Кардиограма на любовните чувства в МГТ „Зад канала“
Димитър Стайков | 25 Ноември 2021 г. | 200 показвания | 0 коментара

Анастасия Събева режисира „Лято и дим“ от Тенеси Уилямс

Великолепно представление е направила Анастасия Събева в МГТ „Зад канала“. Колкото и да е полемично, в случая е истина твърдението, че има женска режисура. Събева е сътворила любовен роман от пиесата на Тенеси Уилямс и за всички нелогични от мъжка гледна точка реакции между Алма (Каталин Старейшинска) и Джон (Богдан Бухалов) тя разчита на неуморимото участие на Каталин.

Младата актриса присъства неизменно на сцената и може да се каже, че нейната Алма е централният персонаж на спектакъла. Темата на пиесата е чувственото израстване на Алма от неопитна девойка с липсващи или погрешни оценки на заобикалящата я реалност до зряла жена, преживяла със сърцето си победите и несъвършенствата на любовта.

Може да се каже, че тази тема е и типологична за проявите на любовните чувства. Също като на панорамен филм, докато Алма и Джон се срещат в поредната емоция, около тях на различни пространства на сцената се случва животът в малкото градче. Обвързани в скучно и безцветно семейство са бащата-проповедник на Алма (Пенко Господинов) и неадекватната му жена (Василена Атанасова) , абсолютно безполезни за дъщеря си. Момиченцето, ученичка по пеене на Алма и задъхана в признанията си, че я обича, ще стане красива девойка (Велина Георгиева) и безмилостно ще открадне мъжа на сърцето на Алма.

Ще се появява и изчезва, сякаш от шумен цигански катун, агресивната и безцеремонна мексиканска красавица Роза на Весела Бабинова, за да отмъква Джон. Сексуалните й набези измъчват Алма, но тя ще замълчи, защото е далеч по-фина, деликтна и благовъзпитана. До мига, когато тялото й не може повече да удържа жаждата си. И ще се нахвърли да целува Джон.

Повърхностен и разхайтен, Джон на Богдан Бухалов е другото забележително присъствие на сцената освен Каталин. Той моделира типология на младите мъже, обезпечени от бащите си и готови единствено да пият и да участват в еротична гоненица с поредната жена-флирт. Той равнодушно ще изслушва Каталин, която органично и с жар спори за правото на душата да участва в любовта. Бухалов не допуска театралничене, изкуственост, съумява целият да се вмъкне в живота на показваното общежитие. Любопитна роля прави Малин Кръстев в дрехи и поведение на възрастна жена, дошла сякаш от махалите с вдовици на Сицилия.

Силна е Весела Бабинова като мексиканката Роза, скандалжийка и нимфоманка, прелъстяваща Джон без да й пука, че той е в любовна сцена с друго момиче. Бащата на Роза се изпълнява от Иван Петрушинов, който по избухливост и готовност да стреля е достоен татко на Роза. Христо Пъдев и Георги Кацарски представят хора от обкръжението, фигури, на които режисьорката държи, за да се усети кръвта и ритъма на местния живот. „Лято и дим“ е избор на режисьорка, която вече има опит с представянето на ядрото на определена група хора.

На световната сцена тази пиеса на Тенеси Уилямс няма шумния успех на „Трамвай „Желание“ и „Котка върху горещ ламаринен покрив“ може би заради липсата на позитивна фигура, която би балансирала енергиите. Но е идеална за целите на Анастасия Събева. И Каталин много естествено и четливо показва нюансите във вълненията на Алма.

Тази постановка потвърждава портрета на МГТ като сцена на човешките чувства.

Хороскоп
Овен
Здраве: ★★★★★ Любов: ★★
Късмет: ★★★★★★ Работа: ★★★★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

От вчера, 1 декември, до второ нареждане, детска градина 37 "Вълшебство", която е посещавало детето, починало вероятно в резултат на менингококова инфекция, остава затворена. Това разпорежда столичната РЗИ. От там дават подробна информация за предприетите действия. След постъпил в Столичната РЗИ сигнал за починало дете с вероятна инфекциозна

78% от българите са на мнение, че климатът в света се променя, едва 8 на сто са на противното мнение. Това показва отговорът на първия въпрос от анкетата за климата сред 1010 души, резултатите от която бяха представени от Евелина Славова от изследователския център „Тренд“. Проучването „Нагласи и предизвикателства при реализиране на европейския

Плановият прием в болниците започва от началото на другата седмица Учениците от първи до дванадесети клас ще се върнат в училище от понеделник. Това каза здравният министър Стойчо Кацаров при посещение на Националната кардиологична болница. Децата ще се тестват веднъж седмично с щадящи COVID тестове

С луксозното издание на ПИБ се подкрепя не само спортът, но ...
Мачът от Шампионската лига между "Байерн" и "Барселона" ще ...
Да сте виждали Стоянка Мутафова да участва в реклама? Само ...
Ралф Рангник няма да бъде на скамейката на "Манчестър ...
Барбадос, която в полунощ стана република и се сбогува с ...
Ръководството на "Левски" е изчистило всички задължения към ...
Журито на конкурса "Автомобил на годината на Европа" обяви ...
Китайският университет за наука и технологии в град Хъфей, ...
Домакинът на ЦСКА Добри Димов получи жълт картон в мача от ...
Бившият футболист на "Ливърпул" Райън Бабел издаде ...
Лионел Меси спечели своята седма "Златна топка"! По време ...
От години не съм се разболявал толкова много, и то от ...
Учени от университета на Кембридж, Великобритания, са ...
Маестро Найден Тодоров е в Москва от няколко дни, където ...
Песента Intention (от англ. - "Намерение"), с която ...
Изследователи откриха неочаквано голямо количество водни ...