На тайнствения остров от "Игра на калмари" още се провеждат военни учения
Румяна Миланова | 27 Ноември 2021 г. | 230 показвания | 0 коментара

Сонгапдо е секретна зона, тук са се случвали ужасяващи неща, казва корейски журналист, живеещ в САЩ

Tайнственият и ужасяващ остров, където се разиграват кървавите битки в "Игра на калмари", съществува и в реалния живот.

Фенове на хитовия сериал откриха точното му местоположение, макар мястото никога да не е обявявано официално от създателите на продукцията.

Оказва се, че островът е също толкова пуст, необитаван, обвит от тайни, а в миналото на територията му са водени военни учения.

Действието в сериала на "Нетфликс" се развива в гигантски таен комплекс, разположен на

неназован до последно остров в Южна Корея, където са доведени 456-имата доброволци в "Игра на калмари’. Те участват в серия от 6 игри, като целта е да остане един победител, който ще получи наградата от 45,6 милиарда вона (около 38 милиона долара). Всички, които отпадат, са убити - нещо, което участниците с изненада научават в края на първата игра.

Най-важната улика къде е секретната филмова площадка се появява в шести епизод, но тя е заблуждаваща. В него е показан остров Джеджу, наричан "Хавайските острови на Корея". Джеджу е най-големият от над 3000-те острова в Корея и е известен с белите си плажове, водопади, вулканични пейзажи и гори. Популярен е най-вече с уникалната професия на жените "хеньо", които в продължение на векове си изкарват хляба с улов на перли – в по-далечното минало, а сега на ценни видове риба – преди векове клиентите им са били царе, крале и императори, а днес - богати купувачи предимно в Япония.

Според създателя на сериала остров Джеджу е може би най-красивото място в Южна Корея, но още в началото той отрече да е сниман на територията му.

Островът, на който са заснети голяма част от сцените в "Игра на калмари", трябва

да бъде достатъчно отдалечен и пуст,

за да изглежда достоверна локация, прикриваща убийствата на корейски граждани.

Островът, на който е сниман "Игра на калмари" се казва Сонгапдо. Намира се близо до западното крайбрежие - жителите му са няколко рибари, на него няма електричество, но има действащи вулкани. Любопитна подробност е, че на повечето карти името му липсва. Вероятно защото там са провеждани военни обучения, като не всички са обявявани официално, въпреки че през 2018 г. САЩ намалиха съвместните учения със страната за защита от Северна Корея. През годините обаче се е появявала информация, че подобни учения се провеждат именно в тази част от страната.

"Локацията не е избрана случайно. Островът сам по себе си е доста страшен. За всеки жител на Южна Корея е ясно, че там и в реалния живот са се случвали ужасяващи неща, без да са разкривани публично. Военните учения в Южна Корея никак не са безобидни", разкрива в социалната мрежа "Редит", журналистът от Южна Корея, който живее в САЩ, Жау Хуанг.

Голяма част от декора на продукцията се намира в студио в Сеул, но са използвани и истински локации, разкри наскоро създателят, сценарист и режисьор на сериала Хуанг Донг-хюк. Според него повечето снимки са били "тайни", защото екипът се е страхувал от различни реакции срещу сценария. Той не уточнява дали се е притеснявал от натиск от страна на властта.

Хуанг Донг-хюк измисля "Игра на калмари" още през 2008 година. Идеята му е да покаже

колко суров може да е модерният капитализъм, използвайки персонажи, които "всеки човек е срещал в живота си".

Главните герои Ги-хун и Санг-У са типични южнокорейци. Единият е отгледан от самотна майка с финансови затруднения, а вторият е успял да се измъкне от мизерията и да учи в университет, давайки надежди на семейството си и целия квартал, че го очаква светло бъде, което обаче така и не се случва.

В началото проектът на режисьора категорично е отхвърлен от продуцентите

Общото мнение е, че подобен сериал е твърде нереалистичен и тревожен.

Ситуацията се променя десет години по-късно. През 2018 г. сценарият попада в полезрението на екипа на "Нетфликс", които търсят проекти извън Холивуд. Няколко месеца по-късно Хуанг започва работа по "Игра на калмари" като оригинална продукция на стрийминг платформата. На създателя е дадена пълна свобода да разгърне първоначалния си замисъл.

Съвсем естествено появата й предизвиква и реакции от страна на властта в Сеул. Няколко министри вече коментираха, че това е сериал, който по никакъв начин не отразява истинския живот в страната.

Режисьорът Хуанг Донг-хюк споделя в интервюта, че игрите в сериала са част от детството му в Южна Корея. "Всички ние сме ги играли в някакъв момент от живота си", споделя той.

Сред тях е и тази, която дава името на сериала - "Игра на калмари". Тя е отборна, като

нападателите се опитват

да си пробият път

през оформена като калмар начертана зона, докато защитниците се опитват да ги спрат.

"Играта на калмар беше физически много натоварваща и затова всеки път, когато я играехме, някой беше наранен, дрехите ни бяха скъсани, някой се разплакваше. Тази игра винаги беше последната, която играехме за деня ", казва Хуанг.

За създателя на сериала, историята отразява "конкурентното общество", в което живеем днес. "Това е история за губещите. Онези, които се борят с предизвикателствата на ежедневието и изостават в надпреварата, докато победителите се издигат нагоре", казва Хуанг.

"Южнокорейците някога са имали силен дух на сплотеност", казва Юн Сук-ин, литературен критик и професор в катедрата по съвременна литература в Националния университет "Чуннам".

Според него азиатската финансова криза в края на 90 -те години е разбила всяка мечта за растежа на нацията и е принудила хората да се борят за себе си.

Сега страната е на 11-о място в света по отношение на неравенство в доходите според проучване на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

"Играта на калмарите изобразява иронията на южнокорейското общество: постоянния натиск за успех и трудностите, които смазват младото поколение. Хората не се чувстват защитени. Не виждат каквато и да е помощ от страна на държавата", смята професорът.

Според създателя на сериала той засяга и темата как Южна Корея е представена пред света: "Самият факт, че хората по света се питат дали в страната наистина има игри,

в които убиват хора,

говори достатъчно".

Реакция последва и от Северна Корея, която остро разкритикува продукцията. Въпреки това оттам потвърждават, че филмът показва много истини за живота в страната и моралното разложение на обществото.

Северна Корея често критикува съседката си и най-вече капиталистическата й система на управление. Според държавните медии Южна Корея е инфектирана от корупция, а хората са брутално експлоатирани. Разбира се, не трябва да се забравя, че критиките идват от Северна Корея - страна, която

забранява достъпа

на гражданите

до южнокорейско съдържание в мрежата и всеки заловен го грозят до 15 години затвор в трудов лагер.

Феновете на сериала не подминават и елементи в него, вдъхновени от най-значимото събитие в модерната история на страната - олимпийските игри в Сеул през 1988 година. Тогава страната за първи път се представя пред света като възходяща икономическа сила.

Властите обаче прибягват до драстични методи, за да затвърдят този образ пред света. Улиците на Сеул са прочистени и от хиляди бездомници, алкохолици, болни хора и дори безпризорни деца. Няколко хиляди от тях попадат в т.нар. Дом на братството в южнокорейския град Пусан. На територията на страната са създадени още няколко приюта за лица, които не трябва да се показват пред света.

В редица журналистически разследвания след събитията тези места са описани като концентрационни лагери, в които са се случили много ужасяващи неща и много хора умират. Западни медии подчертават, че и до ден днешен нито един от виновниците за много смъртни случаи и мъчения в тези "домове" не е подведен под отговорност.

Хороскоп
Овен
Здраве: ★★ Любов: ★★★★★
Късмет: ★★★ Работа: ★★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Готвят ли се управляващите да сложат посредници около "Булгаргаз", за да си поделят печалба от 100 млн. лв., този въпрос бе зададен на премиера Кирил Петков в предаването "Неделя 150" на БНР, след като бившият енергиен министър Делян Добрев обяви, че има такъв план.  "Г-н Добрев трябва да съжалява, че има пълно разследване и ако е имало

Георги Гвоздейков от Сливен е бил и рали шампион на България Може ли да има нещо общо между цар Симеон Втори и депутат от “Продължаваме промяната”? Колкото и изненадващо да звучи този въпрос, отговорът е “да”. Защото един от новите народни представители в този мандат - Георги Гвоздейков, е роден на 16 юни като царя, макар и 39 години по-късно

Има вариант за налагане на санкции на България заради наложеното от нея вето върху започването на преговори за присъединяване на Северна Македония към Европейския съюз. Особено, ако София не промени своята позиция. Това казва в интервю пред македонската редакция на „Гласът на Америка“ републиканският конгресмен Клаудия Тени

Нещо е понастинал май Драгомир Драганов. Неуморните ...
От централата повтарят процедурата за истинността на ...
На тържествена цермония в Сръбския народен театър, на която ...
Актьорът Наум Шопов спечели първа награда на състезание по ...
Виктор Божинов е отличник по брой на зрителите през 2021 г. ...
“Приказка за Зайчето Питър” от английската писателка ...
Дейвид Бекъм нарича съпругата си Виктория "задник". Това ...
След 16-годишна връзка, 5-годишен брак и 2 деца Джейсън ...
Традиционните Яворови дни официално бяха открити за 58-и ...
На 14 януари артсалонът представя ежегодната си експозиция ...
Полски учени са открили ген, който според тях удвоява риска ...
Видеоклипът "Baby Shark Dance" на южнокорейската ...
Иран изстреля ракета в космоса носител на ...
Риалити звездата, инфлуенсърка и собственичка на козметичен ...
Медици, преподаватели, ученици и студенти ще влизат ...
Пилар Рубио се превърна в блондинка. Съпругата на защитника ...