Със заря и мажоретки посрещнаха новата Мис България Сара Младенова в родния й Шумен

Миналогодишната победителка Венцислава Тафкова (вляво) сложи короната на Сара Младенова.
СНИМКИ: ПЛАМЕН КОЛЕВ/“ХАЙЛАЙФ” И ЛИЧЕН АРХИВ

Със заря и мажоретен състав посрещнаха в родния ѝ Шумен новата Мис България Сара Младенова. При завръщането ѝ в града вчера тя бе поздравена първо лично от кмета Любомир Христов, който ѝ подари кристална статуетка с изображение на роза и букет цветя, пожелавайки ѝ да бъде красива като тези цветя, да завърши успешно образованието си и да осъществи всичките си мечти.

17-годишната Сара Младенова бе избрана сред 16 красавици от цялата страна и заедно с короната получава правото да участва на световния финал “Мис Планет” догодина. Тя е все още ученичка - в XI клас, и е национална състезателка по фехтовка.

Победителките в конкурса заедно с организаторката Ирина Папазова (по средата).
Победителките в конкурса заедно с организаторката Ирина Папазова (по средата).

Последните няколко носителки на титлата “Мис България” предизвикваха истинска словесна война в социалните мрежи и тежки обидни квалификации в жълтите медии заради козметичните промени, които са правили по себе си. Новата призьорка Сара Младенова обаче

няма никакви

корекции,

нито хиалурон, нито силикон, красотата си дължи изцяло на гените на родителите си. И за първи път от много време изборът на Мис България не бе съпроводен с купища злобни коментари. Разбира се, имаше тук-там изсмукани от пръстите: “Ама на конкурса е с грим, сигурно като го махне, не е толкова хубава”, което звучи точно като репликата на лисицата от една приказка: “Гроздето е кисело”. За сметка на това похвалите и поздравленията бяха много и Сара Младенова истински може да се зарадва на победата си и ще носи короната си без усещане на горчилка.

В конкурса, който се състоя преди броени дни, участничките дефилираха в три кръга - по бански костюми и с официалните тоалети на “Дика” и Мирена Чакърова. А водещи на спектакъла, организиран от Ирина Папазова, бяха Атанас Михайлов и Боряна Баташова. Първа подгласничка на Сара Младенова стана Стела Гечева от Пловдив, втора е Ина Марколева от Бургас и трета е Мария-Микаела Вълчева от София. Варненката Стефани Карова пък получи приза “Мис България Интернешънъл”.

С баща си Младен Младенов
С баща си Младен Младенов

Сара Младенова получава правото да участва в националния финал, след като преди две години печели титлата “Мис Шумен”. Тогава е едва 15-годишна, но причината да не се яви тогава на конкурса е европейско по фехтовка, в което трябвало да участва. Правото да се яви на “Мис България” обаче не се губи и тя решава тази година да се възползва от възможността. Признава, че за разлика от състезанията по фехтовка, дефилирането на конкурса било доста притеснително за нея, но само в началото. И печели. Освен от близките ѝ, които я подкрепят в залата, получава поздравления от всичките си съученици в Хуманитарната гимназия в Шумен, където тя е с профил испански. “Имаме фейсбук група и веднага започнаха да ми пишат. Класът ми е страхотен”, казва Сара Младенова. След конкурса се налага да остане за няколко дни в София заради интервюта и снимки. Онлайн обучението ѝ позволява да не изпуска часове в училище и докато е в столицата. Наред с това тренира и прави спаринги с фехтовачи от софийски клубове, защото в началото на декември заминава за Румъния, където на 4-и и 5-и ще има световна купа по фехтовка.

Соня, майката на Сара също е носителка на много титли за красота.
Соня, майката на Сара също е носителка на много титли за красота.

Сара Младенова всъщност е наследствена носителка на корони за красота. Майка ѝ Соня

има цяла колекция

от престижни отличия

Освен че е участвала на ревюто на Пако Рабан в София, тя има корони като “Мис Славянка”, “Мис Златни пясъци” и т.н. Отдавна е загърбила модния подиум и сега управлява салон за красота. Така че не е чудно, че дъщеря ѝ освен красота има и афинитет към светлините на прожекторите.

Още като съвсем невръстно хлапе Сара проявява артистични заложби. Ходи на уроци по пеене, а всяка вечер вкъщи разиграва различни сценки. На 9-годишна възраст по нейно настояване се явява на “Минимис Североизточна България”, където печели първото място в своята възрастова група. Модните ѝ изяви обаче остават на заден план, защото година по-късно баща ѝ Младен Младенов я води в залата по фехтовка на спортен клуб “Шумен”. Самият той е бил национален състезател, 10-кратен шампион на България и е най-добре представилият се български рапирист на световно първенство до днешна дата. А сега е треньор, не само на дъщеря си, но и на синовете си - 14-годишния Георги и 18-годишния Любо, които също са национални състезатели. Сара има и трети брат, но от първия брак на баща си - 35-годишния Петър. “Много е хубаво, че имам трима братя. Пазят ме и винаги ме защитават, когато се налага”, казва красавицата.

Сара (със сребристата рокля) печели първата си титла на 9-годишна възраст.
Сара (със сребристата рокля) печели първата си титла на 9-годишна възраст.

За тренировките по фехтовка в началото разказва, че били изключително трудни. Често искала да се откаже. Тогава баща ѝ настоявал да продължи, уверявайки я, че когато започне да вижда резултатите от усилията си и побеждава в състезания, ще се мотивира и сама ще иска да продължава. Оказва се прав и сега е обратното, Сара иска да тренира повече и повече, но той я спира, за да не се претоварва. Навлизайки в този спорт, красавицата много бързо започва да печели медали и става национален състезател първо при кадетки, а сега е едновременно и при девойки, и при жени. Има първи места от международни състезания в Любляна, в Белгия, била само на 15-години, когато се представя по-добре от 18-20-годишни състезателки по време на европейско първенство, където била и най-малката участничка.

С първо място от състезание
С първо място от състезание

Тренировките са всеки ден, понякога почива в неделя и винаги е в залата с двамата си братя. Преди пандемията всеки месец ходела на състезания из цяла Европа, сега е по-рядко, но пътува из страната, за да прави спаринги с фехтовачи от други клубове. С баща ѝ ходят на лагери не само с нашия национален отбор, но и с представителните отбори на други държави.

Учили са я много

световни имена

във фехтовката, треньори на отборите на Турция, Швейцария, Щатите, Аржентина. А професионалният спорт я научава на дисциплина, организираност, уважение към хората и винаги да бъде точна. За да е във форма, освен спаринги, тя прави допълнително общофизическа подготовка за бързина, гъвкавост, координация, издръжливост.

17-годишната красавица на тренировка по фехтовка.
17-годишната красавица на тренировка по фехтовка.

Фехтовката не е толкова популярен спорт у нас като футбол, художествена гимнастика, волейбол, баскетбол и Сара често предизвиква изненада у хората, с които се запознава, когато разберат какво тренира. А тепърва на състезания вероятно ще изумява другите участници пък, че зад шлема е скрита истинска коронована красавица.

Кметът на Шумен Любомир Христов поздрави най-красивата българка.
СНИМКА: САЙТ НА ОБЩИНА ШУМЕН
Кметът на Шумен Любомир Христов поздрави най-красивата българка. СНИМКА: САЙТ НА ОБЩИНА ШУМЕН

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници
3 причини, поради които умните жени предлагат да платят сметката
Извратената истина за това защо жените казват „да“ на секса, когато имат предвид „не“
Селин Дион проговори за болестта си след завръщането си в шоубизнеса

Напишете дума/думи за търсене