Използват името на Силви Вартан, за да рекламират концерт на “Бийтълс” в Париж през 1964 г.

Силви Вартан празнува 60 г. на сцената с турне във Франция, Швейцария и Белгия.

Голямата френска певица от български произход празнува 60 г. на сцената с турне и 50-и албум

През 1964 г. Силви Вартан е изгряваща звезда на френската поп- и роксцена, когато в Париж за първи концерт идват 4-ма млади музиканти от Ливърпул. На Острова вече се е развихрила бийтълсманията, но за френската публика Джон Ленън, Пол Маккартни, Джордж Харисън и Ринго Стар все още са почти непознати. Затова собственикът на митичната зала “Олимпия” предприема рекламен ход - кани Силви Вартан да пее преди концерта, за да привлече повече публика. Фурорът е тотален, а от тази знаменателна среща остава голяма фотосесия на “Бийтълс”, които скоро ще завладеят света, и 20-годишната красавица, която предстои да завладее Франция.

Днес, на 77 г., и когато празнува 60 г. на сцената, тя изпитва същото неизчерпаемо желание да излиза пред публика и същата невероятна енергия и вдъхновение, както на 12 декември 1961 г., когато прави своя дебют на сцената на зала “Олимпия” в Париж. Едва на 17 години, 7 от които прекарани в комунистическа България, където е родена, Силви веднага привлича вниманието на влиятелните хора в музикалния бизнес. По-големият ѝ брат Еди, който е успял да завърже добри контакти с парижката бохема, дава началния тласък на музикалната ѝ кариера, убеден в таланта и огромната ѝ харизма.

“Бях дете. Минах от сянката в светлината по ослепителен начин. Живях вулканичен живот. Публиката ми помогна да преодолея съмненията и страховете си. Любовта на хората, техният благосклонен поглед бяха терапия за мен. Тази любов е толкова силна, че все още имам чувството, че съм на 18 години”, призна наскоро изпълнителката.

С енергията на 18-годишна за своята 60-годишнина на сцената Вартан издаде 50-ия си студиен албум “Благодаря за този поглед”, в който повечето от песните са писани от младото поколение френски композитори и поети. Голямата певица започна и поредното си турне, което обхваща не само Франция, но също Белгия и Швейцария.

“Имам нужда от непрекъснато обновление, за да съхраня пламъка в себе си. Не мога да се ограничавам в един и същи стил.

Ако аз се отегча,

ще бъда скучна

и за другите”,

изповядва световноизвестната изпълнителка.

Когато се връща към началото, Силви Вартан никога не пропуска да говори и за първата си голяма любов - Джони Холидей. И него среща в кулоарите на “Олимпия”, това е съдба. Запознанството им няколко дни след първата ѝ изява е неловко и комично. Всенародният любимец Джони си е изградил самочувствие на съблазнител от класа и в присъствието на Еди Вартан, виждайки нежната и леко срамежлива блондинка на сцената, отбелязва пред приятеля си колко е красива, но не се сдържа и от доста циничен коментар какво би правил с нея, ако останат насаме. Еди си замълчава и малко по-късно, щом младото момиче идва при тях, се обръща към рокера: “Джони, да те запозная със сестра си”.

“Потънах в земята от срам”, признава впоследствие френският идол №1.

Искрата е пламнала, но в следващите няколко години двамата упорито крият връзката си и се представят единствено за приятели, които започват да пеят заедно, да пътуват по турнета, да се снимат в киното. Тайната не може да остане скрита дълго и в общо радио интервю след завръщането си от ваканция в САЩ в края на 1963 г. двамата признават, че са влюбени. Страстно, до полуда. От този момент стават най-преследваната от папараци двойка във Франция.

Снимките им са на първите страници на списанията, те диктуват модата, стават най-големите инфлуенсъри за поколението си много преди появата на интернет и социалните мрежи.

“С Джони бяхме непрекъснато разтърсвани и удряни от събитията. И тази тотална ненормалност ни изглеждаше нормална. Това беше нашият живот и той беше прекрасен”, спомни си певицата пред “Пари мач” по повод юбилея. “Винаги мисля за Джони, когато пея”, призна тя.

Венчават се на 12 април 1965 г. на дискретна церемония в Локонвил – градчето, в което са се установили да живеят родителите на Силви.  Намерението било новината за събитието да не става достояние на пресата, но свещеникът, избран да ги бракосъчетае, не успява да си сдържи езика зад зъбите. Над 2000 души се стичат в Локонвил през онзи априлски ден, като голяма част от тях са търсачи на сензации с фотоапарати.

Този огромен интерес няма как да не се отрази и на без това бурния живот на младото семейство. Въпреки раждането на единствения им син Давид през 1966 г. започват скандалите, изневерите и тежките запои на Джони, разделите и новите събирания, при които разбират, че не могат един без друг. Но е трудно и да са заедно. Междувременно съдбата им поднася две тежки изпитания – катастрофи, в едната от които Силви губи най-близката си приятелка, и втората, която

оставя лицето ѝ

нарязано до

неузнаваемост

На волана тогава е Джони. Нужни са месеци и десетки операции в САЩ, за да възстанови предишната си хубост – толкова важна за една голяма попзвезда.

Днес, независимо от възходите и паденията, певицата признава, че в един идеален свят, тя би родила на Джони Холидей поне 4 деца. Уви, 8 години след Давид прочутите съпрузи обявяват, че очакват второто си дете, но Силви губи бебето и това я смазва.

“Бих искала да му родя още едно дете, но животът реши друго. Не знам дали това промени края на нашата история, но ние все пак останахме заедно 20 години – от 1961 до 1981 г.”, казва Вартан.

След развода си двамата остават съмишленици и добри приятели чак до неговия последен миг през 2017 г. За 50-годишнината му отново са заедно на сцената на стадион “Парк дьо Пренс”, за да изпеят “Много нежни години”, която става тотален хит.

През 2009 г. в “Олимпия” излизат заедно за последен път, за да изпълнят този път техния “Химн на любовта” под овациите на станалата на крака публика.

Въпреки сътресенията в личния ѝ живот кариерата на Силви Вартан върви само във възходяща линия. Това, че днес тя празнува 60 години заедно с любимата си публика, се дължи в голяма степен на нейната безкомпромисна взискателност като творец. Певицата

никога не е лежала

на лаврите си,

тя експериментира,

променя стилове

и визии, репетира с упоритостта на елитен спортист, преплитайки гласови възможности и артистизъм. Сред нещата, за които съжалява, е, че в последните години не получава покани за участие във филми. За сметка на това театърът откри драматичния и комедийния ѝ талант.

Въпреки 60-годишния си артистичен опит звездата признава, че все още изпитва сценична треска и има ритуал за съсредоточаване - заключва са за няколко минути в тоалетната преди концерт.

“Истина или лъжа?”, попита я преди дни Лоран Рукие - водещият на популярното тв предаване “Лез анфан де ла теле” на Франс 2.

“Истина е. Там съм спокойна, защото никой не ми говори и не смее да ме безпокои”, отговори с типичната си обезоръжаваща откровеност неостаряващата френска поп звезда. Тя призна и за друг свой повтарящ се метод за съсредоточаване –

нощта преди

рециталите

не спи в дома си

“Необходима ми е вечер на спокойствие извън семейната рамка, защото трябва да се концентрирам и имам нужда от много зен атмосфера”, казва Силви Вартан.

Успешното си творческо дълголетие родената в България французойка дължи и на подкрепата на втория си съпруг – музикалния продуцент от САЩ Тони Скоти. “Имах невероятен късмет. Срещнах човек, който ми даде любов, на каквато не се надявах”, признава звездата, когато говори за мъжа до себе си. Двамата имат безоблачна връзка от 40 години, от 37 са семейство, а

през 1997 г.

осиновиха 9-месечно

българско момиче

Днес Дарина е красива 24-годишна жена, която уверено върви по свой път. “Тя не иска да пее. Иска да стане архитект и решението ѝ ми се струва окончателно”, казва гордата майка.

Новият 50-и албум на Силви Вартан е в продажба от 1 октомври. “В него любовта е описана във всичките ѝ форми. Той разказва за страстта, самотата, разделите, които те карат да обезумяваш, начина да обичаш по различен начин с течение на годините. Всички тези състояния съм ги преживяла”, признава голямата певица, която продължава да се зарежда от сцената и която, говорейки за 60-те години на творческия си път, е категорична: “Те отлетяха като красив сън”.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Анатомия на женския оргазъм
Фабинг - новата дигитална зависимост
Хвърлиха предмет по Ники Минаж по време на концерт (Видео)
Чао на бръчките около очите

Напишете дума/думи за търсене