Правнуците на Мария Луиза са на опашката за британската корона
Лиляна Клисурова | 13 Януари 2022 г. | 1489 показвания | 0 коментара

Сестрата на цар Симеон става днес на 89 г., личният ѝ живот е добре пазена тайна

Княгиня Мария Луиза празнува рожден ден днес. Сестрата на цар Симеон II е родена на 13 януари 1933 г. в София.

Първородната дъщеря на цар Борис III и царица Иоанна е кръстена е на на покойната си баба и първа българска княгиня на Третото царство Мария Луиза. 

Малката княгиня е кръстена по православен обряд в началото на 30-те години на миналия век от Софийския митрополит Стефан, по-късно екзарх на БПЦ. Неин кръстник става тогавашният парламентарен шеф Александър Малинов.

Тя е на 10 г., когато умира баща й. Смъртта на царя през август 1943 г. нанася съкрушителен удар за царското семейство.

През септември 1946 г. новата комунистическа власт принуждава царицата майка Иоанна и двете й деца - Мария Луиза и Симеон, да напуснат България. Те се установяват в Александрия при нейните родители - италианския крал Виктор Емануил III и кралица Елена.

През 1951 г. царското семейство се установява в Мадрид, където Мария Луиза е записана в Училището за милосърдни сестри.

От 1958 г. княгинята живее в Канада.

Мария Луиза ма два брака. Първият й е с Карл Владимир, принц цу Лайнинген, който е потомък на кралица Виктория и цар Александър II. От бракът им се раждат две момчета - Карл Борис и Херман. По линия на баща си двамата им синове са преки наследници на Британската корона и фигурират официално в съответния генеалогически ред за това.

Бракът между Мария Луиза и Карл е анулиран на 4 декември 1968 г.

Година по-късно княгинята се венчава за Бронислав Хробок, който е син на полковник от полската армия. От брака им се раждат Александра Надежда и Павел.

Княгинята има общо 4 деца и 11 внуци, а отскоро и двама правнуци.

След промените през 1989 г. Мария Луиза е първият член на царското семейство, който се завръща в България през 1991 г. Оттогава всяка година пътува до родината си. Занимава се с благотворителност и под нейните грижи и помощ десетки домове за деца без родители, старопиталища и болници са подпомагани и подкрепяни.

През 1999 г. княгинята избрана за член на Борда на Американския университет в Благоевград, а през 2012 г. става "почетен доктор по хуманитарни науки” на вуза. В нейна чест и на нейно име е учредена годишна академична награда с огърлие за завършили университета, които впоследствие успешно са се реализирали в живота и бизнеса.

През 2015 г. цар Симеон II с нарочен указ обявява, че прихвърля своите династически права върху княжеската и херцогска титла на Кохари, Чабраг и Житня на сестра си.

Княгинята е удостоена с Великия кръст на Царския орден “Св. Александър” и с Великия кръст на Сакс-Ернестинския династичен орден.

Хороскоп
Овен
Здраве: ★★ Любов: ★★★★★
Късмет: ★★★ Работа: ★★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Готвят ли се управляващите да сложат посредници около "Булгаргаз", за да си поделят печалба от 100 млн. лв., този въпрос бе зададен на премиера Кирил Петков в предаването "Неделя 150" на БНР, след като бившият енергиен министър Делян Добрев обяви, че има такъв план.  "Г-н Добрев трябва да съжалява, че има пълно разследване и ако е имало

Георги Гвоздейков от Сливен е бил и рали шампион на България Може ли да има нещо общо между цар Симеон Втори и депутат от “Продължаваме промяната”? Колкото и изненадващо да звучи този въпрос, отговорът е “да”. Защото един от новите народни представители в този мандат - Георги Гвоздейков, е роден на 16 юни като царя, макар и 39 години по-късно

Има вариант за налагане на санкции на България заради наложеното от нея вето върху започването на преговори за присъединяване на Северна Македония към Европейския съюз. Особено, ако София не промени своята позиция. Това казва в интервю пред македонската редакция на „Гласът на Америка“ републиканският конгресмен Клаудия Тени

Певицата Бритни Спиърс нападна с думи сестра си Джейми Лин, ...
Нещо е понастинал май Драгомир Драганов. Неуморните ...
От централата повтарят процедурата за истинността на ...
На тържествена цермония в Сръбския народен театър, на която ...
Актьорът Наум Шопов спечели първа награда на състезание по ...
Виктор Божинов е отличник по брой на зрителите през 2021 г. ...
“Приказка за Зайчето Питър” от английската писателка ...
Дейвид Бекъм нарича съпругата си Виктория "задник". Това ...
След 16-годишна връзка, 5-годишен брак и 2 деца Джейсън ...
Традиционните Яворови дни официално бяха открити за 58-и ...
На 14 януари артсалонът представя ежегодната си експозиция ...
Полски учени са открили ген, който според тях удвоява риска ...
Видеоклипът "Baby Shark Dance" на южнокорейската ...
Иран изстреля ракета в космоса носител на ...
Риалити звездата, инфлуенсърка и собственичка на козметичен ...
Медици, преподаватели, ученици и студенти ще влизат ...