Подпукват дивите патици
24 часа | 13 Януари 2022 г. | 75 показвания | 0 коментара

Януари е най-доброто време за стрелба по водоплаващ дивеч

Този уикенд ловците ще имат право да гърмят за последно по дивите прасета, след което този лов приключва. Вниманието вече постепенно се насочва към водоплаващия дивеч. Многобройните видове диви патици, разрешени за отстрел, са на разположение до края на месец януари.

В момента атмосферните условия за тях са изключително благоприятни, тъй като голяма част от водоемите все още не са замръзнали, а това увеличава шансовете за успех. Ако езерото е изцяло заледено, то няма с какво да привлече патиците и те само прелитат. Ако е частично заледено, ще кацат в откритата вода и там имаме шансове за сполучлив отстрел. Но съществува риск за кучето, понеже дори да достигне с плуване до отстреляната патица, връщането му се затруднява, когато трябва да стъпи на ивицата лед.

По поречието на реки, потоци, канали, където бреговете са опасани с растителност, може да се направи много сполучлив лов на крак. Удачно е такъв излет да се провежда от двама ловци - по един на всеки бряг на реката. Често патиците се задържат и през деня в такива места, а това дава възможност за целодневно ловуване. Дори вдигнати веднъж птици, вероятно ще се върнат обратно и тогава ловците отново ще имат шанс. Същевременно погледът трябва да обхожда и небето, където е възможен прелет по всяко време.

Според разпоредбите в закона за лова и опазване на дивеча у нас обект на ловуване са общо осем вида патици: обикновена (зеленоглава), полудива, фиш, лопатарка, шилоопашата патица, черна качулата потапница, лятно и зимно бърне. Сезонът за отстрел при всичките продължава от 1 октомври до 31 януари. Според някои данни у нас зимуват около 100 хиляди зеленоглави патици. Ловът им е труден най-вече заради острото зрение на птиците, които при прелета зорко следят какво става под тях и при забелязано човешко присъствие отлитат встрани от опасната зона.

Учат се да плуват за денонощие

При обикновената дива патица се наблюдава ясно изразен полов, сезонен и възрастов диморфизъм (разлика във формата между индивиди от различен пол и от един и същи вид - бел. авт.). Оперението на мъжкаря през брачния период е много ярко. Главата и шията са тъмнозелени, с метален блясък. На шията има бяла огърлица. Гърдите са кафяви, гърбът сиво-кафяв, а тялото отдолу е светлосиво, с напречни вълновидни препаски. На дължина мъжките достигат до 50-55 см, а на тегло - до 1,7 кг Женската патица е по-дребна - от 0,7 до 1,3 кг.

Полово зрели патиците са на една година. При тези, зимуващи у нас, се оформят брачни двойки още през есента, а при прелетните - през зимата. Сватбуването е съпроводено с брачни игри и ритуали. Свободните женски патици обикновено привличат някой паток от тези, които вече са се чифтосали. Женската построява гнездо сред блатната растителност и снася десетина яйца. Малките патета бързо укрепват и само след денонощие тръгват да следват майка си из близките водни площи.

Въпреки че имат доста врагове - хора, селскостопанска техника, хищници, грабливи птици, зеленоглавките успяват да поддържат такава популация, че да радват ловците от много страни в северната половина на Земята.

Хороскоп
Овен
Здраве: ★★ Любов: ★★★★★
Късмет: ★★★ Работа: ★★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Георги Гвоздейков от Сливен е бил и рали шампион на България Може ли да има нещо общо между цар Симеон Втори и депутат от “Продължаваме промяната”? Колкото и изненадващо да звучи този въпрос, отговорът е “да”. Защото един от новите народни представители в този мандат - Георги Гвоздейков, е роден на 16 юни като царя, макар и 39 години по-късно

Има вариант за налагане на санкции на България заради наложеното от нея вето върху започването на преговори за присъединяване на Северна Македония към Европейския съюз. Особено, ако София не промени своята позиция. Това казва в интервю пред македонската редакция на „Гласът на Америка“ републиканският конгресмен Клаудия Тени

"Чудя се дали главният прокурор Иван Гешев се поглежда в огледалото и дали се пита: Върша ли си добре работата? И ако смята, че си върши добре работата, аз бих бил много обезпокоен за начина, по който разсъждава. А другият вариант е просто да не може да си подаде оставката заради други причини, някакви фактори, които не го правят свободен

Нещо е понастинал май Драгомир Драганов. Неуморните ...
От централата повтарят процедурата за истинността на ...
На тържествена цермония в Сръбския народен театър, на която ...
Актьорът Наум Шопов спечели първа награда на състезание по ...
Виктор Божинов е отличник по брой на зрителите през 2021 г. ...
“Приказка за Зайчето Питър” от английската писателка ...
Дейвид Бекъм нарича съпругата си Виктория "задник". Това ...
След 16-годишна връзка, 5-годишен брак и 2 деца Джейсън ...
Традиционните Яворови дни официално бяха открити за 58-и ...
На 14 януари артсалонът представя ежегодната си експозиция ...
Полски учени са открили ген, който според тях удвоява риска ...
Видеоклипът "Baby Shark Dance" на южнокорейската ...
Иран изстреля ракета в космоса носител на ...
Риалити звездата, инфлуенсърка и собственичка на козметичен ...
Медици, преподаватели, ученици и студенти ще влизат ...
Пилар Рубио се превърна в блондинка. Съпругата на защитника ...