ЕС с последно предупреждение към Варшава да плати наложена глоба
24 часа онлайн | 13 Януари 2022 г. | 33 показвания | 0 коментара

Европейският съюз съобщи днес, че е отправил последно предупреждение към Полша до 15 дни да плати част от глобата, наложена от Съда на ЕС заради отказа й да затвори гигантската въгледобивна мина в Туров, предаде Франс прес.
През май 2021 година европейският съд разпореди незабавно затваряне на лигнитната мина близо до чешката граница заради вредното й влияние върху околната среда. Прага се оплаква, че мината точи подземни води от чешка територия.
Това решение беше последвано на 20 септември от постановление, че Полша ще трябва да плаща глоба от 500 000 евро дневно заради това, че продължава да добива на въглища от мината в Туров.
Тъй като обектът не беше закрит, Европейската комисия изпрати на 10 ноември до Варшава първа покана за плащане, в която се настоява до 45 дни да бъдат платени дневните глоби за периода от 20 септември до 19 октомври или около 15 милиона евро.
Плащането не е било извършено в този срок, ето защо комисията е изпратила напомнящо послание на 2 януари, с краен срок 15 след получаването на известието от полските власти.
Говорител на ЕК посочи, че 15-дневният срок още не е изтекъл.
Ако сумата не бъде платена, комисията може да я отчисли от европейските фондове, предназначени за Полша.
Ситуацията е безпрецедентна. Според комисията нито една страна членка досега не е отказвала да плати глоба, наложена от Съда на ЕС.
Чехия беше сезирала европейския съд, тъй като според нея действащата от 1904 година мина в Туров вреди на околната среда в граничния район, където хората се оплакват от шума, праха и липсата на вода.
Полските власти заявиха, че отказват да плащат глобите и определят наказанието като незаконно, тъй като според тях мината в Туров е абсолютно необходима за енергийната сигурност на страната.
Лигнитната мина осигурява доставките на около 7 процента от електричеството в Полша. Полската държавна енергийна компания ПГЕ (PGE), която я експлоатира, възнамерява да добива там въглища до 2044 година и да я разшири от 25 на 30 квадратни километра

Хороскоп
Овен
Здраве: ★★ Любов: ★★★★★
Късмет: ★★★ Работа: ★★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Актрисата гостува за вековния си юбилей на любимата си сцена от небето Когато рано сутринта на 6 декември 2019 г. Стоянка Мутафова си отиде от живота, нейният личен мениджър Евгени Боянов с тъга казва: “След Мутафова вече театър няма!”. Уви, това негово предчувствие се оказва пророческо, защото 3 месеца по-късно коронавирусът покоси актьори, трупи

Готвят ли се управляващите да сложат посредници около "Булгаргаз", за да си поделят печалба от 100 млн. лв., този въпрос бе зададен на премиера Кирил Петков в предаването "Неделя 150" на БНР, след като бившият енергиен министър Делян Добрев обяви, че има такъв план.  "Г-н Добрев трябва да съжалява, че има пълно разследване и ако е имало

Георги Гвоздейков от Сливен е бил и рали шампион на България Може ли да има нещо общо между цар Симеон Втори и депутат от “Продължаваме промяната”? Колкото и изненадващо да звучи този въпрос, отговорът е “да”. Защото един от новите народни представители в този мандат - Георги Гвоздейков, е роден на 16 юни като царя, макар и 39 години по-късно

Певицата Бритни Спиърс нападна с думи сестра си Джейми Лин, ...
Нещо е понастинал май Драгомир Драганов. Неуморните ...
От централата повтарят процедурата за истинността на ...
На тържествена цермония в Сръбския народен театър, на която ...
Актьорът Наум Шопов спечели първа награда на състезание по ...
Виктор Божинов е отличник по брой на зрителите през 2021 г. ...
“Приказка за Зайчето Питър” от английската писателка ...
Дейвид Бекъм нарича съпругата си Виктория "задник". Това ...
След 16-годишна връзка, 5-годишен брак и 2 деца Джейсън ...
Традиционните Яворови дни официално бяха открити за 58-и ...
На 14 януари артсалонът представя ежегодната си експозиция ...
Полски учени са открили ген, който според тях удвоява риска ...
Видеоклипът "Baby Shark Dance" на южнокорейската ...
Иран изстреля ракета в космоса носител на ...
Риалити звездата, инфлуенсърка и собственичка на козметичен ...
Медици, преподаватели, ученици и студенти ще влизат ...