ЕС с последно предупреждение към Варшава да плати наложена глоба
24 часа | 13 Януари 2022 г. | 36 показвания | 0 коментара

Европейският съюз съобщи днес, че е отправил последно предупреждение към Полша до 15 дни да плати част от глобата, наложена от Съда на ЕС заради отказа й да затвори гигантската въгледобивна мина в Туров, предаде Франс прес.
През май 2021 година европейският съд разпореди незабавно затваряне на лигнитната мина близо до чешката граница заради вредното й влияние върху околната среда. Прага се оплаква, че мината точи подземни води от чешка територия.
Това решение беше последвано на 20 септември от постановление, че Полша ще трябва да плаща глоба от 500 000 евро дневно заради това, че продължава да добива на въглища от мината в Туров.
Тъй като обектът не беше закрит, Европейската комисия изпрати на 10 ноември до Варшава първа покана за плащане, в която се настоява до 45 дни да бъдат платени дневните глоби за периода от 20 септември до 19 октомври или около 15 милиона евро.
Плащането не е било извършено в този срок, ето защо комисията е изпратила напомнящо послание на 2 януари, с краен срок 15 след получаването на известието от полските власти.
Говорител на ЕК посочи, че 15-дневният срок още не е изтекъл.
Ако сумата не бъде платена, комисията може да я отчисли от европейските фондове, предназначени за Полша.
Ситуацията е безпрецедентна. Според комисията нито една страна членка досега не е отказвала да плати глоба, наложена от Съда на ЕС.
Чехия беше сезирала европейския съд, тъй като според нея действащата от 1904 година мина в Туров вреди на околната среда в граничния район, където хората се оплакват от шума, праха и липсата на вода.
Полските власти заявиха, че отказват да плащат глобите и определят наказанието като незаконно, тъй като според тях мината в Туров е абсолютно необходима за енергийната сигурност на страната.
Лигнитната мина осигурява доставките на около 7 процента от електричеството в Полша. Полската държавна енергийна компания ПГЕ (PGE), която я експлоатира, възнамерява да добива там въглища до 2044 година и да я разшири от 25 на 30 квадратни километра

Хороскоп
Овен
Здраве: ★★ Любов: ★★★★★
Късмет: ★★★ Работа: ★★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Има леко подобрение на икономическите показатели, показва новото издание на проучването “Индекс на настигането 2021” Няма напредък по цялостното развитие и Румъния ни задмина сред последните в ЕС В началото на 2020 г. дойде пандемията от COVID и започна поредица от кризи - здравна, икономическа и политическа. През 2021 г

Обмислят помощ и за бита - евтина тарифа за електричество, която да покрива потреблението, но без това за отопление Правителството засега успя да укроти бизнеса и той май няма да излезе на национален протест на 18 май. В понеделник премиерът Кирил Петков, вицепремиерът Асен Василев и енергийният министър Александър Николов се срещнаха с

28 години кореспондентът ни в този регион показваше, че професионална и почтена журналистика може да се прави и извън София Авторът на книгата “Белнейски и убиецът” държеше да разказва историите без емоции - независимо дали става дума за кметски злоупотреби, или криминални престъпления Години наред без шум помагаше с дарения на възрастни хора и

Дирк Геркенс остава в управляващия борд, както и ...
Известни музиканти бурно обсъждаха дали да има квоти в ...
"Нямам притеснения, достатъчно съм участвал в такива мачове ...
"Рокин'1000" - най-голямата група в света, в състава на ...
Бившият двукратен претендент за световната титла в тежка ...
Испанската оперна певица Тереса Берганса почина на ...
Феновете трябваше да преминат нещо като изпит пред касите ...
Учени отглеждат растения в лунна почва за първи път - ...
Емблематичният фен на ЦСКА Димитър Ангелов-Дучето се ...
Полицията въвежда строги мерки за сигурност в деня на ...
След две години прекъсване Йорданка Христова, Силвия ...
Творческият директор на къщата на Louis Vuitton от 2013 г. ...
За първи път учени наблюдаваха как в лунен реголит пониква ...
Еротичният модел Златка Райкова пусна в инстаграм кадри от ...
По-възрастните си спомнят смешната малка кола, наречена BMW ...
За пета поредна година Трявна ще бъде домакин на "Трабант ...