ЕС с последно предупреждение към Варшава да плати наложена глоба

Европейският съюз ще помогне на Гърция, но при определени условия СНИМКА: Pixabay

Европейският съюз съобщи днес, че е отправил последно предупреждение към Полша до 15 дни да плати част от глобата, наложена от Съда на ЕС заради отказа й да затвори гигантската въгледобивна мина в Туров, предаде Франс прес.
През май 2021 година европейският съд разпореди незабавно затваряне на лигнитната мина близо до чешката граница заради вредното й влияние върху околната среда. Прага се оплаква, че мината точи подземни води от чешка територия.
Това решение беше последвано на 20 септември от постановление, че Полша ще трябва да плаща глоба от 500 000 евро дневно заради това, че продължава да добива на въглища от мината в Туров.
Тъй като обектът не беше закрит, Европейската комисия изпрати на 10 ноември до Варшава първа покана за плащане, в която се настоява до 45 дни да бъдат платени дневните глоби за периода от 20 септември до 19 октомври или около 15 милиона евро.
Плащането не е било извършено в този срок, ето защо комисията е изпратила напомнящо послание на 2 януари, с краен срок 15 след получаването на известието от полските власти.
Говорител на ЕК посочи, че 15-дневният срок още не е изтекъл.
Ако сумата не бъде платена, комисията може да я отчисли от европейските фондове, предназначени за Полша.
Ситуацията е безпрецедентна. Според комисията нито една страна членка досега не е отказвала да плати глоба, наложена от Съда на ЕС.
Чехия беше сезирала европейския съд, тъй като според нея действащата от 1904 година мина в Туров вреди на околната среда в граничния район, където хората се оплакват от шума, праха и липсата на вода.
Полските власти заявиха, че отказват да плащат глобите и определят наказанието като незаконно, тъй като според тях мината в Туров е абсолютно необходима за енергийната сигурност на страната.
Лигнитната мина осигурява доставките на около 7 процента от електричеството в Полша. Полската държавна енергийна компания ПГЕ (PGE), която я експлоатира, възнамерява да добива там въглища до 2044 година и да я разшири от 25 на 30 квадратни километра

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Най-неустоимите тв доктори
Тарантино се отказа да снима филма The Movie Critic - последен за кариерата му
Интересни факти за зодията ви
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?

Напишете дума/думи за търсене