Три непоказвани произведения на Владимир Димитров – Майстора, в галерия "Нюанс"
24 часа | 13 Януари 2022 г. | 16 показвания | 0 коментара

На 14 януари артсалонът представя ежегодната си експозиция “Зимни акценти”

Както и през всички предишни едноименни изложби, така и през тази имате възможност да се насладите на внимателно избрана селекция от произведения на изкуството в столичната галерия "Нюанс" (ул. "Денкоглу" 42) от 14 януари до 26 февруари.

Подборът и подготовката на изложбата трае по една година, през която екипът на галерията “издирва” качествени произведения, по възможност не прекалено популярни.

Част от настоящата експозиция са три непоказвани произведения на Владимир Димитров – Майстора – два портрета и един автопортрет. Тяхната история е лична и много любопитна – дамата изобразена на портрета, е била негова съседка, живяла до софийското му жилище, така тя е получила честа да бъде нарисувана от може би най-емблематичния български художник.

Силно впечатление правят два пейзажа – на пръв поглед подобни, но всъщност силно различни. Те са дело на двама художници, между които трудно може да се намери нещо общо освен професията – Стоян Венев и Борис Денев. И двете картини изобразяват пейзажи в есенни тонове, но изпъстрени и в по-студен колорит, което им придава живописен характер.

За разлика от Борис Денев, който познаваме добре като пейзажист, Стоян Венев е по-популярен с други свой сюжети – закачливи и дори понякога пиперливи. Експонираният негов пейзаж е много ранна работа, но в изложбата намират място и произведения с типичните за зрялото му творчество мотиви.

Част от изложбата са и произведения на Давид Перец – художник, чийто експресионистичен стил е оценен и далеч извън границите на България, основно във Франция, където художникът е живял. Негов близък творчески съмишленик и съгражданин е Златьо Бояджиев. Част от експозицията е негов пловдивски пейзаж от 1956 година.

Едни от най-интересните произведения от изложбата са тези на Иван Ненов – портрет на момиче, по всяка вероятност прислужница и градски пейзаж от Германия.

Селекцията за настоящата изложба включва и автори като Андрей Даниел, Атанас Яранов, Атанас Михов, Генко Генков, Димитър Казаков – Нерон, Йордан Гешев, Марио Жеков и др.

Хороскоп
Овен
Здраве: ★★ Любов: ★★★★★
Късмет: ★★★ Работа: ★★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Актрисата гостува за вековния си юбилей на любимата си сцена от небето Когато рано сутринта на 6 декември 2019 г. Стоянка Мутафова си отиде от живота, нейният личен мениджър Евгени Боянов с тъга казва: “След Мутафова вече театър няма!”. Уви, това негово предчувствие се оказва пророческо, защото 3 месеца по-късно коронавирусът покоси актьори, трупи

Готвят ли се управляващите да сложат посредници около "Булгаргаз", за да си поделят печалба от 100 млн. лв., този въпрос бе зададен на премиера Кирил Петков в предаването "Неделя 150" на БНР, след като бившият енергиен министър Делян Добрев обяви, че има такъв план.  "Г-н Добрев трябва да съжалява, че има пълно разследване и ако е имало

Георги Гвоздейков от Сливен е бил и рали шампион на България Може ли да има нещо общо между цар Симеон Втори и депутат от “Продължаваме промяната”? Колкото и изненадващо да звучи този въпрос, отговорът е “да”. Защото един от новите народни представители в този мандат - Георги Гвоздейков, е роден на 16 юни като царя, макар и 39 години по-късно

Певицата Бритни Спиърс нападна с думи сестра си Джейми Лин, ...
Нещо е понастинал май Драгомир Драганов. Неуморните ...
От централата повтарят процедурата за истинността на ...
На тържествена цермония в Сръбския народен театър, на която ...
Актьорът Наум Шопов спечели първа награда на състезание по ...
Виктор Божинов е отличник по брой на зрителите през 2021 г. ...
“Приказка за Зайчето Питър” от английската писателка ...
Дейвид Бекъм нарича съпругата си Виктория "задник". Това ...
След 16-годишна връзка, 5-годишен брак и 2 деца Джейсън ...
Традиционните Яворови дни официално бяха открити за 58-и ...
На 14 януари артсалонът представя ежегодната си експозиция ...
Полски учени са открили ген, който според тях удвоява риска ...
Видеоклипът "Baby Shark Dance" на южнокорейската ...
Иран изстреля ракета в космоса носител на ...
Риалити звездата, инфлуенсърка и собственичка на козметичен ...
Медици, преподаватели, ученици и студенти ще влизат ...