Три непоказвани произведения на Владимир Димитров – Майстора, в галерия "Нюанс"

На 14 януари артсалонът представя ежегодната си експозиция “Зимни акценти”

Както и през всички предишни едноименни изложби, така и през тази имате възможност да се насладите на внимателно избрана селекция от произведения на изкуството в столичната галерия "Нюанс" (ул. "Денкоглу" 42) от 14 януари до 26 февруари.

Подборът и подготовката на изложбата трае по една година, през която екипът на галерията “издирва” качествени произведения, по възможност не прекалено популярни.

Част от настоящата експозиция са три непоказвани произведения на Владимир Димитров – Майстора – два портрета и един автопортрет. Тяхната история е лична и много любопитна – дамата изобразена на портрета, е била негова съседка, живяла до софийското му жилище, така тя е получила честа да бъде нарисувана от може би най-емблематичния български художник.

Силно впечатление правят два пейзажа – на пръв поглед подобни, но всъщност силно различни. Те са дело на двама художници, между които трудно може да се намери нещо общо освен професията – Стоян Венев и Борис Денев. И двете картини изобразяват пейзажи в есенни тонове, но изпъстрени и в по-студен колорит, което им придава живописен характер.

За разлика от Борис Денев, който познаваме добре като пейзажист, Стоян Венев е по-популярен с други свой сюжети – закачливи и дори понякога пиперливи. Експонираният негов пейзаж е много ранна работа, но в изложбата намират място и произведения с типичните за зрялото му творчество мотиви.

Част от изложбата са и произведения на Давид Перец – художник, чийто експресионистичен стил е оценен и далеч извън границите на България, основно във Франция, където художникът е живял. Негов близък творчески съмишленик и съгражданин е Златьо Бояджиев. Част от експозицията е негов пловдивски пейзаж от 1956 година.

Едни от най-интересните произведения от изложбата са тези на Иван Ненов – портрет на момиче, по всяка вероятност прислужница и градски пейзаж от Германия.

Селекцията за настоящата изложба включва и автори като Андрей Даниел, Атанас Яранов, Атанас Михов, Генко Генков, Димитър Казаков – Нерон, Йордан Гешев, Марио Жеков и др.

Част от картините, включени в изложбата Зимни нюанси". Те са на признати български майстори на четката.
Част от картините, включени в изложбата Зимни нюанси". Те са на признати български майстори на четката.
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници
3 причини, поради които умните жени предлагат да платят сметката

Напишете дума/думи за търсене