Три непоказвани произведения на Владимир Димитров – Майстора, в галерия "Нюанс"
24 часа | 13 Януари 2022 г. | 27 показвания | 0 коментара

На 14 януари артсалонът представя ежегодната си експозиция “Зимни акценти”

Както и през всички предишни едноименни изложби, така и през тази имате възможност да се насладите на внимателно избрана селекция от произведения на изкуството в столичната галерия "Нюанс" (ул. "Денкоглу" 42) от 14 януари до 26 февруари.

Подборът и подготовката на изложбата трае по една година, през която екипът на галерията “издирва” качествени произведения, по възможност не прекалено популярни.

Част от настоящата експозиция са три непоказвани произведения на Владимир Димитров – Майстора – два портрета и един автопортрет. Тяхната история е лична и много любопитна – дамата изобразена на портрета, е била негова съседка, живяла до софийското му жилище, така тя е получила честа да бъде нарисувана от може би най-емблематичния български художник.

Силно впечатление правят два пейзажа – на пръв поглед подобни, но всъщност силно различни. Те са дело на двама художници, между които трудно може да се намери нещо общо освен професията – Стоян Венев и Борис Денев. И двете картини изобразяват пейзажи в есенни тонове, но изпъстрени и в по-студен колорит, което им придава живописен характер.

За разлика от Борис Денев, който познаваме добре като пейзажист, Стоян Венев е по-популярен с други свой сюжети – закачливи и дори понякога пиперливи. Експонираният негов пейзаж е много ранна работа, но в изложбата намират място и произведения с типичните за зрялото му творчество мотиви.

Част от изложбата са и произведения на Давид Перец – художник, чийто експресионистичен стил е оценен и далеч извън границите на България, основно във Франция, където художникът е живял. Негов близък творчески съмишленик и съгражданин е Златьо Бояджиев. Част от експозицията е негов пловдивски пейзаж от 1956 година.

Едни от най-интересните произведения от изложбата са тези на Иван Ненов – портрет на момиче, по всяка вероятност прислужница и градски пейзаж от Германия.

Селекцията за настоящата изложба включва и автори като Андрей Даниел, Атанас Яранов, Атанас Михов, Генко Генков, Димитър Казаков – Нерон, Йордан Гешев, Марио Жеков и др.

Хороскоп
Овен
Здраве: ★★ Любов: ★★★★★
Късмет: ★★★ Работа: ★★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Има леко подобрение на икономическите показатели, показва новото издание на проучването “Индекс на настигането 2021” Няма напредък по цялостното развитие и Румъния ни задмина сред последните в ЕС В началото на 2020 г. дойде пандемията от COVID и започна поредица от кризи - здравна, икономическа и политическа. През 2021 г

Обмислят помощ и за бита - евтина тарифа за електричество, която да покрива потреблението, но без това за отопление Правителството засега успя да укроти бизнеса и той май няма да излезе на национален протест на 18 май. В понеделник премиерът Кирил Петков, вицепремиерът Асен Василев и енергийният министър Александър Николов се срещнаха с

28 години кореспондентът ни в този регион показваше, че професионална и почтена журналистика може да се прави и извън София Авторът на книгата “Белнейски и убиецът” държеше да разказва историите без емоции - независимо дали става дума за кметски злоупотреби, или криминални престъпления Години наред без шум помагаше с дарения на възрастни хора и

Дирк Геркенс остава в управляващия борд, както и ...
Известни музиканти бурно обсъждаха дали да има квоти в ...
"Нямам притеснения, достатъчно съм участвал в такива мачове ...
"Рокин'1000" - най-голямата група в света, в състава на ...
Бившият двукратен претендент за световната титла в тежка ...
Испанската оперна певица Тереса Берганса почина на ...
Феновете трябваше да преминат нещо като изпит пред касите ...
Учени отглеждат растения в лунна почва за първи път - ...
Емблематичният фен на ЦСКА Димитър Ангелов-Дучето се ...
Полицията въвежда строги мерки за сигурност в деня на ...
След две години прекъсване Йорданка Христова, Силвия ...
Творческият директор на къщата на Louis Vuitton от 2013 г. ...
За първи път учени наблюдаваха как в лунен реголит пониква ...
Еротичният модел Златка Райкова пусна в инстаграм кадри от ...
По-възрастните си спомнят смешната малка кола, наречена BMW ...
За пета поредна година Трявна ще бъде домакин на "Трабант ...