Учени създадоха най-малката антена в света
24 часа онлайн | 15 Януари 2022 г. | 31 показвания | 0 коментара

Учени от университета на Монреал, Канада, са създали най-малката антена в света, чиято дължината е само пет нанометра, пише сп. "Нейчър методс", цитирано от БТА.

За разлика от по-големите устройства, миниатюрната антена не е предназначен да предава радиовълни, а да разкрива тайните на непрекъснато променящите се протеини.

Наноантената е направена от ДНК, която е около 20 000 пъти по-тънка от човешки косъм. Устройството е флуоресцентно, т.е. използва светлинни сигнали за запис и предаване на информация. Учените отбелязват, че тези сигнали могат да се използват за изследване на движението и промяната на протеините в реално време.

Приемащата част на антената е в състояние да определи молекулярната повърхност на изследвания протеин. Тя фиксира отчетлив сигнал, когато протеинът изпълнява своята функция.

"Подобно на радио, което може едновременно да приема и предава радиовълни, флуоресцентната наноантена получава светлина с един цвят или дължина на вълната и, в зависимост от движението на протеина, след това предава светлината обратно в различен цвят, който можем да открием", обясняват изследователите.

Целта на антената е да измерва структурните промени в протеините във времето. Известно е, че протеините претърпяват постоянни промени в структурата си и учените все още не разполагат с ефективни методи за проследяване на тази динамика. Съвременните технологии като ядрено-магнитен резонанс не са в състояние да проследят краткотрайните състояния на протеин.

С помощта на миниатюрната антена учените са успели за първи път да наблюдават в реално време функцията на ензима алкална фосфатаза.

Хороскоп
Овен
Здраве: ★★ Любов: ★★★
Късмет: ★★★★★ Работа: ★★★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

До края на месец февруари в страната изтичат над 753 000 годишни винетки. И тази година цените остават същите като през последните седем години: 97 лв. за годишна, 54 лв. за тримесечна, 30 лв. за месечна, седмичната е на цена от 15 лв., а уикенд винетката – 10 лв. Всички видове електронни винетки могат да бъдат закупени от всяка каса на EasyPay в

След вербалната агресия и сбиване в лекарски кабинет в Ново село д-р Ивайло Иванов заяви, че се чувства унизен и благодари за подкрепата на своите пациенти в този тежък момент. Д-р Иванов се грижи за над 3000 пациенти. Сред тях е и Димо Станев, чиито близки твърдят, че е починал след поставена ваксина на Янсен

Консенсус, дебат, обществено съзряване и парламентарно мнозинство са нужни за отварянето на конституцията за промени посочи президентът Румен Радев, но отбеляза, че дебатът е "на зле". "В основата на конституцията стои човекът и неговите права. Трябва да мислим и за там. Не само разбира се. Всички очакваме и такива промени

Група Jeremy? и Прея ще изнесат акустични концерти в новия ...
Вилата "Аврора" в Рим, която е с единствения известен като ...
29-годишният Борис Недялков е третият българин в престижния ...
Селекционерът Ясен Петров и капитанът Жоро Костадинов също ...
След Милано, и в Париж започва седмицата на мъжката мода, ...
Григор Димитров e доволен от първия си мач на Откритото ...
"Левски" е договорил преминаването на младежкия национал ...
Как Феран успя да омае хубавата Сира? Това се пита ...
Рапърът Гъна оглави класацията на "Билборд" за албуми с ...
Пазарната капитализация на най-големия автомобилен концерн ...
Откритото първенство на Австралия започна и изненадващо Ник ...
Принц Чарлз е подал маслинова клонка на сина си Хари - той ...
Скоро, съвсем скоро Кристиано Роналдо ще има повод за нова ...
С 2,4 процента са намалели продажбите на нови леки коли в ...
София Бобчева и Александър Кадиев влизат в 16 различни роли ...
Джон Тери продължава да има силна връзка с привържениците ...