Маестро Табаков: Търсим евтиното, слушаемото, такава е държавната политика

ЕМИЛ ТАБАКОВ

Не е вярно, че не се пише нова класическа българска музика. Много музика се пише, но не се изпълнява, защото това зависи от много обстоятелства, казва големият български диригент и композитор Емил Табаков пред БТА. Той ще представи пред софийска публика своя "Концерт за цигулка и оркестър" на 20 януари.

"Вече търсим евтиното, слушаемото, познатото. Такава е държавната политика вече, така са насочени и всички наши състави - симфонични и оперни. Те трябва да изпълняват много популярна музика, за да имат публика, за да се купуват билети, за да може за тези билети да получат пари от държавата, от Министерство на културата", допълва маестрото.

По думите му тази политика в България е пагубна и се различава от политиката в много други държави, в които специално се финансира писането и записването на нови творби. Според него и сега се пишат нови творби, които обаче не познаваме. Табаков уточни, че не може да се каже, че всички те са хубави, защото при всяка нова музика, която се пише, има както по-лоши, така и по-хубави произведения, но подбор се прави в течение на времето през годините.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници
3 причини, поради които умните жени предлагат да платят сметката

Напишете дума/думи за търсене