Наистина ли милиони хора днес са преки потомци на Чингис хан
24 часа | 12 Май 2022 г. | 141 показвания | 0 коментара

Малко теми пленяват нашето внимание така, както го прави темата за човешкия произход. Ако искате да разберете нашия произход през последните 100 000 години, тази книга предлага най-доброто и актуално обобщение.

Книгата, посочена от известния американски еволюционен биолог и биогеограф Джаред Даймънд, е “Кои сме ние и как сме стигнали дотук” - мащабен труд на Дейвид Райк, в която авторът разкрива каква е връзката на нашата ДНК с тази на хора, живели преди 100 000 години.

Райк е един от най-изтъкнатите генетици в света, който разбива на пух и прах много от расистките стереотипи, но и обяснява генетичните разлики между отделните човешки групи.

Кои са предците на днешните европейски народи? Наистина ли милиони хора днес са преки потомци на Чингис хан? Има ли разлика в отделните човешки групи и доколко отговарят на истината традиционните стереотипи за расите и техния произход?

Това са само няколко от фундаменталните въпроси, на които Дейвид Райк дава отговор с помощта на новите методи за изследване на древна и съвременна ДНК.  Проследявайки главната хроника на човешките вариации, какви са сходствата между неандерталците – нашите далечни родственици – и съвременния човек, какви са особеностите на различните човешки групи и къде расистките стереотипи бъркат, той прави цялостна реконструкция на събития от миналото. А достъпният език и увлекателният стил на книгата я правят подходяща както за непрофесионални читатели, така и за специалисти.

Сравним по значение и размах с книгите на автори като Ювал Ноа Харари и Ричард Докинс, трудът на Райк предлага ясен поглед към миналото – към събитията, формирали нашето пъстро, взаимносвързано човешко семейство, и връзката на всеки един от нас не само с над седемте милиарда души, които живеят на земята, но и с още по-големия брой хора, населяващи миналото и бъдещето ни.

“Кои сме ние и как сме стигнали дотук” излиза с логото на “Сиела”.

Хороскоп
Овен
Здраве: ★★★ Любов: ★★
Късмет: ★★ Работа: ★★★★★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Цар, президент и патриарх сред посрещачите. Така на 24 май 2002 г. вестник “24 часа” публикува информация за първата визита на римски папа в България. Йоан Павел Втори пристига в България след отправена към него покана от нарочен инициативен комитет, в който са Соломон Паси и главният редактор на “24 часа” Венелина Гочева, български интелектуалци

Учени откриха пътя на “приятното докосване” от кожата до мозъка Всеизвестно е, че прегръдките, вплитането на длани, галенето пораждат емоционална наслада, но досега не се знаеше как и защо. Екип от медицинския факултет на Вашингтонския университет в Сейнт Луис даде научно обяснение на този феномен. Той установи

Т. нар. умни договори връщат парите от отменен полет същата вечер Цифрова картина бе продадена за $ 91 милиона  Биткойн - най-масовата криптовалута, за седмица загуби половината от стойността си, като сривът ѝ бе драматичен (виж вдясно), и охлади вярата, че блокчейн технологията дава защита от инфлацията в трудни времена. Загубите са за 600 млрд

Оперната певица Мария Павлова взе наградата за впечатляващ ...
Чужденци искат да бягат от ЦСКА след ексцесиите на ...
В “Братя” е мафиотът Сандо, преди това беше Мартин - ...
Без да е актриса, блесна в “Стъклен дом”, сега снима “С ...
"Боксът спаси моя живот. Можех да съм по затворите. Вървях ...
По ирония на съдбата възлюбеният на дъщерята на руския ...
Освен да се боксира, Тайсън Фюри може и да танцува. ...
Любимата двойка на цяла Испания - Сара Карбонеро и Икер ...
Призракът от мрачните години, когато английският футбол ...
Бях инспирирана и от “Кралство Чамла”. Вълнуваше ме ...
Алена Середова изглежда блестящо на 44 години и грее от ...
Националната художествена галерия (НХГ) организира ...
Капитанът на "Левски" Николай Михайлов ще остане на ...
Любен Дилов-син бил автор на последния стих от прочутата ...
"10 години женени и половин живот заедно. Готови сме за още ...
Напрежението в края на сезона във Висшата лига явно идва в ...