Оригинали на Салвадор Дали за първи път във Велико Търново
Дима Максимова | 11 Май 2022 г. | 23 показвания | 0 коментара

Изложбата за милиони “Казанова - митът в огледалото на визуалното изкуство” обединява 5-има световни автори

Оригинални творби на петима световноизвестни автори, оценени на милиони долари, ще бъдат показани в обновената художествена галерия “Борис Денев” във Велико Търново. Уникалната експозиция “Казанова - митът в огледалото на визуалното изкуство” включва 78 произведения на Салвадор Дали, Кийс Ван Донген, Рокуел Кент, Пол-Емил Бекат и Федерико Фелини.

“Много интересен подбор. Всички знаем кой е Салвадор Дали, но в България Кийс ван Донген не е толкова много познат. Той е изключително известен нидерландски импресионист, чиито картини се продават за много високи суми. Миналата година негова картина беше продадена за 15 млн. долара. Рокуел Кент е най-известният американски художник. Пол-Емил Бекат е френски художник от т.нар. школа на флавистите и накрая Федерико Фелини, който освен като режисьор се е изявявал и като художник.

Изложбата е уникална първо с подбора на тези автори, никой от които досега не е излаган поне във Велико Търново. Освен това имаме събрани 5 различни художествени школи”, обясни зам.-кметът по културата Нейко Генчев.

“Можем да видим как в различни периоди на XX в. различни

големи майстори на изкуството виждат този мит за Казанова,

който не е елементарен, не е само великият любовник, той е и културен феномен. Изложбата ни показва и как е възприеман този мит през различните години, как е осмислен и въплътен от авторите чрез техния собствен език”, допълни Генчев.

Той е в основата и на контакта с грузинската фамилия Кесаури - големи частни колекционери, които притежават около 3000 оригинални творби на световни художници. Организират изложби с тези колекции, като към тях се включват и творби на големи световни музеи.

“Срещнахме се с Василий Кесаури след края на изложението “Културен туризъм”, той бе дошъл да търси контакти. Поговорихме и видях, че е чудесна възможност да докараме световни майстори”, разказва Генчев.

Амбициозният проект обаче би бил непостижим за търновската публика, ако организаторите не открили в основно обновената художествена галерия всички необходими условия за излагането на подобна експозиция.

“Нашата галерия е съвсем нов културен център благодарение на големия трансграничен проект, който изпълнихме. Истинска галерия, в която човек се чувства изключително приятно по всяко време на годината. Специално за изложбата осигуряваме нови щори на цялото крило, защото

не се допуска естествена светлина,

за да не повреди ценните творби”, обясни зам.-кметът.

Произведенията ще бъдат изложени при специално осветление, което е част от подготовката. Организаторите имат собствени куратори, които подреждат експозицията. Изработват се и информационни материали, за посетителите ще има специален аудиогид, който ще разказва повече за произведенията и авторите, докато разглеждат.

“Застраховката на такава експозиция едва ли бихме могли да си позволим - нито галерията, нито общината. Това си е грижа на организаторите. Те организират всичко по отношение на транспорт, застраховане. Разбира се, всяка една творба е придружена със специален сертификат”, казва Нейко Генчев.

Има специални изисквания и за охраната на оригиналите, но договорът не позволява изнасяне на детайли.

Всички мерки, които са характерни за такава изложба на високо световно ниво, са взети, категорични са от общината.

Изложбата събитие ще бъде открита на 17 май в галерия “Борис Денев” и ще остане до средата на август.

“Ние сме много ентусиазирани от това, че ще осъществим такава изложба във Велико Търново, и смятаме да продължим сътрудничеството с организаторите в бъдеще, защото всичките им колекции са изключителни и много интересни”, каза Нейко Генчев.

Хороскоп
Овен
Здраве: ★★★ Любов: ★★
Късмет: ★★ Работа: ★★★★★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Цар, президент и патриарх сред посрещачите. Така на 24 май 2002 г. вестник “24 часа” публикува информация за първата визита на римски папа в България. Йоан Павел Втори пристига в България след отправена към него покана от нарочен инициативен комитет, в който са Соломон Паси и главният редактор на “24 часа” Венелина Гочева, български интелектуалци

Учени откриха пътя на “приятното докосване” от кожата до мозъка Всеизвестно е, че прегръдките, вплитането на длани, галенето пораждат емоционална наслада, но досега не се знаеше как и защо. Екип от медицинския факултет на Вашингтонския университет в Сейнт Луис даде научно обяснение на този феномен. Той установи

Т. нар. умни договори връщат парите от отменен полет същата вечер Цифрова картина бе продадена за $ 91 милиона  Биткойн - най-масовата криптовалута, за седмица загуби половината от стойността си, като сривът ѝ бе драматичен (виж вдясно), и охлади вярата, че блокчейн технологията дава защита от инфлацията в трудни времена. Загубите са за 600 млрд

Оперната певица Мария Павлова взе наградата за впечатляващ ...
Чужденци искат да бягат от ЦСКА след ексцесиите на ...
В “Братя” е мафиотът Сандо, преди това беше Мартин - ...
Без да е актриса, блесна в “Стъклен дом”, сега снима “С ...
"Боксът спаси моя живот. Можех да съм по затворите. Вървях ...
По ирония на съдбата възлюбеният на дъщерята на руския ...
Освен да се боксира, Тайсън Фюри може и да танцува. ...
Любимата двойка на цяла Испания - Сара Карбонеро и Икер ...
Призракът от мрачните години, когато английският футбол ...
Бях инспирирана и от “Кралство Чамла”. Вълнуваше ме ...
Алена Середова изглежда блестящо на 44 години и грее от ...
Националната художествена галерия (НХГ) организира ...
Капитанът на "Левски" Николай Михайлов ще остане на ...
Любен Дилов-син бил автор на последния стих от прочутата ...
"10 години женени и половин живот заедно. Готови сме за още ...
Напрежението в края на сезона във Висшата лига явно идва в ...