Конфуций – мислителят с интересна съдба

Конфуций остава един от най-важните философи в световната история.

Въпреки че е роден през четвърти век, много преди нашето време, повече от две хилядолетия по-късно, той все още е цитиран като източник на мъдрост. Мислите му са универсални и притежават качества, които ги правят вечни.

За да се разбере величината на величието на този философ, достатъчно е да се каже, че той е един от малкото източни мислители, които решително проникват в западната философия. Няколко от идеите му са уловени в „I Ching” - изключително популярна книга в западния свят.

„Питате ме защо купувам ориз и цветя? Купувам ориз, за да живея, и цветя, за да имам за какво да живея."
-Конфуций-

Няма съмнение, че конфуцианството е оказало голямо влияние върху християнската доктрина. Много от ценностите, които се прокламират в християнството, произлизат от философията на Конфуций.

Той е роден през 551 г. пр. н. е. в малко китайско село в окръг Лу, сега наречено Шан-тонг.
Конфуций е дете от втория брак на баща си, който е над 60 години, когато синът му се ражда. Майка му, от своя страна, е изключително млада и бедна. Бащата на Конфуций вече имал девет дъщери от първия си брак, но не искал да умре, без да има мъжки наследник. Затова той се уговорил с беден вдовец, който му дал най-малката си дъщеря, която била само на 13 години. Конфуций остава без татко, когато е само на три.

От страна на баща си, философът произхожда от благороднически род. Неговите предци включват доведен брат на последния император от династията Шан и роднина, който е херцог на Шунг.
Въпреки че смъртта на бащата на Конфуций оставя майка му с големи финансови затруднения, тя успява да му даде отлично образование, допълнено от факта, че момчето проявява склонности към самообучение от много ранна възраст.


Функционер и мислител
Конфуций е бил голям любител на книгите от малък. Историците твърдят, че той не бил особено красив, защото имал доста голяма глава. От друга страна, неговата неприкрита интелигентност и лекота на думите му придавали друг вид чар.

Когато е на 19, той се жени за млада жена, за която почти нищо не се знае. След като се ражда синът им на име По Ю, тя напуска философа вероятно, за да се върне в къщата на родителите си.
За сина на Конфуций също не се знае много. От друга страна, неговият внук е една от големите имена, последователи на конфуцианството. Името му е Конг Джи.

Първата работа на Конфуций е на управител на конюшня - занаят, в който той придобива репутация на мъдър и честен човек. Когато майка му умира, той се отдава на в траур в продължение на три години, както е прието по негово време.

След този период той се посвещава по-енергично на философията. По това време той вече преподава на първите си ученици, сред които има двама министри на императорския двор.
Броят на учениците на философа расте, но херцогът на родния му град е свален от власт и Конфуций е принуден да отиде в изгнание. Следващите 15 години прекарва в пътуване, докато най-накрая успява да се върне в страната си, която е опустошена от конфликти и корупция.

На Конфуций е дадена длъжност, която днес би била еквивалент на министър на правосъдието. Той я упражнява по толкова добродетелен начин, че спечелва възхищението и аплодисментите на своите съвременници.
Възцарил се просперитет. Въпреки това, ревнуващи от властта му, благородниците започнали да кроят заговор срещу него.

Разочарован, Конфуций тръгнал отново на път с учениците си. Те се скитали напред-назад през следващите 13 години. Конфуций искал да намери владетел, който би желал да се ръководи от неговите принципи, но така и не намира такъв.

Отново натъжен, той решава да се върне в родината си.

Един ден ловци уловили изключително странно животно, което философът интерпретирал като знак, че той ще умре. Това наистина се сбъдва. Конфуций е погребан на брега на река Си.

Култът към конфуцианството започва наистина в Китай, но обхваща целия свят.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
5 храни, които повдигат настроението, според науката
Искате да превърнете жабата в принц? Или страдате ли от комплекса за спасител във връзката?
Всичко за алкалната вода и нейните ефекти
9 странни дейности, които ще засилят вашето сексуално желание
Биофилия – има ли почва у нас?

Напишете дума/думи за търсене