Професорите Добчев и Младенова празнуваха с 14 випуска 75 години
Лили Първанова | 12 Май 2022 г. | 11 показвания | 0 коментара

Професорите Иван Добчев и Маргарита Младенова посрещнаха 75-годишнините си със свои възпитаници от 14 випуска на сцената на Театър НАТФИЗ вчера. Двамата се просълзиха от прочувствените речи на бивши и настоящи студенти, които се надпреварваха да ги поздравяват.
Актьорите Снежина Петрова, Жана Рашева, Албена Георгиева и Десислав Звънчаров от първия експериментален клас на Младенова и Добчев, смятан за "прототип на всички останали след тях", поздравиха от сцената своите ментори, като припомниха началото на "Сфумато". "Символично, творческата лаборатория се роди в преддверието на машинното отделение в малкото НДК, където е механизмът на асансьорите", прочете текстът на поета Георги Танев актрисата Снежина Петрова. След нея на сцената излезе режисьорът Явор Гърдев, пристигнал специално от САЩ, където се обучава, за повода. Той призна, че за него академичното обучение е имало смисъл, тъй като още на кандидат-студентския изпит благодарение на тях е осъществил важната среща със себе си и е осъзнал, че "професията няма нищо общо със суетливостта и славата".
Друг колега на творческия тандем - актьорът доц. д-р Пенко Господинов, който вече е декан на факултет "Сценични изкуства" също поздрави юбилярите и им поднесе специален подарък.
Юбилярите бяха поздравени и от ректора на НАТФИЗ проф. д-р Станислав Семерджиев с видео обръщение от Париж.
"В този свят и в този век, които предизвикват потресение, отчаяние, скандал на ума, откривайте на какво да се възхищавате, защото без способността да се възхищаваш на словото, на красотата, на истината, на изгрева или на какво си избереш, душата умира, а ние без нея сме за никъде", каза разплаканата от умиление Маргарита Младенова след приветствията, а Добчев уточни след нея: "Искам да кажа само едно напътствие - не се радвайте да имате изследователи, а да имате последователи".
След официалната част настоящите студенти на проф. Младенова и проф. Добчев изиграха неговия спектакъл "Лазар и Исус" по Емилиян Станев, чийто текст преди години предизвика скандал и пловдивският владика Николай го отлъчи от Града на тепетата. След официалната част купонът по случай 75-годишнините на професорите продължи в театър "Сфумато".
Вечерта завърши с музикално изпълнение на "най-малките" от НАТФИЗ, които изпълниха песен по собствен текст, с която обрисуваха двамата преподаватели. След това купонът се премести в театър "Сфумато".

Хороскоп
Овен
Здраве: ★★★ Любов: ★★
Късмет: ★★ Работа: ★★★★★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Цар, президент и патриарх сред посрещачите. Така на 24 май 2002 г. вестник “24 часа” публикува информация за първата визита на римски папа в България. Йоан Павел Втори пристига в България след отправена към него покана от нарочен инициативен комитет, в който са Соломон Паси и главният редактор на “24 часа” Венелина Гочева, български интелектуалци

Учени откриха пътя на “приятното докосване” от кожата до мозъка Всеизвестно е, че прегръдките, вплитането на длани, галенето пораждат емоционална наслада, но досега не се знаеше как и защо. Екип от медицинския факултет на Вашингтонския университет в Сейнт Луис даде научно обяснение на този феномен. Той установи

Т. нар. умни договори връщат парите от отменен полет същата вечер Цифрова картина бе продадена за $ 91 милиона  Биткойн - най-масовата криптовалута, за седмица загуби половината от стойността си, като сривът ѝ бе драматичен (виж вдясно), и охлади вярата, че блокчейн технологията дава защита от инфлацията в трудни времена. Загубите са за 600 млрд

Оперната певица Мария Павлова взе наградата за впечатляващ ...
Чужденци искат да бягат от ЦСКА след ексцесиите на ...
В “Братя” е мафиотът Сандо, преди това беше Мартин - ...
Без да е актриса, блесна в “Стъклен дом”, сега снима “С ...
"Боксът спаси моя живот. Можех да съм по затворите. Вървях ...
По ирония на съдбата възлюбеният на дъщерята на руския ...
Освен да се боксира, Тайсън Фюри може и да танцува. ...
Любимата двойка на цяла Испания - Сара Карбонеро и Икер ...
Призракът от мрачните години, когато английският футбол ...
Бях инспирирана и от “Кралство Чамла”. Вълнуваше ме ...
Алена Середова изглежда блестящо на 44 години и грее от ...
Националната художествена галерия (НХГ) организира ...
Капитанът на "Левски" Николай Михайлов ще остане на ...
Любен Дилов-син бил автор на последния стих от прочутата ...
"10 години женени и половин живот заедно. Готови сме за още ...
Напрежението в края на сезона във Висшата лига явно идва в ...