Растения от Земята растат в лунна пръст

Луната. Снимка: Пиксабей

За първи път учени наблюдаваха как в лунен реголит пониква кресон (Arabidopsis thaliana) в лабораторията на Университета във Флорида, съобщи Ройтерс.

В проби, взети от пръст на Луната, по време на мисиите на НАСА през 1969 г. и 1972 г., за първи път се отглеждат семена, предава БТА.

Постижението дава надежда, че растения от Земята могат да бъдат в помощ на човешкия вид и на други светове.

Изследователите са засадили семена от кресон, в 12 малки саксии с размер на напръстник, във всяка от които има грам лунна пръст, наречена реголит, и наблюдавали как поникват и растат. Лунният реголит не съдържа органичен материал и се различава значително от земната почва.

„Растенията могат да растат в лунен реголит. Това просто твърдение е от огромно значение и отваря вратата за бъдещо изследване, в което да използваме ресурси, налични на Луната и вероятно Марс“, заявява професорът по ботаника Анна-Лиза Пол, директор на Интердисциплинарния център за биотехнологични изследвания на Университета във Флорида и съавтор на проучване, публикувано в списание Communications Biology.

Всяко растение покълва и не се различава по нищо от друго, независимо дали е засято в лунния реголит, който е съставен предимно от натрошени базалтови скали, или в контролна проба от вулканична пепел от Земята, която е с подобен минерален състав.

За учените не е изненадващо, че растенията в реголит растат по-бавно, с по-слаби корени, по-малки листа, както и с наситено червеникавочерно оцветяване, нетипично за иначе нормалния растеж.

Засадените в лунната пръст растения са реагирали и като онези видове, отглеждани във враждебна среда, като например почва с твърде много сол или тежки метали.

За изследователите фактът, че растенията изобщо растат, е забележителен. Един от ръководителите на изследването - Роб Фърл, вицепрезидент по научните изследвания в Университета на Флорида, заявява, че изпитва „радост да гледа как животът прави нещо, което никога не е правено преди“.

„Да виждам как растенията растат е постижение, което показва, че можем да отидем на Луната и да отглеждаме храната си, да почистваме въздуха си и да рециклираме водата си, като използваме растенията по начина, по който ги използваме тук, на Земята. Това също така е откровение - земният живот не е ограничен до Земята“, добавя още Фърл.

Кресонът се използва широко в научни изследвания, включително в предишни експерименти в орбита, поради бързия си жизнен цикъл, но и заради това, че неговата генетика е добре проучена.

Земните растения биха могли да помогнат на хората да установят бази на Луната и Марс, както това бе показано например във филма „Марсианецът“ от 2015 г. Астронавтът ( в ролята Мат Деймън) отглежда картофи на Червената планета.

Програмата на НАСА „Артемида“ предвижда хората да се завърнат на повърхността на Луната през следващите години.

„Растенията са изключително важни в науката за изследване на Космоса поради тяхната роля в поддържането на живота, особено когато обмисляме да напуснем Земята за продължителни периоди от време“, каза Фърл.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници
3 причини, поради които умните жени предлагат да платят сметката

Напишете дума/думи за търсене