Ицо Хазарта ругае новата българска музика и защити старата, но май не го разбраха
24 часа | 13 Май 2022 г. | 41 показвания | 0 коментара

Известни музиканти бурно обсъждаха дали да има квоти в обществените медии

Емоционални изказвания, нападки и недоразбрани реплики вдигнаха градуса на напрежението по време на обсъждане в комисията по културата и медиите по повод предложение, направено от “Възраждане”. В него се настоява за квота от 50% българска музика в обществените медии.

Първа от изпълнителите взе думата Йорданка Христова. “Където и да отида, знам къде съм, ефирът е национален, а тук е разграден двор, ефирът е за общо ползване. Възмущавам се всеки ден, че има новини на турски език. Както и да е, стара грешка, ще я преглътна. Искаме 50%, но са малко, всичко трябва да е на български език. Не може в пролетния конкурс, който е български, всички песни да са на английски език. Пея на 18 езика, но нашият език не бива да се губи. Авторите ни трябва да бъдат подкрепени и да имаме самочувствие. Както и да ни наричат - динозаври или нещо друго, хората ни харесват, защото пеем на български”, каза тя.

Здравко Желязков от дует “Ритон” се включи в обсъждането много емоционално: “Докъде го докарахме да водим дебат за процент българска музика. Срамувам се, че се намирам в българския парламент и водим такъв дебат. Когато поробиш един народ интелектуално, не ти трябва войска, той става васал. В другите държави никой не говори за квоти. Като искат да си пеят на английски, да си пеят в Англия. Някой предложи от тези 50% 20% да бъдели на английски, ами тогава аз вече ще се казвам Здравко Желязкоу, на латиница. Сигурно някои ще кажат, че старите певци сме сдали багажа, ама друг път. Тези, които сме на пазара, нямаме нужда от квоти, хората ни пеят песните от първия тон”.

Силвия Кацарова също се присъедини към мнението на своите колеги, допълвайки, че въпреки че самата тя е туркиня, родината ѝ е България и иска тук да слуша българска музика.

Депутатът и рап изпълнител Христо Петров, по-известен като Ицо Хазарта, се обърна към присъстващите в типичния си стил, без да спестява нищо: “В моя дом моето семейство слуша много българска музика и макар аз, като пораснах, започнах да слушам друга, имаме касети на дует “Ритон” и Силвия Кацарова и знам вашите песни не заради квоти, а защото са хубави. Квотите са спасителен пояс за некадърници.

Съвременната българска музика в огромната си част е отвратителна, няма никакъв белег, че е българска, с купени бийтове за 20 евро с простотии и речитатив как някой се е татуирал, тренирал и после е отишъл да пуши наргиле. И това е българска музика, така че ако се въведат квоти, наред с чалгията и тази простотия ще бъдат длъжни да я въртят. Тя няма стойност. Тази, която има стойност, в огромната ѝ част е правена преди няколко десетилетия. В момента искаме 6% отгоре. По БНР въртят 42 или 44%, сега се борим да станат 50%. От тях ще има финансови отчисления и всеки артист като мен чака да вземе от тези пари. Вчера имаше протест, г-жо Галунова, който вие организирахте. И на него звучеше химнът на Кирил и Методий, но вие не сте поискали разрешение да го използвате. Преди няколко месеца на протест пред Министерството на културата сте използвали песен на Емил Димитров и не сте питали нито сина му, нито никого. Направили сте го незаконно. В момента вие сте част от кампанията на едни търговци”, каза той и се обърна към присъстващите изпълнители: “На тези търговци не им пука дали ще въртят вашите песни. Всякакви ограничения и квоти са нещо неправилно. Съгласен съм да гласуваме да има стимул и той да е свързан с български фолклор. Съвременната музика трябва да си намери път на пазара. Когато съм правил песни и са били хубави, съм изкарвал пари, когато не са били, не съм обикалял по комисии да искам да въртят моята тъпа песен. А що се отнася до вашите песни, вие сами казахте, че хората ги знаят и те няма да спрат да ги въртят”.

Изказването му предизвика аплодисменти, но депутатката от “Възраждане” Цвета Галунова някак обърна нещата и след това той вече получи нападки и някои се почувстваха обидени. “Той е представител на съвременната музика, квалифицира я като некачествена, не знам дали слагаше и себе си в това число, но е недопустимо да казва, че квотите са спасителен пояс за некадърници, аз не виждам тук некадърници, тук се е събрал елитът на българската музика и е недопустимо подобно отношение към тях. Призовавам всеки да се запознае с новото творчество на изпълнителите, които седят на тази маса, защото, който говори, че нямаме нова българска музика, просто не е запознат с нея.” Със своите думи на практика Хазарта защити присъстващите изпълнители и заяви, че също като тях е против квотите. Той оплю текстовете на голяма част от новите изпълнители, без да си дава сметка обаче, че отдавна утвърдените имена продължават и сега да правят нови песни.

След това Здравко от “Ритон” го нарече наглец, Силвия Кацарова пък се обърна към хората да си пуснат “Кради, кради” и добави, че вътре Хазарта пеел: “Да ти е... майката”. Но всъщност той не участва в това парче, а в него са Бат Венци, Гудслав, Буч и 100 Кила.

 

ПЕСНОПОЙКА

Бат Венци, Goodslav,

Буч и 100 Кила

“Кради, кради”

Кради, кради пари, не му мисли,

дедо Господ се обърнал настрани.

Обладана тя от дявол е душицата ти,

но аз те виждам и ти пея “Ти е@а майката...”

Ицо Хазарта и Homelesz

“Имам човек”

Имам човек в НАП и ми дреме на гъза,

имам човек в КАТ и повече нема да хода да се реда

имаме човек и тука, имаме човек и там,

имам от къде да купя и да ти продам

Хороскоп
Овен
Здраве: ★★★ Любов: ★★
Късмет: ★★ Работа: ★★★★★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Цар, президент и патриарх сред посрещачите. Така на 24 май 2002 г. вестник “24 часа” публикува информация за първата визита на римски папа в България. Йоан Павел Втори пристига в България след отправена към него покана от нарочен инициативен комитет, в който са Соломон Паси и главният редактор на “24 часа” Венелина Гочева, български интелектуалци

Учени откриха пътя на “приятното докосване” от кожата до мозъка Всеизвестно е, че прегръдките, вплитането на длани, галенето пораждат емоционална наслада, но досега не се знаеше как и защо. Екип от медицинския факултет на Вашингтонския университет в Сейнт Луис даде научно обяснение на този феномен. Той установи

Т. нар. умни договори връщат парите от отменен полет същата вечер Цифрова картина бе продадена за $ 91 милиона  Биткойн - най-масовата криптовалута, за седмица загуби половината от стойността си, като сривът ѝ бе драматичен (виж вдясно), и охлади вярата, че блокчейн технологията дава защита от инфлацията в трудни времена. Загубите са за 600 млрд

Оперната певица Мария Павлова взе наградата за впечатляващ ...
Чужденци искат да бягат от ЦСКА след ексцесиите на ...
В “Братя” е мафиотът Сандо, преди това беше Мартин - ...
Без да е актриса, блесна в “Стъклен дом”, сега снима “С ...
"Боксът спаси моя живот. Можех да съм по затворите. Вървях ...
По ирония на съдбата възлюбеният на дъщерята на руския ...
Освен да се боксира, Тайсън Фюри може и да танцува. ...
Любимата двойка на цяла Испания - Сара Карбонеро и Икер ...
Призракът от мрачните години, когато английският футбол ...
Бях инспирирана и от “Кралство Чамла”. Вълнуваше ме ...
Алена Середова изглежда блестящо на 44 години и грее от ...
Националната художествена галерия (НХГ) организира ...
Капитанът на "Левски" Николай Михайлов ще остане на ...
Любен Дилов-син бил автор на последния стих от прочутата ...
"10 години женени и половин живот заедно. Готови сме за още ...
Напрежението в края на сезона във Висшата лига явно идва в ...