Учени: Глобалното затопляне ще топи наличието на омега-3 мастни киселини

СНИМКА: Pixaaby

Учени от САЩ са установили, че изменението на климата може да намали синтеза на основните омега-3 мастни киселини, произвеждани от планктона, пише сп. "Сайънс".

Глобалното затопляне, дължащо се на антропогенните емисии на въглероден диоксид, ще намали достъпа на рибите и хората до важни хранителни вещества, според авторите на изследването от Океанографския институт в Уудс Хоул.

Липидите са клас биомолекули, чиито основни биологични функции са съхраняването на енергия и участието в структурата на клетъчната мембрана и в клетъчната сигнализация, предава БТА.

Изследователите са анализирали 930 проби от липиди на различни места в световния океан с помощта на прецизна масспектрометрия с висока разделителна способност. Учените са изследвали планктонни липидоми - струпвания от стотици до хиляди липиди в проба, събрани от 146 места по време на седем океанографски експедиции от 2013 до 2018 г.

Проучено е състоянието на насищане на 10 основни класа глицеролипиди и е установено, че температурата влияе съществено върху съдържанието на различните видове мастни киселини. Изследователите са открили и ясен преход от липиди с повече ненаситени мастни киселини при по-ниски температури към наситени мастни киселини при по-високи.

Учените са съставили карта на температурата на морската повърхност в края на 21-ви век за различни климатични сценарии. При най-лошия от тях с продължаващи високи емисии на парникови газове, в някои региони на океана, особено на по-големи географски ширини, ще бъде наблюдавано рязко намаляване с 25 процента на ейкозапентаенова киселина (ЕПК). ЕПК е една от най-пълноценните омега-3 мастни киселини, която има ползи за здравето и е широко разпространена като хранителна добавка.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Най-странните фетиши в секса
Котките наистина ли пазят от лоша енергия?
Неочаквано 93-годишният Клинт Истууд се появи на публично събитие (Видео, снимки)
5 храни, които повдигат настроението, според науката
Искате да превърнете жабата в принц? Или страдате ли от комплекса за спасител във връзката?

Напишете дума/думи за търсене