Родната къща на Ив Сен Лоран в Алжир става музей

Модният гений Ив Сен Лоран СНИМКА: РОЙТЕРС

Родната къща на модния гений Ив Сен Лоран в Алжир е отворена за туристи. Тя е купена от бизнесмен, любител на изкуството и културата, който я реновира и превръща в музей.

Малцина знаят, че първите колекции на Ив Сен Лоран са създадени не в Париж, а на улица "Адда бен Ауда" в алжирския град Оран. В тази двуетажна къща прочутият дизайнер прекарва първите 18 години от живота си, преди за замине за френската столица и да се присъедини към "Диор". Тя сменя няколко собственика след това, преди да бъде купена от предприемач, който решава да я превърне в туристическа атракция, предава БНТ.

"При реновирането се водехме от семейни снимки, за да я върнем към първоначалния ѝ вид. Процесът беше ръководен от алжирски архитекти", заяви Юсеф Фернан, архитект.

Настоящият собственик се надява реставрацията да има лавинообразен ефект и още исторически къщи в Алжир също да бъдат възстановени.

"Надявам се къщите на известни алжирски творци, включително от сферата на литературата, музиката, изобразителното изкуство да бъдат реставрирани. Техните родни места, там където са израснали, трябва да бъдат запазени, защото те са част от алжирското културно наследство", заяви Мохамед Афан, собственик на къщата.

Към родния дом на Ив Сен Лоран проявяват интерес много туристи, особено изкушените от света на висшата мода, които имат възможност да се докоснат до мястото, където гениалният дизайнер е черпил първоначално вдъхновение.

Къщата на Ив Сен Лоран на улица "Адда бен Ауда" в алжирския град Оран
Къщата на Ив Сен Лоран на улица "Адда бен Ауда" в алжирския град Оран

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Подкаст: Нели Хаджийска: Благодарна съм на "старата" Нели, без нея нямаше да стигна до тук
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници

Напишете дума/думи за търсене