За първи път стихове на Вапцаров, написани за Мими Балканска, се превръщат в песен

НИКОЛА ВАПЦАРОВ
СНИМКА: “ИЗГУБЕНАТА БЪЛГАРИЯ”

МИМИ БАЛКАНСКА
СНИМКА: ПРОФИЛ НА ИГОР МАРКОВСКИ ВЪВ ФЕЙСБУК
МИМИ БАЛКАНСКА СНИМКА: ПРОФИЛ НА ИГОР МАРКОВСКИ ВЪВ ФЕЙСБУК

В простора небесен цял хор херувими

симфония вечна ще пей,

на буря и младост, на ласки любими

симфония вечна за тебе, о, Мими,

и слънцето в нощ ще огрей.

Тези стихове Никола Вапцаров пише за Мими Балканска, а на 23 юли, когато се навършват 120 години от рождението ѝ и 80 години от разстрела на големия поет, те ще се превърнат в “Песен за Мими”.

Продуцира я Игор Марковски, който е сред малкото хора, запознати с историята на стихотворението “На залязващата”. Разказва му я Людмила Чешмеджиева, друга звезда от оперетата, била близка приятелка на Мими.

Затова и видеото ще е като документален филм - актьорът Дарин Ангелов, който брилянтно изпълнява “Песен за Мими”, отива на гости на Чешмеджиева и я пита има ли истина в тази история.

През далечната 1930-а Вапцаров, курсант във Военноморското училище, е изпратен в Русе, където младите курсанти имат практически занимания. Той посещава операта и за втори път е впечатлен от Мими Балканска. Виждал я е на гастролите ѝ във Варна, запознава се с нея, подарява ѝ цветя, а не след дълго написва и стихотворение, което посвещава на талантливата певица.

“Стихотворението е в архива на поета, лист 12, написано е с черно мастило и от двете страни. Заглавието е “На залязващата”, датирано е 28-V-930 г. Русе, като “Русе” е подчертано с три линии от автора”, уточнява Марковски във фейсбук.

Когато му хрумва идеята за песента, той събира Красимир Гюлмезов и Светослав Лобошки и ги предизвиква да създадат заедно музиката. В нея задължително трябва да звучи и мандолина, тъй като Вапцаров е свирел именно на този инструмент като гимназист.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Ангелите си имат професии
Руси Чанев е носителят на голямата награда "Аскеер" за цялостен принос
Принц Уилям и Кейт Мидълтън отпразнуваха 13 години брак
На какво вреди фелациото
Защо крал Чарлз пътува навсякъде с поръчкова тоалетна чиния и плюшено мече?

Напишете дума/думи за търсене