Пет тайни за това как да наредите пъзел като експерти

Източник: Pixabay

Реденето на пъзели е сред най-популярните хобита за малки и големи. Ако сте нови в това занимание или пък искате да научите децата си да се справят с наистина големи и сложни пъзели, следващите редове са за вас. В тях ще ви дадем няколко практични съвета как да наредите пъзел бързо и лесно, като професионалисти.

Намерете достатъчно голямо място

Започнете с намирането на достатъчно голяма за пъзела площ. На кутията на пъзела винаги пише какви размери ще има той, след като бъде сглобен. За да се справите добре, ще ви е нужно поне два пъти по-голямо, равно и гладко пространство, което няма да е нужно на останалите, докато вие нареждате пъзела. Имайте предвид, че големите пъзели изискват часове работа. Ако смятате, че може да се наложи да го премествате, намерете подходяща подложка, върху която да започнете реденето.

Осигурете си добро осветление

За да можете да виждате правилно цветовете и шарките на частите на пъзела, имате нужда от наистина добро осветление. Добра идея е да ползвате настолна лампа, но трябва да помислите как и къде ще минава кабелът ѝ, така че да не пречи. Най-удобно е да имате безжична лампа, която да поставите до себе си или да окачите над пъзела.

Обърнете всички части и ги сортирайте

Обръщането на всички части с лицето нагоре и подреждането им на групички по цвят може да ви се стори досадно. Но това е част от задължителната подготовка, ако искате да си спестите в пъти повече време после, при реденето на пъзела.

Първо отделете парчетата, които ще оформят рамката – ще ги познаете по това, че едната им страна е права. Сред тях трябва да има четири ъглови парчета с по две съседни прави страни. Отделете и тях. Сортирайте останалите елементи по цвят, като може да използвате и отделни тави или чинии, за да ги държите далече едни от други и да ги премествате лесно на друго място, когато не подреждате пъзела.

Сглобете рамката

Първата ви задача е да сглобите рамката на пъзела. Огледайте картинката на кутията, отбележете ъглите с ъгловите парчета и започнете да ги свързвате, като използвате всички части на рамката, които се отделили.

Наредете вътрешността

Нареждането на вътрешността на картината вероятно ще ви се стори най-съществената част от процеса, тъй като е най-дълга. За да се справите по-бързо, може да сглобявате малки, отличителни секции от картината, като използвате отделните тави. Когато са готови, ги поставяйте ги на предполагаемото им място вътре в рамката. Накрая ще ви остане само да ги съедините с помощта на неизползваните части. И не забравяйте – най-голямата тайна за успешното редене на пъзели е просто да не се отказвате. Успех!

  • Ключови думи:

Напишете дума/думи за търсене