Падналите ангели на Кирил Петков
24 часа | 30 Юли 2022 г. | 1294 показвания | 0 коментара

Умни, красиви и образовани дами опърлиха крилете си, стоейки плътно зад гърба на премиера в оставка

Ангелите са красиви, ефирни създания с криле, които посредничат между Бога и хората. Това описание е митологично и холивудско, в Библията не са описани, само се споменават като посредници между грешните на земята и небето.

През 2021 г. в България се възцари нова религия на променистите. С един бог - Кирил Петков, заобиколен от ангели - млади, красиви и изключително добре образовани.

“Ангелите на Кирил” бе лепнато веднага след изборите на група млади жени около Петков - Лена Бориславова, Яна Балникова, Калина Константинова, Соня Николаева, Деница Симеонова. Те застанаха плътно зад гърба на Кирил Петков и пророка му Асен Василев още на представянето на политическия проект “Продължаваме промяната”. От проекта не крият, че освен личния избор на Петков са натежали още два фактора -

хората около него да са красиви и да имат впечатляващо образование

Все пак църквата на променистите се казва “Харвард”.

“Ангелите”, естествено, бяха начело в листите и влязоха в парламента. Но най-верните и заслужилите бяха нужни на Петков и той си ги взе да са му по-наблизо в Министерския съвет.

Първа, естествено, бе Калина Константинова, която стана вицепремиер по ефективното управление. С очакване да направи най-сетне административна реформа. Все пак освен отлично образование от колежа “Бард” в Ню Йорк

тя бе и един от малкото ангели, които знаеха какво представлява държавата, а не я третираха като стартъп

Константинова е била съветник на Асен Василев като служебен министър на икономиката още през 2013 г., а след това и съветник на Румяна Бъчварова именно с ресора административна реформа във второто правителство на Бойко Борисов. Това възпаляваше лидера на ГЕРБ още в началото на мандата на “Промяната” - че хора, които са яли хляб от ръцете му, сега го плюели.

Константинова бе ангелът, на когото Петков обичаше да поверява управлението на държавата, докато отсъства от страната. Ръководеше и заседанията на министрите, когато му се налагаше да излезе за кратко. Между другото, от стенограмите става ясно, че в средата на всяко заседание Петков зачезва някъде и се връща за края му.

На Константинова обаче не ѝ се получиха съвсем нещата като ангел на промяната в администрацията. Започна добре в екип с Асен Василев да чисти чиновници, които са навършили възраст за пенсиониране, но се оказа, че са изчистили и хора, за чиито постове не могат да намерят готови заместници. След това се оказа, че и администрацията, вместо да се свива, се е пораздула. И добре, че дойде войната в Украйна, та ангелът се насочи към справяне с бежанската вълна. Макар че и там действаше пожарникарски. И поемането на бежанската вълна всъщност бе заслуга на самоорганизирали се доброволци и хотелиери.

А щабът, организиран от вицепремиерката, успя да си направи лого и значки. Лека-полека Константинова влезе в крачка, докато не реши да организира специални влакове за разселване на бежанците.

И май най-запомнящото се от нейното вицепремиерстване остават

вталените костюмчета, с които всяка сряда привличаше обективите

и очите на оператори и фоторепортери преди заседанията на Министерския съвет.

Два други ангела Петков пък извади от парламента, за да са му съветници - Лена Бориславова и Яна Балникова.

Бориславова, която направи впечатление още в предизборната кампания на “Промяната”, стана шеф на кабинета на премиера и говорител на правителството. Според служители в МС цели седем месеца нищо не се случвало, без да се чуе мнението на 32-годишната юристка с образование от Софийския университет и “Харвард”. Тя пък не се отделяше от Петков почти никога.

Това събуди не съвсем чистоплътни съмнения както в опозицията, така и в някои медии, че двамата не са само в служебни отношения. А съвместното карантиниране на Петков и Бориславова в началото на мандата заради заразения с коронавирус шеф на парламента Никола Минчев допълнително наля масло в тези слухове и направи следващите компромати и тайнствени видеозаписи да звучат достоверно. Между другото, поне това, че била насилствено свалена от правителствения самолет от Асен Василев, за да отиде Петков при папа Франциск със съпругата си Линда, не е вярно. Проверено от първа ръка,

Бориславова никога не се е качвала на този полет, а Линда Петкова влезе, спокойно хванала под ръка мъжа си

Да държи входа и изхода на премиерския кабинет и да е желязната ръка, обаче се оказа недостатъчно за амбициозната Бориславова. И тя не изостави ролята си на основен юрист на “Продължаваме промяната”. Иззе от правосъдната министърка Надежда Йорданова голяма част от предвидените реформи в КПКОНПИ. Така си навлече недобро отношение от ДБ и откровени обвинения от “Има такъв народ” , че е написала некадърно закона. Всъщност мачистите от партията на Слави Трифонов най-много се дразнеха от силната Лена и от самото начало на коалиционното управление не пропускаха да я захапят.

Та до самия край, когато Тошко Йорданов изнесе слово в парламента срещу Бориславова, пременен в майтапчийска тениска на правното училище на “Харвард”. Лена обаче не обича да поднася втора буза за шамар и показа на Тошко, че тя си има истинска тениска от “Харвард”. А и че за разлика от него е дипломирана от университета.

На Лена Петков повери и най-библейската роля на ангел - да е вестител на неговите промисли към хората. И тя го правеше с жар, макар и невинаги с блестящо подготвени аргументи. А на няколко пъти се оказа, че дори жертва собственото си име, за да лансира тези от името на правителството, които след това по-опитни в политическите интриги министри като Бойко Рашков да оспорват и да я изкарват недоразбрала. Бориславова обаче не се разтревожи особено - напротив, продължи да лансира най-екстравагантните тези или неприемливи за политическите партньори думи хем от името на Петков, хем давайки му шанс за крачка назад, ако се налага. От нейните уста дойдоха и знаменитите реплики за всенародната радост, която правителството предизвикало, като арестува незаконно бившия премиер Бойко Борисов. Твърди се обаче, че всъщност Лена е и автор на едни от най-острите и екстравагантни идеи на управлението на Петков. Които май

успяха да скарат Петков с абсолютно всеки в тази държава без Асен Василев

Яна Балникова пък остана ангелът в сянка на Кирил Петков. Тя бе част от екипа му още като служебен министър на икономиката.

Биографията на Яна Балникова показва, че е завършила японистика в СУ “Св. Климент Охридски” и магистратура по бизнес администрация в Американския университет в България. Работила е в аутсорсинг индустрията, като до 2018 г. е заемала различни мениджърски постове в TELUS. От 2018 до март 2021 г. е програмен директор в биотехнологичната компания Nasekomo. Доброволец е към Holiday Heroes, гласеше представянето ѝ като ангел още при основаването на “Промяната”. А дни след като Петков стана премиер, тя го последва като съветник в Министерския съвет и изостави депутатското място.

“Тя е най-умната, най-много разбира нещата, но я държат в сянка”,

описа ролята на Балникова като ангел опитен служител в МС, изпратил не едно и две правителства през кариерата си. И наистина тя почти никога не се появи публично, предпочиташе да дава съветите си тихо и да не се натрапва.

По подобен начин предпочиташе да работи и външнополитическата съветничка на Петков Весела Чернева. Първоначално тя не бе представена в екипа на ангелите, но се оказа, че от самото начало опитната дипломатка е работила заедно с Петков за решаване на казуса с ветото върху преговорите на Северна Македония с ЕС. И макар да работеше тихо, далеч от публичното внимание, Чернева стана най-скандалната съветничка, след като бе обвинена от външната министърка Теодора Генчовска, че е център на алтернативна политика по отношение на Република Северна Македония. Чернева бе говорител на Външно, когато министър бе Николай Младенов. А цялата си кариера е посветила на Европейския съюз. Неин е планът как България и РСМ трябва да започнат да говорят главно за бизнес и временно да забравят историята, за който още в началото на кабинета Кирил Петков твърдеше, че за шест месеца може да реши проблемите между двете страни. Чернева е един от първите стипендианти в България на фондация “Конрад Аденауер”, а има и стаж в Бундестага. Била е аспирант при проф. Ханс-Петер Шварц - една от знаменитостите на политологията в Германия.

Именно Чернева, а не екип от Външно реши да изпрати Петков в Скопие в началото на мандата. Със задача да му уреди среща с Димитър Ковачевски в деня след клетвата му като премиер. Тя бе и двигателят на българското настояване гарант в защитата на българските интереси в Северна Македония да стане ЕС. Което накрая кристализира във френското предложение - прието на нож и от двете страни на границата, но и разтълкувано като единственото възможно. А накрая и Генчовска забрави, че ревнуваше Чернева, и защитаваше френското предложение.

От първоначалните ангели в парламента основната роля пък бе поверена на Деница Симеонова. Тя влезе в “Промяната” като началник на кабинета на Асен Василев, когато той бе служебен министър на финансите. А остана в политическия фолклор с пламенната си защита на Кирил Петков.

“Вече няколко месеца слушам нападки към г-н Кирил Петков - за мен просто Киро

Фалшивите новини и манипулацията са грозното лице на едно отминало време и за които избирателите казаха: “Стига!”. Това заяви от парламентарната трибуна Деница Симеонова, репликирайки колегата си от ГЕРБ Радомир Чолаков. Речта ѝ беше произнесена преди гласуването на новото правителство в края на миналата година.

“12 години във властта и тоталната липса на връзка с реалността ви правят слепи за потенциала на нашето общество. В това общество Кирил е един от многото. За вас може би хора като Кирил Петков са хора, появили се изневиделица. Кирил е един от онези млади и образовани хора, на които вие не обръщахте внимание. Той е сбъдналата се мечта на хиляди българи. Хората като нас и като Кирил не искаме да сме слуги на корупционни схеми. Сега на сцената излизаме новите, младите, децата на промяната. Родени през 80-те и 90-те години - ние нямаме нищо общо с демоните на миналото и да, ние сме хората, които ще направим България родина на първо място”, подчерта тя в защитата си на Петков тогава. Но всъщност от цялата пламенна тирада останаха само думите “Просто Киро”, които политическите противници опитаха да превърнат в емблема на “Промяната”. Тълкувайки ги, естествено, като признание, че Кирил Петков няма опита и уменията да ръководи държавата, а не в смисъла на близки познати, който вложи в думите си Симеонова.

В Библията паднали ангели няма. В митологията и на католици, и на православни обаче това са ангелите, които са се провалили в мисията си да посредничат на Бога и хората и са станали зли. И наказанието им е да им отнемат крилете и да заживеят прокудени сред простосмъртните. Засега Петков не е низвергнал никой от ангелите си, напротив, продължава да разчита неотклонно на тях. Но политиката със сигурност им опърли крилете и ги върна някъде между простосмъртните. За да мечтаят да полетят отново към небесата.

Хороскоп
Овен
Здраве: ★★★★★★ Любов: ★★★★
Късмет: ★★★★★ Работа: ★★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Определя се по новата формула - 1/2 от средната Минималната заплата да се вдигне от 710 на 770 лв. Тя ще се определя по нова формула и ще е равна на половината от средната за страната. Това предложение ще направи служебното правителство, съобщи вицепремиерът и социален министър Лазар Лазаров. Според предложението за база ще се взема средната

Победителят в Шампионската лига "Реал" (Мадрид) и германският "Айнтрахт" (Франкфурт), който спечели Лига Европа играят в мача за суперкупата на Европа. Той се играе  на Олимпийския стадион във финландската столица Хелзинки. На полувремето резултатът е 1:0 за испанците, като гола вкара централният защитник от Австрия Давид Алаба в 37-ата минута

На 63 години умря един от най-добрите футболисти на Португалия Фернандо Шалана. Крилото игра през по-голямата част от кариерата си в "Бенфика", но има два сезона в "Бордо" и един в "Белененсеш", когато в него са Борислав Михайлов и Аян Садъков. Той е страдал от дегенеративно заболяване. Шалана е 6 пъти шампион на Португали

Новото попълнение на "Барселона" Роберт Левандовски се ...
"Барселона" ще се раздели с поне един измежду нападателите ...
Моля ви, изключете острата светлина, страхувам се от нея... ...
В забавния езиков спор "войни или воини" се включиха втори ...
Министерството на културата напомня на държавните органи и ...
Нина Добрев подкара АТВ на плажа. Актрисата с български ...
Ан Хечи е в кома в критично състояние, след като се блъсна ...
Годишнината от безпрецедентното събитие в историята на ...
Нова, цветна и луксозна книга с главен герой Зайчето Питър ...
Тази есен е премиерата на "?1.618“ - първия пълнометражен ...
Мъжкото достойнство изигра лоша шега на италианеца Алберто ...
Над 30 нови робота ще дебютират на тазгодишната Световна ...
Без никакви проблеми паркира големия си автомобил в малък ...
Виктория Бекъм изглежда тормози снаха си Никола Пелц и ...
Джон Траволта взриви социалните мрежи с думите си за ...
Брад Пит и ролята му на "Калинката" в "Убийствен влак" ...