Заек и прасенце с гласовете на Орлин Павлов и Силвия Петкова призовават за експерименти без животни

Орлин Павлов

Моля ви, изключете острата светлина, страхувам се от нея...

Никога не съм познавала майка си, спомням си само, че сестра ми беше в клетката до мен... 

Това казват заек и прасенце с гласовете на певеца Орлин Павлов и актрисата Силвия Петкова, като разказват ужаса, който преживяват в лабораториите. Днес в България и още 11 страни в Европа десетки известни личности участваха в премиерата на видеоклип, който призовава всеки да се подпише под европейската кампания „Експерименти без животни“.

Българският видеоклип показва опитите върху животни от гледната точка на куче бигъл, заек и прасенце. Заекът, който е озвучен от Орлин Павлов, оцелява след жестоки експерименти. Уплашеното прасенце, което е загубило цялото си семейство, разказва историята си с гласа на актрисата Силвия Петкова.  „Някои дни лапите ме боляха толкова силно, че не можех да стана. Свикнала съм с болката. Но никога няма да забравя виковете на останалите", казва бигълът, на когото певицата Биляна Лазарова е дала гласа си. 

Силвия Петкова 
архив
Силвия Петкова архив

Животните разказват за жестоките си преживявания в лабораториите. Видеото е част от Европейската гражданска инициатива www.bezbolka.bg. Инициативата има за цел да сложи край на експериментите с животни в ЕС. За да бъде успешна, до края на август трябва да бъдат събрани 1 милион валидни подписа от граждани на ЕС.

Според статистически данни на Европейската комисия през 2019 г. за експерименти са използвани над 10,5 милиона животни. Експериментите се провеждат най-често върху мишки, плъхове и птици, но често и върху кучета, прасета, маймуни или коне. 

Зад идеята да се погледне към жестокото ежедневие на опитните животни през техните очи стои специалистът по комуникации Йолана Хайсманова от чешката организация „Свобода звират“. 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Рапърът Нели и Ашанти са в очакване на първото си дете (Видео)
Най-неустоимите тв доктори
Тарантино се отказа да снима филма The Movie Critic - последен за кариерата му
Интересни факти за зодията ви
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър

Напишете дума/думи за търсене