Какви са ползите от приема на колаген
Хай клуб | 19 Август 2022 г. | 162 показвания | 0 коментара

Колагенът е белтък, който отговаря за здравето на ставите, както и за по-добрата еластичност на кожата. Той се съдържа в нашите кости, мускули и в кръвта, като съставлява три четвърти от кожата и една трета от протеините в тялото ни.

Колагенът в тялото ни обикновено се произвежда по естествен път в организма чрез комбинирането на определени аминокиселини, съдържащи се в храната, която консумираме. За да може тялото ни да произвежда колаген, то се нуждае от:

Всеизвестен е фактът, обаче, че с напредване на възрастта колагенът, който се съдържа в нашия организъм започва все по-трудно да се произвежда, съответно и намалява.

Неслучайно препоръките на специалистите са след определена възраст да започне приемът на колаген като добавка. Обикновено той се предлага на прах или като таблетки.

От гледна точка на състав, в 14 грама колаген, приет като добавка, се съдържа средно около:

Нещо повече, в това количество колаген се съдържа и 29 милиграма калций, 44,9 милиграма натрий и 0,98 милиграма калий.

Ползи за здравето от приема на колаген

Тъй като колагенът е не само полезен, но е и много важен за поддържане на доброто здраве, то в тази статия ще ви представим част от най-важните предимства, които се наблюдават при приема на колаген.

Наред с по-добре хидратираната кожа, облекчаване на болките в следствие на остеоартрит, понижаване на кръвното налягане и нивата на кръвната захар, има и други ползи, за които ще ви споделим по-долу.

По-здрави кости

Колкото повече напредва нашата възраст, толкова по-слаби стават нашите кости, което води до по-лесно счупване при инцидент и много по-дълъг период на възстановяване. Редица проучвания доказват, че редовният прием на колаген може да допринесе за това да имате по-плътна костна структура и съответно по-здрави кости. Това означава, че процесът на стареене се забавя.

По-еластична и хидратирана кожа

Особено за дамите, сияйната и млада кожа са от съществено значение. Това е и причината много жени, но и много мъже да посещават какви ли не разкрасителни и подмладяващи процедури.

Освен това, приемът на колаген ще окаже благоприятно влияние върху вашата кожа, като подобри нейната еластичност и хидратация, допринасяйки за това тя да изглежда млада, свежа, сияйна и с по-малко бръчки.

Подобрява състоянието на вашата коса

С напредване на възрастта не само мъжете, но и много дами започват да страдат от косопад или изтъняване на косата. В направено проучване група жени, които са се оплаквали от изтъняла коса, са започнали да забелязват сгъстяване и уплътняване на косата след като са започнали редовно да приемат колаген като добавка.

По-здрави нокти

Немалък процент от хората страдат от тънки и чупливи нокти, особено се забелязва при дамите. Приемът на колаген може да помогне за това да подобрите състоянието на вашите нокти, правейки ги по-здрави и плътни, а техният растеж по-бърз.

Намалява болката при остеоартрит

Както знаем, остеоартритът предизвиква неприятни болки с различен интензитет, които могат да доведат до дискомфорт. Колагенът, приет като добавка, може да помогне за това да намалите болката и да подобрите функцията на ставите. Имайте предвид, че ще бъдат необходими няколко месеца редовен прием, за да видите ефект.

Помага за покачване на мускулната маса

Ако се опитвате да качите мускулна маса, то комбинацията от силови тренировки и прием на колаген могат да ви помогнат за това да постигнете желаните резултати.

Крие ли риск приемът на колаген?

Възможните странични ефекти от приема на колаген са много редки и те могат да варират. В случай, че сте бременна или кърмете, то е препоръчително да избягвате приемането на тази добавка, тъй като няма достатъчно направени изследвания за това как ще повлияе върху вашия организъм.

Препоръчваме ви винаги преди да започнете да приемате колаген, да се консултирате с вашия лекар. 

Хороскоп
Овен
Здраве: ★★★ Любов: ★★★★★
Късмет: ★★★★★★ Работа: ★★★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Голямата звезда на Бразилия - Неймар, може да не се появи повече в игра за “селесао” на мондиала в Катар. Нападателят на ПСЖ получи травма в глезена в първия двубой на родината си на световното първенство срещу Сърбия. Той бе ритнат в крака и няколко минути по-късно поиска принудителна смяна. Първоначално опасенията бяха

1. Колко често възникват проблеми и кризисни ситуации по време на работа, които трябва веднага да разрешите? а) Много рядко, но винаги когато възникне проблем, с общи усилия се опитваме да го разрешим. б) Много пъти се е случвало, но все гледаме да се справим. в) Почти всеки ден има нещо, в такава сфера работя, че винаги има напрежение. 2

Романа си „В голямата обществена пералня“ ще представи ...
Според Опра Уинфри всеки има своя съществена роля в ...
Посттоталитарните общества ще бъдат сред акцентите в ...
Книгата на варненската писателка и журналистка Елена ...
Астрономите наблюдаваха как черна дупка разкъсва звезда, ...
Финландската писателка Пия Лейно ще представи романа си ...
Илон Мъск очаква клинични тестове върху хора на безжичния ...
Джей Кини води читателите през лабиринта от теории и ...
"Прекрасна си! Още по-хубава сега, отколкото когато беше ...
Само за миг да изгрее слънцето, и Юлиян Вергов се мята на ...
Илон Мъск обяви в сряда, че очаква безжичен мозъчен чип, ...
Кристин Маквий - родената във Великобритания вокалистка, ...
Честитки на различни езици от цяла Европа ще чуе днес ...
Понякога предметите, предавани от поколение на поколение, ...
Телевизионната водеща Нора Шопова роди първото си детенце. ...
Перуански и международни ботаници са открили два нови вида ...