“Хъшове” пак на сцената на Народния театър
Димитър Стайков | 17 Август 2022 г. | 17 показвания | 0 коментара

Премиера на “Дишай” с Бойко Кръстанов в “Сфумато”

Mладежкият театър потъва във ваканционно настроение. Мащабните проекти за спектакли по “Дон Кихот” и “Граф Монте Кристо” започват от есента и се нуждаят от силно натрупване на енергия. Историята на испанския рицар Дон Кихот ще се работи от режисьорката Веселка Кунчева, автор на постановки извън традиционните пиеси.

“Граф Монте Кристо” е постановка на Бина Харалампиева по драматизация на Юрий Дачев, опитен в този жанр тандем. На 13 септември е първото представление на летния спектакъл на театъра “Престъпления на сърцето” от Бет Хенли (текст, награден с “Пулицър” през 1981 г. и с номинация за “Тони”). Режисьор е Стоян Радев, участват Рая Пеева, Ярослава Павлова, Мила Люцканова, Веселина Конакчийска, Кирил Недков и Ахмед Юмер. Театърът ще постави и “Вино от глухарчета” по романа на Рей Бредбъри, както и традиционните спектакли за деца.

Народният театър също потъна в тишина след смяната на директора Мариус Донкин с Васил Василев. Позитивно се приема съживяването за есента на постановката “Хъшове” от новоназначения режисьор Александър Морфов след изчезването ѝ от сцена заради конфликт с тогавашния директор Мариус Донкин. Спектакълът включва почти всички актьори от мъжката част на трупата и майсторски възбужда съпричастно патриотично преживяване на публиката. Зрителите изведнъж се виждат да

крещят, скочили от местата си, да тропат с крака,

да пеят заедно с актьорите. Реакцията е много по-спонтанна и искрена от всякакви официални политически лозунги, медийни призиви и административни декрети на тази тема.

Информациите са, че след “Хъшове” ще бъдат възстановени представленията на “Дон Жуан” от Молиер и “Животът е прекрасен”, също създадени от Сашо Морфов. “Дон Жуан” е силна реализация на тема тоталната свобода и нейната употреба, с Деян Донков в главната роля и вероятното участие на Велислав Павлов, Теодора Духовникова, Рени Врангова, Ана Пападопулу, Валентин Ганев, Валери Йорданов, Юлиан Вергов, Руси Чанев, Жорета Николова, Дарин Ангелов, Деян Ангелов, Филип Аврамов, Пламен Пеев, Ева Данаилова, Слав Бистрев, Владислава Николова.

“Животът е прекрасен” също е грандиозна продукция по текстове на Николай Ердман, литературен враг на Сталин, заради което не му дават да пише. Камен Донев е в главната роля, участват Рени Врангова, Светлана Янчева, Пламен Пеев, Албена Колева, Руси Чанев, Стефания Колева, Теодор Елмазов, Дарин Ангелов, Валентин Танев, Деян Ангелов, Павлин Петрунов, Биляна Петринска, Йордан Петков, Емил Марков, Стефан Къшев, Валери Сегменски, Любомир Петкашев, Вяра Табакова.

Елена Телбис и Бойко Кръстанов излизат на сцената в “Сфумато” за премиера от предстоящия сезон. Представлението е “Дишай” по пиесата на Дънкан Макмилан в режисурата на Марий Росен и е част от програмата на Маргарита Младенова и Иван Добчев за театрални идеи върху темата “Срамувам се, значи съм”. Представената концепция от замисъл, текст и постановъчен екип на “Дишай” е одобрена от комисия на “Сфумато”, печелейки 5500 лв. Марий Росен е известен актьор и режисьор експериментатор, поставял предимно в Сатиричния театър (“Бели нощи” по Достоевски, “Сесил” от Ануи, “О2” от Джераси, “Пластилин” от Сигарев, авторския спктакъл “Жираф”), но и

в нетрадиционни пространства

( Зимната градина на Външното министерство, Параклиса на Националната художествена галерия, бившия Музей на революционното дело, фестивал в село Бела Речка и др.).

През сезон 2022/2023 ще се работят и постановките “Междузоние” по текст на Теодора Георгиева с режисьор Любомир Колаксъзов и “Другият”, танцов спектакъл на актьора и постановчика Пьотър Кшемински и хореографа Таня Соколова. И тези проекти ще разполагат с по 5500 лв. и с условия за реализация на сцените на “Сфумато”. През новия сезон Лилия Абаджиева ще проведе ателие върху темата по своя идея “Съвестта като морален императив или Страшният съд вътре в нас”. “Сфумато” ще осигури условия за лабораторна работа на автора на сценография и костюми Анна Янакиева по проектите “В кръг” по пиесата на Олга Кочанова и “Най-сетне край” по пиесата на Петер Турини. Справедливо силен интерес има към проекта на Маргарита Младенова по пиесата “О, щастливи дни” от Бекет с участието на Светлана Янчева.

Хороскоп
Овен
Здраве: ★★★ Любов: ★★★★★
Късмет: ★★★★★★ Работа: ★★★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Голямата звезда на Бразилия - Неймар, може да не се появи повече в игра за “селесао” на мондиала в Катар. Нападателят на ПСЖ получи травма в глезена в първия двубой на родината си на световното първенство срещу Сърбия. Той бе ритнат в крака и няколко минути по-късно поиска принудителна смяна. Първоначално опасенията бяха

1. Колко често възникват проблеми и кризисни ситуации по време на работа, които трябва веднага да разрешите? а) Много рядко, но винаги когато възникне проблем, с общи усилия се опитваме да го разрешим. б) Много пъти се е случвало, но все гледаме да се справим. в) Почти всеки ден има нещо, в такава сфера работя, че винаги има напрежение. 2

Романа си „В голямата обществена пералня“ ще представи ...
Според Опра Уинфри всеки има своя съществена роля в ...
Посттоталитарните общества ще бъдат сред акцентите в ...
Книгата на варненската писателка и журналистка Елена ...
Астрономите наблюдаваха как черна дупка разкъсва звезда, ...
Финландската писателка Пия Лейно ще представи романа си ...
Илон Мъск очаква клинични тестове върху хора на безжичния ...
Джей Кини води читателите през лабиринта от теории и ...
"Прекрасна си! Още по-хубава сега, отколкото когато беше ...
Само за миг да изгрее слънцето, и Юлиян Вергов се мята на ...
Илон Мъск обяви в сряда, че очаква безжичен мозъчен чип, ...
Кристин Маквий - родената във Великобритания вокалистка, ...
Честитки на различни езици от цяла Европа ще чуе днес ...
Понякога предметите, предавани от поколение на поколение, ...
Телевизионната водеща Нора Шопова роди първото си детенце. ...
Перуански и международни ботаници са открили два нови вида ...