Новият брой на сп. “Съвременник” с почит към 80-годишнината на проф. Михаил Неделчев
24 часа | 21 Септември 2022 г. | 22 показвания | 0 коментара

328 страници с изящни четива и превъзходна литература. Това представя третият брой на сп. “Съвременник” за 2022 г.

Основен акцент в списанието е 80-годишният юбилей на проф. Михаил Неделчев. В специални страници за него Владимир Зарев казва: “Ако трябва да определя пестеливо с няколко думи неговите литературни достойнства – това са... сложна, умна чувствителност към Словото и талантлива духовна прозорливост”. Интервюто с проф. Неделчев е от Пламен Дойнов, а Елка Трайкова анализира творчеството му.

Романът “В сърцето на страната” от Дж. М. Кутси е водещото произведение в новия брой. Той излиза в блестящия превод на Пейчо Кънев и ще задоволи сетивата на любителите на стойностната литература. Джон Максуел Кутси е автор на 12 романа, сборници с разкази и новели, както и на романизирани биографии.

Никола Георгиев – Кайо, е художникът гост в рубриката “Ателие”. Кайо е роден в Самоков през 1963 г. Има 10 самостоятелни изложби живопис и една с карикатури, както и редица участия в общи изложби. Носител е на множество награди. Стилът му е определян като “академичен наивизъм”. Живописните му платна изобилстват от чудати твари, изпълнени с гротеска и мъничко тъга, породена от човешката несъвършеност и безсилие. Често с яркия си колорит художникът прави по-поносими общожитейските проблеми.

В най-новия, трети брой на “Съвременник” има още проза от Робърт Стоун, Томас Макгуейн, Йордан Славейков, Джеки Стоев и др., поезия от Никола Петров и Камелия Спасова. Списанието е под главната редакция на академик Владимир Зарев.

“Съвременник” (издател Книгоиздателска къща “Труд”) е най-авторитетното и елитно издание за българска и преводна литература със знаменита история и огромно социално значение. Основано е в далечната 1972 година и съществува вече 50 години.

Хороскоп
Овен
Здраве: ★★★ Любов: ★★★★★
Късмет: ★★★★★★ Работа: ★★★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Голямата звезда на Бразилия - Неймар, може да не се появи повече в игра за “селесао” на мондиала в Катар. Нападателят на ПСЖ получи травма в глезена в първия двубой на родината си на световното първенство срещу Сърбия. Той бе ритнат в крака и няколко минути по-късно поиска принудителна смяна. Първоначално опасенията бяха

1. Колко често възникват проблеми и кризисни ситуации по време на работа, които трябва веднага да разрешите? а) Много рядко, но винаги когато възникне проблем, с общи усилия се опитваме да го разрешим. б) Много пъти се е случвало, но все гледаме да се справим. в) Почти всеки ден има нещо, в такава сфера работя, че винаги има напрежение. 2

Децата на ветеринаря Джеймс Хериот също присъстват по време на снимките Приключенията на най-известния ветеринарен хирург в историята и литературата Джеймс Хериот продължават в новия трети сезон на популярния сериал “За всички създания - големи и малки”. Той е базиран на поредица световни бестселъри, продадени в над 60 млн

Романа си „В голямата обществена пералня“ ще представи ...
Според Опра Уинфри всеки има своя съществена роля в ...
Посттоталитарните общества ще бъдат сред акцентите в ...
Книгата на варненската писателка и журналистка Елена ...
Астрономите наблюдаваха как черна дупка разкъсва звезда, ...
Финландската писателка Пия Лейно ще представи романа си ...
Илон Мъск очаква клинични тестове върху хора на безжичния ...
Джей Кини води читателите през лабиринта от теории и ...
"Прекрасна си! Още по-хубава сега, отколкото когато беше ...
Само за миг да изгрее слънцето, и Юлиян Вергов се мята на ...
Илон Мъск обяви в сряда, че очаква безжичен мозъчен чип, ...
Кристин Маквий - родената във Великобритания вокалистка, ...
Честитки на различни езици от цяла Европа ще чуе днес ...
Понякога предметите, предавани от поколение на поколение, ...
Телевизионната водеща Нора Шопова роди първото си детенце. ...
Перуански и международни ботаници са открили два нови вида ...