Обичаят „Къносване на булка” ще кандидатства за „Живи човешки съкровища - България”
24 часа | 24 Септември 2022 г. | 18 показвания | 0 коментара

С пресъздаване на обичая „Къносване на булка” област Разград ще търси ново признание в националната система „Живи човешки съкровища - България”, съобщиха от областната администрация.

Обичаят се представя от Фолклорната група за турски песни и Танцовата формация към Народно читалище „Христо Ботев – 1931 г.” в лознишкото село Веселина с художествен ръководител докторът по хореография Айше Реджеб и хореографът Алипи Алеков.

На онлайн заседание на назначената от областния управител Драгомир Златев Регионална експертна комисия за оценка на кандидатурата председателят на комисията д-р Милена Любенова от Института за етнология и фолклористика с етнографски музей при Българската академия на науките е заявила, че предложената кандидатура е силна и има шансове за успех. По думите ѝ сред достойнствата на обичая са, че пресъздава жива практика, а не сценична възстановка на ритуал, който отдавна не се практикува. Предимство е също, че се обръща внимание на традициите на друга етническа общност, което е израз на толерантност и е в тон с ценностите на Европейския съюз за културно многообразие.

Къносването има определено място и време в сватбения обичайно-обреден комплекс. Символиката в обичая „Къносване на булката” е свързана с прощаване с родния дом, близките и приятелките. Обредните песни, включени в къносването, се изпълняват само от жени. Музиката, песните и танците отразяват атмосферата на сватбения ритуал, каза за БТА Айше Реджеб. Тя добави, че до края на ХХ в. се наблюдава трайно съхраняване на традиционните песни и танците при къносването на булката от Лудогорието. В края на ХХ и началото на ХХI в. семантиката е разрушена и обредните елементи придобиват все повече празнично-развлекателен характер.

Народните обичаи и традиции представляват културно-историческото и обществено развитие на всеки народ. Посредством тях се предават на бъдещите поколения възприетите и усвоените явления от миналото. Те представляват мост между старата култура и младото поколение, което я възприема като знание за живота на своите предци, допълни Айше Реджеб.

От областната администрация уточниха, че според регламента на Националната система „Живи човешки съкровища – България“ постъпилите регионални предложения се разглеждат от комисия, назначена със заповед на министъра на културата. В нея влизат представители на Министерството на културата и Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН. Комисията определя пет номинации от цялата страна, които ще бъдат вписани в Националната система, която е част от програмата „Живи човешки съкровища“ на ЮНЕСКО.

Разград е сред областите с най-много вписани елементи в Националната представителна листа на България на нематериалното културно наследство „Живи човешки съкровища – България”. През 2010 г. в листата е вписан проектът „Срещнали се два буенеца – питали са” на Народно читалище „Напредък – Юпер 1915”, с. Юпер, община Кубрат. Шест години по-късно част от Живите човешки съкровища става проектът „Хъдрелез – алиански карнавални игри от с. Бисерци” на Народно читалище „Стефан Караджа 1928”, с. Бисерци, община Кубрат. Миналата година като елемент на Националната представителна листа е вписан проектът „Грее капанска шевица – традиции и съвременност в творчеството на везбарката Николинка Ангелова" на Народно читалище „Просвета 1883“, с. Гецово, община Разград, посочиха от областната управа в Разград.

Хороскоп
Овен
Здраве: ★★★ Любов: ★★★
Късмет: ★★★★★ Работа: ★★★★★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Условието е документите да се подадат месец преди това  Сега хората с увреждания може да останат и година без никакви средства Хората с увреждания, чиито ТЕЛК-ове изтичат, да продължат да получават пенсиите си за инвалидност, както и финансовата подкрепа по Закона за хората с увреждания. Освен това с изтекло решение до издаването на новото

Три законопроекта намаляват правомощията на Радев над НСО, МВР и ДАНС Президентът да не може да избира шефовете на НСО, МВР и ДАНС. Освен това да се  намали транспортът на администрацията на държавния глава и да му се отнеме шофьорът година след като е напуснал поста. Това са част от промените в три закона

“Модернистите на XX век” изложени в галерия Vivacom Art Hall Оборище 5 Малко показваните графики на Пикасо “Балетните танцьори”, ръчно подписани от големия художник, са сред най-любопитните експонати в изложбата “Модернистите на XX век”, която галерия Vivacom Art Hall Оборище 5 открива по традиция в края на годината

Роден съм между Сливен и Казанлък, в село Твърдица. ...
С бурни аплаузи публиката в Загреб посрещна Софийската ...
Легендарната американска хеви метъл група "Металика" обяви, ...
Внимателен пешеходец е Христо Мутафчиев. С помощта на ...
С "Бентли" се придвижва из София Красьо Черния. Добилият ...
Младо момче помага на Йорданка Христова. Знаменитата певица ...
Луана призна за раздялата с нападателя Звездата на Бразилия ...
Сертификатът подарък от "отбора епоха" Илиана Раева получи ...
Космическият апарат "Орион" на НАСА достигна на рекордно ...
За чл.-кор. проф. д-р Николай Габровски, дмн, началник на ...
Пистолети, голямо количество диетична кола и вода - това са ...
Скулптури от стъкло представя художничката Ангелина Петрова ...
Швейцарският мултиинструменталист Александър Селие, син на ...
Казват, че традициите съществуват, за да бъдат спазвани, а ...
Американската звезда на риалити телевизията и социалните ...
Карли Найт е готова на всичко, за да забие футболист. ...