Папа Франциск: Съжалявам, че по-възрастните поколения не знаеха как да опазят планетата
24 часа | 24 Септември 2022 г. | 60 показвания | 0 коментара

По време на днешното си посещение в Асизи, родното място на Свети Франциск Асизки - покровител на Италия и покровител на животните, папа Франциск призова младите хора да проявят "смелост" в отказа от изкопаеми горива и изрази съжаление, че по-възрастните поколения не са знаели как да опазят планетата и да осигурят мир, предаде Асошиейтед прес.

Светият отец каза на младежите, че възлага надеждите си на усилията им за спасяване на планетата и на това да направят така, че световната икономика да се грижи в по-голяма степен за бедните.

При кратката си визита в намиращия се на хълм в Централна Италия град Франциск произнесе слово на среща с около 1000 млади хора. Сред тях имаше икономисти и професионалисти от стартиращи компании с фокус върху опазването на околната среда.

Присъстващите на събитието бяха от цял свят. Сред тях беше и жена, която разказа на папата, че след миналогодишното завземане на властта от талибаните тя и съпругът ѝ били подпомогнати да избягат от Афганистан от организация, вдъхновена от живота на Свети Франциск и вниманието, което той отделял на хората в нужда.

Папата заяви, че световната икономика се нуждае от "нова визия за околната среда и за Земята".

"Има много хора, компании и институции, които осъществяват екологичен преход. Трябва да продължим по този път и да полагаме по-големи усилия в тази посока", каза Франциск.

Той заяви, че има спешна необходимост да бъдат обсъдени нови модели за развитие.

"Сега е времето да покажем по-голяма смелост при отказа от изкопаеми горива, за да ускорим разработването на енергоизточници с нулево или положително въздействие върху околната среда", каза Франциск.

Той добави пред младите хора: "Нашето поколение ви остави богато наследство, но ние не знаехме как да опазим планетата и не осигуряваме мир".

Римският папа изрази съжаление заради липсата на "творчество, оптимизъм и ентусиазъм". "Благодарни сме на Бог, че ви има. Вие не само ще сте тук утре, но вас ви има и сега", похвали той младите хора.

Хороскоп
Овен
Здраве: ★★★ Любов: ★★★
Късмет: ★★★★★ Работа: ★★★★★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Условието е документите да се подадат месец преди това  Сега хората с увреждания може да останат и година без никакви средства Хората с увреждания, чиито ТЕЛК-ове изтичат, да продължат да получават пенсиите си за инвалидност, както и финансовата подкрепа по Закона за хората с увреждания. Освен това с изтекло решение до издаването на новото

Три законопроекта намаляват правомощията на Радев над НСО, МВР и ДАНС Президентът да не може да избира шефовете на НСО, МВР и ДАНС. Освен това да се  намали транспортът на администрацията на държавния глава и да му се отнеме шофьорът година след като е напуснал поста. Това са част от промените в три закона

“Модернистите на XX век” изложени в галерия Vivacom Art Hall Оборище 5 Малко показваните графики на Пикасо “Балетните танцьори”, ръчно подписани от големия художник, са сред най-любопитните експонати в изложбата “Модернистите на XX век”, която галерия Vivacom Art Hall Оборище 5 открива по традиция в края на годината

Роден съм между Сливен и Казанлък, в село Твърдица. ...
С бурни аплаузи публиката в Загреб посрещна Софийската ...
Легендарната американска хеви метъл група "Металика" обяви, ...
Внимателен пешеходец е Христо Мутафчиев. С помощта на ...
С "Бентли" се придвижва из София Красьо Черния. Добилият ...
Младо момче помага на Йорданка Христова. Знаменитата певица ...
Луана призна за раздялата с нападателя Звездата на Бразилия ...
Сертификатът подарък от "отбора епоха" Илиана Раева получи ...
Космическият апарат "Орион" на НАСА достигна на рекордно ...
За чл.-кор. проф. д-р Николай Габровски, дмн, началник на ...
Пистолети, голямо количество диетична кола и вода - това са ...
Скулптури от стъкло представя художничката Ангелина Петрова ...
Швейцарският мултиинструменталист Александър Селие, син на ...
Казват, че традициите съществуват, за да бъдат спазвани, а ...
Американската звезда на риалити телевизията и социалните ...
Карли Найт е готова на всичко, за да забие футболист. ...