Поредно отлагане на изстрелването на мегаракетата на НАСА до Луната

НАСА СНИМКА: Ройтерс

Космическата агенция на САЩ (НАСА) отложи за пореден път изстрелването на своята мегаракета до Луната, пише БТА. Причината сега са неблагоприятни метеорологични условия, предадоха световните агенции.

НАСА съобщи днес, че предвиденото за вторник пробно изстрелване на ракетата, която е част от очакваната с голям интерес програма "Артемис 1" ("Артемида 1"), се отлага заради формиращата се тропическа буря Иън. Това може да наложи ракетата да бъде прибрана в хангара - решение, което евентуално ще бъде взето утре.

В момента Иън се намира южно от Ямайка. Очаква се през следващите дни бурята да се засили до ураган, който да премине над Мексиканския залив и да се насочи към югоизточния американски щат Флорида. Там се намира космодрумът Кейп Канаверал, от който е планирано да бъде изстреляна ракетата.

Два предишни опита бяха отложени заради технически проблеми.

Това е най-мощната ракета, разработвана досега от НАСА. Ако първият тестови полет премине успешно, космическата агенция на САЩ ще изпрати истинска мисия през 2024 г., като по план двама астронавти трябва да стъпят на Луната през следващата година.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Рапърът Нели и Ашанти са в очакване на първото си дете (Видео)
Най-неустоимите тв доктори
Тарантино се отказа да снима филма The Movie Critic - последен за кариерата му
Интересни факти за зодията ви
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър

Напишете дума/думи за търсене