Уволняват директора на училището заради малката Латинка Петрова
Мария Начевска | 24 Септември 2022 г. | 1078 показвания | 0 коментара

За детските си пиески късала билети за баня вместо за театър

Латинка Петрова била много щуро дете като малка и винаги свободно. “Родителите ми не са ме ограничавали в нищо. Не съм била наказвана в ъгъла. Беше ми предоставен животът да си го подреждам, както намеря за добре”, разказва актрисата. Затова и сега, като има внучка, не позволява да ѝ посягат - “детето си е малък философ”.

Колената ѝ винаги били в рани от игрите. От народна топка до партизани и апаши, все озвучавала с приятелчетата си улиците до късно. “Прибирахме се вечер мъртво уморени от игра и заспивахме по масите, както вечеряхме. Бях послушна, но винаги съм слагала на кантар за какво да слушам и за какво - не”, смее се Латинка.

По онова време няма телевизия и на децата им оставало единствено да играят. “Като че ли, измисляйки игрите, ние пораствахме. Сега вече компютърът ти е подръка и няма нужда да измисляш нищо”, казва актрисата.

Ето така играела с другите деца на царе. Пък и обстановката в дома ѝ предразполагала към това. След време един малчуган, видял виенската мебел, я попитал: “Лельо Лати, вие царе ли сте били?”. “Тогава бяха малко къщите с виенска мебел”, спомня си актрисата. 

А две нейни съученички ѝ били пажове, докато Латинка е царицата. “Те бяха винаги около мен и се явяваха с рапорт, докато аз се вживявам като царица”, смее се тя. След много години видяла едната приятелка да продава закуски и толкова се зарадвала, а жената ѝ подарила баничка.

Съседите винаги давали на децата каквото имат по градините и всички се познавали. “Нямаше толкова коли, беше спокойно, с предчувствие, че тепърва започва животът и ние сме свободни да правим, каквото искаме”, спомня си актрисата.

Латинка Петрова е отраснала в къща в София, въпреки че е родена в кюстендилското село Горна Козница, и то когато е била евакуацията по време на бомбардировките в София. Затова се наложило майка ѝ да я носи 13 км, защото жп линията била разрушена. Актрисата никога не е живяла в селото, където е рисувал Владимир Димитров - Майстора.

Оттам Латинка все още помни красотата, мириса на сеното, прясната трева и козите, които били част от всеки двор. Семейството ѝ било богато, притежавало 800 кози. Наследството останало от прадядото на актрисата, преселник от Гръцка Македония.

От детските си години в София Латинка много добре си спомня коледарите, които в навечерието на Бъдни вечер ходели по къщите. “Идваха с ямурлуци и геги, на които баба ми слагаше гевреци. Пееха песни като “Бужи, бужи, Коледо” и с това ме събуждаха”, обяснява актрисата.

Като малка баба ѝ редовно я водела на църква и я научила на смирение. “Не съм свръхрелигиозна, но това е част от порядъка на детството ми и слава богу, че го е имало.” В семейството ѝ е бил водещ матриархатът, а мъжете били повече бохеми, обяснява тя.

Едва на годинка и осем месеца Латинка тръгва на детски дом и незнайно защо помни първата си учителка, която горяла любовни писма в печката. “Тя беше много красива дама, а аз почти на 2 години, но пак я помня. След време, вече бях в гимназията, я срещнах в трамвая, седеше срещу мен. Как я познах? Беше побеляла, но все така достолепна”, разказва Латинка Петрова.

Да е актриса, избрала още като дете. Приятелите от махалата идвали в задния двор на къщата им, събирали целия квартал и изнасяли пиеси. Ползвали черги за завеси и късали билети за баня. За да е по-истинско, зачерквали думата “баня” и изписвали върху нея “театър”. “Правехме импровизирани пиеси, защото бяхме малки и нямахме представа къде да търсим сборник с пиеси. Затова си съчинявахме истории. Беше хубаво, защото това са малките опити за бъдещето - накъде ще избие човек. Явно, че мен натам ме е влечало още от малка”, казва актрисата. Редовно обличала и роклите на майка си, слагала си една от нейните шапки, червените три четвърти ръкавици и вземала японското чадърче.

За артистичната ѝ нагласа помогнали също уроците по руски и френски език, както и по акордеон и пиано. Ходила и на балет, но инструкторката ѝ казала, че има тяло само за характерни танци, не ставала за балерина.

Един урок обаче никога няма да забрави. Докато била още в основното училище, на един свой рожден ден Латинка видяла момче и момиче да се целуват и съобщила за това. Оказало се, че въпросното момиче било дъщеря на голям шеф. Директорът извикал в кабинета си тогава 10-годишната Латинка, настъпил я по крака и ѝ ударил един шамар. “Коя си ти, че да говориш за Роза Копанарова”, ѝ казал той. “Главата ми се развинти”, спомня си актрисата. След този случай Латинка отказва да ходи на училище следващите три месеца, защото била дълбоко оскърбена. “Това ми е урокът за истината. Всъщност това се оказа верую и за живота ми - предателство и неистина за мен са фатални неща по отношение на приятелството”, казва актрисата. След това в училището е свикан специален консилиум, на който Латинка казва каква е истината и така уволняват директора.

Когато завършвала, същият този човек раздавал книги на отличниците, макар че вече не бил директор на училището. Дошъл редът на Латинка, той ѝ подал ръка за здрависване, но тя не я поела, защото все още била наранена.

Хороскоп
Овен
Здраве: ★★★ Любов: ★★★
Късмет: ★★★★★ Работа: ★★★★★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Стартираха решителните мачове от група С. Въпросът е дали някой от Роберт Левандовски или Лионел Меси ще напусне световното. В другия мач играят Мексико и Саудитска Арабия.  Класирането преди мачовете е: 1. Полша 4 т. (+2) 2. Аржентина 3 т. (+1) 3. С. Арабия 3 т. (-1) 4. Мексико 1 т. (-2) ПОЛША - АРЖЕНТИНА 0:0

Голямата новина за “Левски” е факт - постигнато е окончателно споразумение между настоящия мажоритарен собственик Наско Сираков и ръководството на Sport Republic, според което мощната компания ще е новият собственик на футболния клуб, научи “24 часа”. Финализирането на сделката трябва да се случи още през декември

Няма ли да видим и Евтим Милошев? Това попитал президентът Румен Радев във Велико Търново, след като откри благотворителната кампания “Българската Коледа”. Малко след това той се озова на снимачната площадка на криминалната мистерия “Дяволското гърло”, която онзиден беше именно в общината на града. Заведе го кметът на Търново Даниел Панов

Внимателен пешеходец е Христо Мутафчиев. С помощта на ...
С "Бентли" се придвижва из София Красьо Черния. Добилият ...
Младо момче помага на Йорданка Христова. Знаменитата певица ...
Луана призна за раздялата с нападателя Звездата на Бразилия ...
Сертификатът подарък от "отбора епоха" Илиана Раева получи ...
Космическият апарат "Орион" на НАСА достигна на рекордно ...
За чл.-кор. проф. д-р Николай Габровски, дмн, началник на ...
Пистолети, голямо количество диетична кола и вода - това са ...
Скулптури от стъкло представя художничката Ангелина Петрова ...
Швейцарският мултиинструменталист Александър Селие, син на ...
Казват, че традициите съществуват, за да бъдат спазвани, а ...
Американската звезда на риалити телевизията и социалните ...
Карли Найт е готова на всичко, за да забие футболист. ...
"Не е тайна, че Бургас ми е любимият български град и ако ...
Двойничка на Мила Кунис се появи на мача с Камерун, измести ...
Половинката на Кристиано Роналдо - Джорджина Родригес, вече ...