Историческа нощ на учените ще се проведе на 30 септември в столичното Ларго

Останките от древна Сердика при ларгото между Министерския съвет и президентството са сред атракциите за туристите.

В столичното Ларго ще се състои специална историческа Европейска нощ на учените.

Официални гости и организатори на инициативата са К-ТРИО (K-TRIO). Проектът “Изследователи в триъгълника на знанието (K-TRIO)" се стреми основно да приближи учените и тяхната работа до широката общественост и по този начин да се увеличи осведомеността на хората за научните дейности и постижения, както и ефектът им върху ежедневния живот. Софийски университет "Св. Климент Охридски" е координатор на проекта К- ТРИО, който организира Европейската нощ на учените от 2006 г. насам, предава БТА, цитирайки сп. "Българска наука".

Събитието ще се състои в Античния културно-комуникационен комплекс Сердика. Посетителите ще имат възможност да присъстват на живо на лекции и демонстрации на Българско египтологическо общество, Българска история и Школа за историческа фехтовка МОТУС. Ще могат да разгледат изложбите и щандовете на Института GATE, "Българска Наука" и "Купи Наука", щанд - демонстрация и лекция за Галилео Галилей и др.

Допълнително онлайн ще могат да се гледат презентации, експерименти в различни научни области, лекции, дискусии, изложения, научно кино, представяне на изследователски разработки, конкурси за рисунка, снимка, презентация, видеоклип и есе, научни кафенета.

Паралелно в периметъра на Ларгото ще се провежда и К-ТРИО за деца, включващо презентации и демонстрации, адаптирани така, че да предизвикат любопитството и интереса на децата към науката.

 

/МПМ/

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене