Габриел: Подкрепа за Европа на знанието и талантите за Европейските дни на науката и иновациите
24 часа | 28 Септември 2022 г. | 11 показвания | 0 коментара

Българският еврокомисар Мария Габриел откри в Брюксел четвъртото издание на Европейски дни на научните изследвания и иновациите, заедно с председателя на Европейския парламент Роберта Мецола. Това е най-мащабният форум в Европа, обединяващ политици, представители на академичните среди, бизнеса и гражданското общество, с цел обсъждане на предизвикателствата и перспективите в областта на науката и иновациите в Европа. Мотото тази година е „Нека заедно да оформим бъдещето“. Това съобщиха от пресофиса на еврокомисаря.

„Европейските дни на научните изследвания и иновациите са равносметка на постигнатото и визия за бъдещето. Дискусиите целят да дадат отговори на предизвикателствата, пред които сме изправени. Основен акцент са взаимодействията между науката и иновациите, образованието и културата. Имаме брилянтни учени, новатори и творци, университети във всеки регион на Европа, с чиито постижения се гордеем. Ето защо за първи път форумът ни включва сесии посветени на връзката между образованието и иновациите, на културата и творчеството като иновационна екосистема. Целим създаване на критична маса от инициативи, подкрепящи талантите ни“, заяви Мария Габриел.

Събитието включва над 50 сесии, рекорден брой от 200 лектори и хиляди участници от 84 държави. Отличават се панелите посветени на Новата европейска иновационна програма, следващия стратегически план на „Хоризонт Европа“ за периода 2025-2027г. и осигуряване на равен достъп до научни постижения за всички региони в Европа.

Ключов е и първият по рода си дебат за отключване пълния потенциал на културните и творчески сектори в подкрепа на талантите и устойчивото бъдеще на Европа. „Хоризонт Европа“ и новата общност за знания и иновации „Култура и творчество“ към Европейския институт за иновации и технологии ще подкрепят предприемачеството, ще действат като катализатор за инициативи на регионално, национално и европейско равнище, с цел създаване на иновативна екосистема на културните и творчески индустрии.

„Триъгълникът на знанието „образование, иновации, наука“ не са само думи. Съдържанието, с което ги изпълваме, ще носи ползи за обществото, младите хора, бизнеса. Тази амбиция е постижима с координация и сътрудничество, от европейско до местно ниво. Европейските дни на научните изследвания и иновациите са послание за подкрепа за Европа на знанието и талантите“, коментира още Мария Габриел.

Хороскоп
Овен
Здраве: ★★★ Любов: ★★★
Късмет: ★★★★★ Работа: ★★★★★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Правителството прие те да бъдат обявени за “търпими” Предложението на служебния регионален министър Иван Шишков незаконните строителни обекти без разрешителни, които обаче отговарят на техническите норми, да бъдат приети за “търпими” и така да се узаконят, беше прието от правителството. Поправките се правят в Закона за устройството на територията

Аржентина победи Полша с 2:0 в решителната среща от група С. Алексис Макалистър вкара уникален гол за в първите секунди на второто полувреме и неговият тим поведе. Хулиан Алварес от "Манчестър Сити" се разписа в 68-ата минута. В другия мач от групата Мексико би само с 2:1 на Саудитска Арабия с попадения на Хенри Мартин в 48-ата мин и Луис Чавес в

Смиляна Нитова от БСП получила предупреждение след въпрос за областния управител на Хасково С държавна охрана се движи депутатът на “Възраждане” Климент Шопов от няколко дни. Гардовете са му сложени, след като 30-годишният народен представител е получил заплаха за живота си. В момента се води досъдебно производство по случая и няма как да се

Британският принц Уилям и съпругата му Кейт се отправят в ...
Роден съм между Сливен и Казанлък, в село Твърдица. ...
С бурни аплаузи публиката в Загреб посрещна Софийската ...
Легендарната американска хеви метъл група "Металика" обяви, ...
Внимателен пешеходец е Христо Мутафчиев. С помощта на ...
С "Бентли" се придвижва из София Красьо Черния. Добилият ...
Младо момче помага на Йорданка Христова. Знаменитата певица ...
Луана призна за раздялата с нападателя Звездата на Бразилия ...
Сертификатът подарък от "отбора епоха" Илиана Раева получи ...
Космическият апарат "Орион" на НАСА достигна на рекордно ...
За чл.-кор. проф. д-р Николай Габровски, дмн, началник на ...
Пистолети, голямо количество диетична кола и вода - това са ...
Скулптури от стъкло представя художничката Ангелина Петрова ...
Швейцарският мултиинструменталист Александър Селие, син на ...
Казват, че традициите съществуват, за да бъдат спазвани, а ...
Американската звезда на риалити телевизията и социалните ...