Проф. Христо Пимпирев с Орден на Изабела Католическа от испанския посланик

Пимпирев бе изненадан от испанския посланик Алехандро Поланко

Испанският Орден на Изабела Католическата, даван на лица и институции като признание за изключителни заслуги към родината или насърчаване на международните отношения и сътрудничество с други нации ще получи само след дни проф. Христо Пимпирев. Това стана ясно на представянето на биографичната му книга "Антарктическият стопаджия". Високото отличие ще му бъде връчено от испанския посланик у нас - Алехандро Поланко.
"Макар, че е малко рано официално да оповестим това, искам да благодаря на проф. Пимпирев за всичко, което правим и ще направим заедно", каза Поланко пред вестника.
Премиерата на книгата на Пимпирев събра съратници, държавници и посланици на учения, последвали мечтата му България да стъпи на ледения континент. Авторката на творбата Иглика Трифонова успява да разкрие много неизвестни истории и факти от живота на антарктика, но най-трудно й било да разказва за личния му живот. "Защото никой не иска да разкрива себе си", смее се Пимпирев. За книгата издателите споделиха, че е писана в движение - на път, на кораба, съпътвства читателя до последната страница.
"Пазете проф. Христо Пимпирев! Той е рядка птица и продължава да е такъв. Не е необходимо да си орнитолог, за да си наясно, че редките птици трябва да бъдат защитени. Пазете проф. Христо Пимпирев", каза за изследователя президентът на България Петър Стоянов.
Друг приятел на професора - председателят на Антарктическия клуб - Соломон Паси пък въодушевено сподели, вдигайки в ръка книгата на Пимпирев - "Ние излязохме на три океана - това са Атлантическия, Тихия и Южния океан, благодарение на този човек - Христо Пимпирев. И сега е готов вече за новото начало - за първи път със собствен кораб, силна полярна програма, наравно с големите в света", каза Паси.
Като подарък с книгата си за всичките си приятели проф. Пимпирев бе приложил и стилен спомен - пера от истински пингвини. "Подобно на останалите птици пингвините "събличат" старите си пера наведнъж. Оттам сме ги събрали", сподели професорът, който в края на вечерта насълзен благодари за вниманието на всички дарили го с обичта и подкрепата си.

Професорът бе в компанията на приятели
Професорът бе в компанията на приятели
Публиката получи истински пера от пингвини
Публиката получи истински пера от пингвини
И Соломон Паси уважи професора
И Соломон Паси уважи професора
Президентът Петър Стоянов каза, че учения е "рядка птица", която трябва да се пази
Президентът Петър Стоянов каза, че учения е "рядка птица", която трябва да се пази
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Най-желаната от милиони италианци Белен: След 12-тата изневяра на мъжа ми спрях да броя
Нана приветства от САЩ новата водеща на "Съдебен спор" Ромина Тасевска
Джулия Робъртс: Филмът "Хубава жена" трябваше да бъде доста по-мрачен
"All I Want for Christmas Is You" на Марая Кери вече не е най-слушаният коледен хит

Напишете дума/думи за търсене