Джоузеф Кембъл – героят, който си струва да се помни
Mila.bg | 06 Октомври 2022 г. | 16 показвания | 0 коментара

Този невероятен мислител, антрополог и писател остави изключително ценно наследство в областта на сравнителната митология.

Джоузеф Кембъл е американски мислител, писател, антрополог и професор. Повечето хора го познават заради изследванията му върху вселената на митологията. Работата му се счита за много важна в тази област. Въпреки това той се оценява и в областта на психиатрията. Неговите изследвания са съвременни на тези на други велики мислители и влиятелни фигури от ХХ век, като Джиду Кришнамурти и Джеймс Джойс.

Кембъл посвещава живота и работата си на сравнителната митология. Най-актуалната му творба е „Героят с хиляда лица“. Въпреки това той написва много произведения, които и до днес мнозина все още смятат за основно четиво за антрополози и терапевти. Всъщност работата му е вдъхновила много професионалисти от различни области, от психологията до света на киното.

"Трябва да се откажем от живота, който сме планирали, за да приемем този, който ни очаква."
-Джоузеф Кембъл-

Животът му
Джоузеф Кембъл е роден в Ню Йорк през 1904 г. Когато е дете, той посещава Американския музей по естествена история с баща си. Това разпалва интереса му към всичко, свързано с индианците. Няколко години по-късно той става експерт в тази област, особено в митологията на тази култура.

Освен това той учи английска литература в Колумбийския университет и получава бакалавърска степен през 1925 г. В същия университет получава и магистърска степен по средновековна литература през 1927 г. По време на престоя си в тази алма матер той прави две важни пътувания до Мексико и Гватемала. По-късно той пътува до Европа и се среща с философа и писател Джиду Кришнамурти. След тази среща той решава да отиде в Индия, където се интересува от източните философии, особено от будизма.

Обратно в Европа той се потапя в света на Артуровия цикъл - набор от литературни текстове, чийто произход са исторически събития и келтски фолклор. Освен това учи индоевропейска филология в университета „Лудвиг Максимилиан” в Мюнхен и получава стипендия за изучаване на старофренски, провансалски и санскрит. През годините в чужбина той научава френски, немски и японски език.

Творчеството му
Първата му книга „Героят с хиляда лица” е публикувана през 1949 г. В тази творба той говори за нещо, което нарича „пътешествието на героя“. В нея той също представя на света концепцията за „мономита на героя“. Той обяснява, че животът на всеки герой се състои от предприемане на пътуване, което го принуждава да се изправи пред поредица от психологически тестове, които трябва да преодолее, за да се развие като човешко същество. Освен това той споменава, че всеки герой трябва да сподели придобитата си мъдрост с останалия свят, когато се върне у дома.

Кембъл той установява, че този последен мит се повтаря във всички култури и митологии по света, независимо от тяхната религия или географско влияние. Той демонстрира, че има начин да се извършат необходимите трансформации в човешките същества и че на всичкото отгоре той е универсален.

Кембъл работи със Свами Ничилананда върху превода на Упанишадите - набор от индуски свещени книги, и тяхното последващо редактиране. Освен това той се интересува от работата на швейцарския психиатър Карл Юнг, който следи отблизо.

Литературното наследство на Кембъл по отношение на митологията, духовността и религията е широко. През 1985 г. започват снимките на документалния филм „Джоузеф Кембъл и силата на мита”, който е режисиран от Джордж Лукас. Лукас е последовател на работата на Джоузеф Кембъл. Всъщност благодарение на творчеството на Кембъл, се появява популярната сага "Междузвездни войни ".

Неговите влияния
Кембъл е силно повлиян от творби като „Упанишадите” и автори като Ото Ранк, Джеймс Фрейзър, Ейбрахам Маслоу и Станислав Гроф. Нещо повече, методът на Юнг за тълкуване на сънища го вдъхновява много. Всъщност това е тясно свързано с теорията за мита, която той по-късно развива.

В творбите му може да забележите чести препратки към писатели като Джеймс Джойс и Томас Ман. Той също се интересува от произведенията на Пабло Пикасо, Ницше и Артур Шопенхауер.
Джоузеф Кембъл почива на 30 октомври 1987 г. в Хонолулу, Хавай. Той оставя след себе си огромно и ценно наследство в областта на сравнителната митология. Той успява да съчетае големи познания по история, литература, антропология и религия, които все още представляват особен интерес в днешния академичен свят. Кембъл е герой, който си струва да се помни.

„Пещерата, в която се страхуваш да влезеш, крие съкровището, което търсиш.“
-Джоузеф Кембъл-

Хороскоп
Овен
Здраве: ★★★ Любов: ★★★
Късмет: ★★★★★ Работа: ★★★★★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Стартираха решителните мачове от група С. Въпросът е дали някой от Роберт Левандовски или Лионел Меси ще напусне световното. В другия мач играят Мексико и Саудитска Арабия.  Класирането преди мачовете е: 1. Полша 4 т. (+2) 2. Аржентина 3 т. (+1) 3. С. Арабия 3 т. (-1) 4. Мексико 1 т. (-2) ПОЛША - АРЖЕНТИНА 0:0

Проучване дава отговор как се вземат (не)правилните решения - ще се появи преди Коледа като част от новия хартиен и видеопроект на медийната платформа “24 часа” 141 истории на българи, които са успели в различни области, са събрани в двата проекта на хартия и видео “Жените. Умен свят” и “Мъжете, които задават TREND”

Голямата новина за “Левски” е факт - постигнато е окончателно споразумение между настоящия мажоритарен собственик Наско Сираков и ръководството на Sport Republic, според което мощната компания ще е новият собственик на футболния клуб, научи “24 часа”. Финализирането на сделката трябва да се случи още през декември

Внимателен пешеходец е Христо Мутафчиев. С помощта на ...
С "Бентли" се придвижва из София Красьо Черния. Добилият ...
Младо момче помага на Йорданка Христова. Знаменитата певица ...
Луана призна за раздялата с нападателя Звездата на Бразилия ...
Сертификатът подарък от "отбора епоха" Илиана Раева получи ...
Космическият апарат "Орион" на НАСА достигна на рекордно ...
За чл.-кор. проф. д-р Николай Габровски, дмн, началник на ...
Пистолети, голямо количество диетична кола и вода - това са ...
Скулптури от стъкло представя художничката Ангелина Петрова ...
Швейцарският мултиинструменталист Александър Селие, син на ...
Казват, че традициите съществуват, за да бъдат спазвани, а ...
Американската звезда на риалити телевизията и социалните ...
Карли Найт е готова на всичко, за да забие футболист. ...
"Не е тайна, че Бургас ми е любимият български град и ако ...
Двойничка на Мила Кунис се появи на мача с Камерун, измести ...
Половинката на Кристиано Роналдо - Джорджина Родригес, вече ...