Будителят на Райна Кабаиванска е учителят й от Априловската гимназия, за Веско Ешкенази – баба му, свързала го с цигулката

Стефка Костадинова и проф. Христо Пимпирев

  •  13 съвременни българи споделят личната си история в изложбата “Моите будители”, организирана от “Фантастико груп”
  •  Компанията подкрепя с тази инициатива каузи в образованието и културата - дарените средства са вече 100 хиляди лева

Трябва така да живееш, че да бъдеш човек. Това е най-важният урок, който съм научил от учителите и преподавателите си в университета и именно те са моите будители.

Думите са на проф. Христо Пимпирев, самият той будител днес.

Изследователят на Антарктида е сред 13-те българи, чиито портрети съставят изложбата “Моите будители”. Тя бе открита в Градската градина пред Народния театър “Иван Вазов” на 1 ноември - Деня на народните будители.

Една нация не е нация, ако няма своите будители както в миналото, така и в настоящето. Съвременните будители - това са учителите, преподавателите в университета, които подготвят следващите поколения да направят живота ни по-добър, каза проф. Пимпирев. Той се чувства будител, защото има студенти, които вече са асистенти и преподаватели и правят открития.

“Щастлив съм, че някои ме надминаха”, добави той.

Фотографската изложба “Моите будители” включва портрети на едни от най-изявените български съвременни будители в науката, литературата, изкуството, театъра, спорта, предприемачеството и иновациите. Освен портретите им, заснети майсторски от Костадин Кръстев - Коко, тя събира личните им истории кои са хората, породили желанието у тях за знания и развитие.

Така за голямата Райна Кабаиванска най-важният човек е г-н Йорданов, учителят ѝ в първо отделение в Априловската гимназия. Тя е почетен професор и доктор хонорис кауза на Нов български университет (НБУ) и вече 22 години дава път на световните сцени на младите оперни изпълнители с майсторския си клас в университета.

Първият будител за цигуларя Веско Ешкенази е неговата баба Виолета, защото тя го е насочила към цигулката още в ранна детска възраст.

Паисий Хилендарски и Христо Ботев са началото и с тях идва искрата в българската свяст според писателката Здравка Евтимова.

Здравка Евтимова разглежда изложбата.
Здравка Евтимова разглежда изложбата.

Аз съм човекът, който стои отстрани с четката на идеите и движи рисунъка в живота на сцената. Да ръководиш артисти, означава да ги накараш да полетят, твърди акад. проф. Пламен Карталов.

Акад. проф. Пламен Карталов пред фотопортрета си
Акад. проф. Пламен Карталов пред фотопортрета си

В изложбата, организирана за втора година от “Фантастико груп”, са включени още диригентът и директор на Софийската филхармония Найден Тодоров, Благородна Танева - учителка по цигулка в Националното музикално училище “Любомир Пипков”. Сред съвременните будители са и Стефка Костадинова, чийто световен рекорд в скока на височина остава ненадминат вече 35 години, Весела Димитрова - старши треньорката на националния отбор по художествена гимнастика - ансамбъл жени, както и лекоатлетката Ивет Лалова.

В “Моите будители” са също актрисата и ръководител на департамент “Театър” в НБУ доц. Снежина Петрова, режисьорът Явор Гърдев, както и създателят на образователната платформа ucha.se - Дарин Маджаров.

Много от лицата от изложбата присъстваха на откриването ѝ. За първи път тези, които преподават, доведоха своите възпитаници.

Така Весела Димитрова бе заобиколена от гимнастичките си - световните шампионки по художествена гимнастика от новия ансамбъл на България. С тях беше и Илияна Раева.

Весела Димитрова с новия ансамбъл по художествена гимнастика
Весела Димитрова с новия ансамбъл по художествена гимнастика

Присъства и Ралица Събева - ученичка на проф. Пимпирев и изследователка, открила злато на Антарктида, както и ученици по цигулка, студенти по режисура, солисти на Софийската опера и балет и др.

Сред тях бе и най-малката ученичка на цигуларката Благородна Танева - 10-годишната Дара Соколова от Музикалното училище, която откри изложбата със свое изпълнение на “Концертино” първа част от Петър Христосков. Вокалният ансамбъл на училището с ръководител Андрей Найденов също поздрави гостите с Химна на народните будители.

Изложбата “Моите будители” е благотворителна и се осъществява от “Фантастико груп” със съдействието на Столичната община.

Всяка година по повод Деня на народните будители компанията подкрепя каузи в областта на образованието и културата. Тази година

“Фантастико груп” дари 25 000 лв. за ремонта на концертната зала на НМУ “Любомир Пипков”, както и за студентски стипендии за възпитаниците на Нов български университет. Само за две издания на инициативата “Моите будители” са дарени общо 100 000 лв.

За нас от Националното музикално училище е изключителна привилегия през тази година да бъдем част от инициативата “Моите будители” заедно с такива изявени имена от областта на музиката, културата, науката и спорта. Тази програма ще ни даде възможност да обновим концертната си зала, за да може нашите възпитаници занапред да представят своите постижения пред широката публика, каза д-р Столина Добрева, директор на Музикалното училище, на откриването на изложбата.

Нов български университет работи с компанията вече повече от 15 години, разказа изпълнителният му директор д-р Георги Текев. За студентите на Нов български университет този жест на дарение на стипендии е изключително важен, защото това е връзка с обществената среда, с бизнеса, който представлява “Фантастико”, и с възможността пък на бизнеса да се срещне с креативността на тези млади хора и да оцени тяхното виждане за бъдещето, което е изключително важно за нас, каза той.

Проектът “Моите будители” се осъществява в партньорство с Нов български университет, Софийската опера и балет, Софийската филхармония, НМУ “Любомир Пипков”, Българския олимпийски комитет, Българската федерация по художествена гимнастика и bTV Media Group.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Синът на Иво Карамански се сгоди (Видео)
Абитуриенти на 18 и на 81, покажете ни колко сте красиви!
Аврил Лавин проговори за конспирациите, че има двойничка (Видео)
Ергенът Алек: Нямам шаблон за перфектната жена до мен
Клип показва как рапърът Пи Диди бие и влачи бившата си приятелка

Напишете дума/думи за търсене