Теодора Димова с Голямата награда за литература на Софийския университет

ТЕОДОРА ДИМОВА

Известната българска писателка, драматург и есеист Теодора Димова получи Голямата награда за литература на Софийския университет  "Св. Климент Охридски" за 2022 г. Наградата й бе връчена от ректора на университета проф. Анастас Герджиков на тържествена церемония, съобщи БТА.

Теодора Димова е родена в София и е дъщеря на големия български писател Димитър Димов, каза в словото си деканът на Факултета по славянски филологии на СУ доц. Бойко Пенчев. И добави, че за съкровената духовна връзка на Теодора Димова с баща й говори най-добре нейният роман "Адриана".

"Този роман не само е обяснение в любов към баща й, но е и диалог между две пълноценни художествени гледни точки - визии за обществото и човека, две философии, а дори и антропософии", подчерта доц. Пенчев.

Теодора Димова е завършила висшето си образование в Софийския университет "Св. Климент Охридски", в специалността "Английска филология". Работила е като журналист, преводач, преподавател по английски език.

В момента работи в редакцията "Радиотеатър" на Българското национално радио. 

Голямата награда на Софийския университет за литература неизменно е търсела да открои онези творци, които не просто създават добри книги, а присъстват като позиция в публичното пространство, като глас, който задава въпросите, който другите отбягват. Теодора Димова е задаващ въпроси интелектуалец, подчерта доц. Бойко Пенчев.

Димова сподели, че за нея е истински вълнуващо да получи наградата за литература на Софийския университет. "Вашата награда е учредена в самия край на миналия век и има повече от 20-годишна история. Нейни носители са Вера Мутафчиева, Йордан Радичков, Ивайло Петров, Константин Павлов, Антон Дончев, Валери Петров, Екатерина Йосифова. Имена на творци, които са си тръгнали от този свят, но са издигнали тук темелите на съвременната българска литература и на българското светоусещане. Вашата награда се връчва от Академичния съвет, в който влизат 40 професори, доценти, доктори, студенти, специалисти от почти всички факултети на най-престижния ни университет", каза Теодора Димова.

Тя е автор на романите "Емине", "Майките", "Адриана", "Марма, Мариам", "Влакът за Емаус", "Поразените", както и на повестта "Последният рожден ден". Носител на множество литературни награди.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Вики Терзийска отглежда салвия и розмарин в дома си
Христо Пъдев: Няма подготовка за това да си баща
НЛО над България? (Снимки)
Гала, бабата на Лора: Огромно щастие, а тежи само 2,920! (Обзор)
Димитър Бербатов по ханбок в Сеул (Снимки)

Напишете дума/думи за търсене