Джеймс Камерън разказва интересни подробности около снимките на "Титаник"

Джеймс Камерън. Снимка Архив

В интервю за списание GQ режисьорът на "Титаник" Джеймс Камерън споделя интересни подробности около снимките на световния блокбъстър, който следващия месец празнува 25 години от премиерата си.

Сега Камерън споделя, че Леонардо ди Каприо и Кейт Уинслет, които изиграха главните персонажи, не са били първоначалния му избор. Той смятал, че Гуинет Полтроу е по-подходяща за ролята на Роуз, тъй като се опасявал, че Уинслет е влизала многократно в обувките на подобни персонажи.

"Тя се беше снимала и в няколко други исторически драми и беше придобила репутацията на "Корсетната Кейт", която се занимава с исторически неща", казва Камерън.

Режисьорът се страхувал, че ако Кейт получи ролята, това ще изглежда като "най-мързеливия кастинг на света", но все пак решил да ѝ даде шанс, срещнал се с нея и тя му се сторила "фантастична". Останалото е история...

С Ди Каприо имало няколко първоначални затруднения. След първата "истерична" среща с актьора, при която всички жени в офиса на продукцията някак се озовали в конферентната зала заедно с Камерън, Ди Каприо бил поканен отново за репетиция с Уинслет, която към онзи момент вече била избрана.

Леонардо обаче нямал представа, че става въпрос за поредното прослушване. По онова време той вече имал номинация за "Оскар" за ролята си в "Защо тъгува Гилбърт Грейп" от 1993 г.

"Просто ще прочетем няколко реплики, а аз ще го заснема", казал Камерън и тогава актьорът избухнал. "Искаш да кажеш да чета? Аз не чета", отвърнал Ди Каприо, имайки предвид, че той вече не смятал, че трява да бъде прослушван за филмови роли.

Тогава Камерън протегнал ръка към него с думите: "Е, благодаря, че дойдохте". По-късно режисьорът обяснил на Ди Каприо за колко мащабен проект става въпрос, как заснемането на филма ще отнеме две години от живота му и как той, като режисьор, "няма да го провали, като вземе грешно решение при кастинга".

"Така че или ще четеш, или няма да получиш ролята", казал Джеймс на Леонардо, който неохотно се подчинил.

"Титаник" излиза по кината на 19 декември 1997 г., а успехът му е повече от пословичен - печели 11 награди "Оскар", включително за най-добър режисьор за Камерън.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Черната Златка се снима с новото гадже
Бриджит Фонда не иска да е звезда, чукна 60 г. като типична домакиня
Кейт Уинслет: Да си известен е ужасно, след "Титаник" животът ми беше неприятен
143 филма показват на поредния "София филм фест"
Соня Йончева: Свободата винаги ме е водила

Напишете дума/думи за търсене