Диана Саватева провокира размисли с "Капка, изпреварила дъжд"

Диана Саватева говори в препълнената зала "Георги Баев"

Зам. кметът на Бургас по култура, туризъм и спорт Диана Саватева представи третата си стихосбирка "Капка, изпреварила дъжд" в зала "Георги Баев" в Културен център "Морско Казино", където събра колеги, общественици и приятели". Авторската книга е издадена с финансовото съдействие на Програма "Помощ за книгата' 2022" на Министерството на културата, неин редактор е Катерина Стойкова, художник е проф. Светозар Бенчев, а дизайнът е поверен на Детелина Минева. Сред гостите бе кметът Димитър Николов, заместниците му Красимир Стойчев и Йорданка Ананиева, председателят на Общинския съвет проф. Севдалина Турманова и много бургазлии, които препълниха залата.

Стиховете четоха представители на четири школи по сценично и музикално изкуство в акомпанимент на фагот на три ученички от Музикалното училище "Проф. Панчо Владигеров". Те провокират с философски и екзистенциални размисли за обикновените неща от живота, погледнати от оригинален ъгъл, пречупен през душата на автора Диана Саватева, която е била журналист в "24 часа".

"Капка, изпреварила дъжд" е моят начин да помиря сензитивното с рационалното, защото и най-мащабните идеи имат смисъл, ако започват от човешкото сърце", казва тя. И добавя, че стихосбирката е съдържателно, концептуално и емоционално свързана с другите й две книги "Памет за щастие" и "Градът – любовна карта", но е различна като като послания и конструкция.

"Писането е самотно занимание, но създаването на книга е пътешествие със съмишленици", казва Саватева, представяйки екипа, работил върху стихосбирката.

За редактор се спряла на живеещата в САЩ Катерина Стойкова, "защото е бургаско момиче, с бургаско сърце и заедно с това е космополитна душа по начин на живот и по начин на изява", сподели авторката. За художник на книгата проф. Светозар Бенчев не се двоумила.

"Той не направи илюстрации, той просто влезе в книгата, под кожата на текстовете и направи художествени интерпретации на нещата, които съм написала", заяви Саватева.

"Книгата просто ме вдъхнови. Изключително съм впечатлен от начина, по който въздействат стиховете на Диана - те са много изобразителни", каза проф. Бенчев.

В началото на премиерата Саватева разчуства публиката със спомени и стих на поетесата Венда Райкова, която преживе бе редактор на първите й две поетични книги.

Проф. Бенчев обяснява какво го е провокирало да стане илюстратор на книгата.
Проф. Бенчев обяснява какво го е провокирало да стане илюстратор на книгата.
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене