Ножица и 50 акварелни илюстрации връщат назад във времето

Понякога предметите, предавани от поколение на поколение, служат като физическа връзка с миналото и ни припомнят, че собствената ни история започва векове преди да се родим.  Това е посланието на книгата от издателство “Сиела” - “Ножицата” от обичаната българска писателка Юлия Спиридонова и талантливия художник Дамян Дамянов. 

Вдъхновена от историята на рода на Юлия Спиридонова, книгата обрисува пътя на наглед обикновена семейна реликва – стоманена ножица, която става свидетел и пазител на събития, предопределили съдбата на България. Ювелирното издание включва повече от 50 акварелни илюстрации, които повеждат читателя по скритите улички на родовата памет.

 Преди много време в пределите на Османската империя живеел българинът Хубан. Хубан бил войник от род на войници и един ден донесъл в родния си град Севлиево стоманена ножица.  Как е попаднала тя у него? Дали я е купил от пътуващ търговец, или я е донесъл, когато е бил на военна служба? Никой не знае отговорите на тези въпроси, но историята на ножицата започнала оттам. През годините тя се предавала от поколение на поколение, попаднала в ръцете на учители и духовници, служила на художници, общественици и революционери.

Ножицата станала свидетел на славни времена и мигове на щастие, но и на предателства, раздори и позор. А най-накрая се озовала на бюрото на писателка, която решила да я вгради в основите на необикновен разказ.

Отваряща врата към шеметно пътешествие през вековете – от Древния Египет и Рим, през Ренесанса и Българското възраждане чак до наши дни, – Юлия Спиридонова предлага прочит на световната и родната история и припомня без излишен патос и изопачени твърдения, че пътят към бъдещето се оглежда и в бистрия поглед към миналото.

Сред страниците на тази необикновена книга се появяват образите на Леонардо да Винчи, Лайош Кошут, Колю Фичето и цар Борис III, а техните действия успяват да разместят пътя на един български род.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
"

Напишете дума/думи за търсене