“Балетните танцьори” на Пикасо с ръчния му подпис за първи път в София

Цветна литография на Хуан Миро

“Модернистите на XX век” изложени в галерия Vivacom Art Hall Оборище 5

Малко показваните графики на Пикасо “Балетните танцьори”, ръчно подписани от големия художник, са сред най-любопитните експонати в изложбата “Модернистите на XX век”, която галерия Vivacom Art Hall Оборище 5 открива по традиция в края на годината. Тя е посветена на големите имена, рисували през миналия век, сред които са Дали, Миро, Матис и др.

За първи път ще бъдат представени част от графиките, подписани от Пикасо с молив и в ограничен тираж. Това са негови ранни рисунки на балетни танцьори, направени по време на съвместния му живот с руската балерина Олга Хохлова. Серията е отпечатана през 1940 г. в тираж от 300 екземпляра.

В експозицията са и изключителните експонати на Пабло Пикасо от серията Carnet de la Californie (портфолио с 25 литографии от изданието 500, отпечатано от ателие Mourlot, Париж).

“Балетните танцьори” на Пабло Пикасо
“Балетните танцьори” на Пабло Пикасо

Селекцията от графики в галерията включва още цветни литографии на Хуан Миро, както и любимата серия на Салвадор Дали “Божествена комедия” с няколко гравюри на дърво. Те сродяват испанския сюрреализъм на художника с едноименната книга на Данте Алигиери, наричана съкровището на италианската литература. Акварелните илюстрации към книгата са рисувани около 1960 г. Салвадор Дали прави 100 разкошни акварела, в които артистично визира рая, ада и чистилището от текста на Данте.

Една от картините на Салвадор Дали в изложбата
Една от картините на Салвадор Дали в изложбата

Художникът присъства и с картини от серията “Библия сакра”, съдържаща текста на Библията със 105 цветни литографии, създадени през 1963–1964 г. Това е най-голямата публикувана серия с илюстрации на автора. Издадена е от Rizzoli – Милано.

Част от картините идват от прочутото ателие “Мурло” в Ню Йорк, което е най-големият в света издател на оригинално графично изкуство. Ще бъдат показани и постери от реализирани вече изложби на модернистите и ателието.

Традиционно по това време на годината галерията показва работи на големите модернисти на ХХ век. “Различното тази година е, че с откриването на изложбата ще обявим и обновената визия на нашия уебсайт www.vivacomoborishte5.com, който е с повече снимки от събития, онлайн артмагазин и новинарска част. Сайтът е многофункционален и удобен за ползване. Като допълнителна услуга е възможността да се разгледат онлайн налични произведения от богатата колекция на галерията, като новите ще бъдат качвани ежемесечно”, казва Деница Гергова, артдиректор на галерия Vivacom Art Hall Оборище 5.

Изложбата се открива на 7 декември и ще продължи до 21 януари 2023 г. Входът е свободен.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене