В Перу са открити два нови вида растения

Планината на дъгата в Перу, или
Виникунка, както е нейното име
на кечуа – езика на инките.

Перуански и международни ботаници са открили два нови вида растения в Андите, но предупреждават, че има риск да изчезнат заради минната дейност, предаде АФП, като цитира съобщение на университета в Сан Маркос.

Те са от семейство виолетови и са наречени Viola ornata и Viola longibracteolata. Принадлежат към род Neo andinium, от който в Перу има 15 вида. Непознатите досега растения са забелязани в южните райони Арекипа и Мокегуа.

Neo andinium от семейство виолетови вирее в Андите, на изключително голяма надморска височина, в отдалечени, слабо проучени райони между 3800 и 5000 метра над морското равнище.

Растенията са многогодишни, доста мъхести на вид билки и виреещи на розетки с малки цветчета. Цветът и формата им помагат да се слеят със заобикалящата ги среда.

“Ботаниците от Сан Маркос публикуваха проучване, в което представят откриването на два нови вида растения, но те са критично застрашени заради минна дейност (...) основно заради намаляване на качеството на техните настоящи и потенциални местообитания“, се казва в съобщение на университета.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!
След развода с Брад Пит Анджелина Джоли е придобила 100 млн. долара
Йордан Лечков стана за първи път дядо

Напишете дума/думи за търсене