Варненска журналистка представя нова книга

Книгата на варненската писателка и журналистка Елена Владова „Обикновените приключения на господин Амигов, който живее близо до морето“ ще има премиера на 3 декември от 16 ч. в Градската художествена галерия във Варна, пише БТА.

Това е поредно заглавие за Владова, която е дългогодишен журналист в областта на културата, преводач от френски език и обучител в областта на комиксите. Тя е издала също три книги с кратки разкази - „Истории на Иванка Иванова“, „Истории от Пъпа на света“, приказките „Човекът, който въздишал“, „Водното конче и гривната“ (на български, френски и английски език).

Действието в сборника се развива в крайморски град и всички герои живеят в къщи в морската градина. Писала съм за Варна и съм си представяла конкретни места, които познавам, но историята може да се случи във всеки град край морето, каза Владова. Сборникът има шаржови илюстрации, които са дело на Радостина Загорова. Разказите са двадесет, както в „Истории от Пъпа на света“, но всички са свързани в общ сюжет, сподели авторката и обясни, че името на главния герой е измислено от нея, като целта е да не създава асоциации с действително съществуващ човек.

Господин Амигов е трето поколение гражданин и живее в наследствена къща. Не работи нищо, защото е рентиер, но е много деен човек, който постоянно си измисля какво да прави, като често помага на другите, разказа писателката. Сред заниманията му са организиране на фестивал, развъждане на пчели, издаване на вестник. Той също така изгражда чешма, защото много хора му искат вода, докато се разхождат в морската градина. Амигов е двигател на идеите си и винаги довършва нещата до край, допълва авторката.

Тя смята, че историите от книгата са реалистични, но в тях виждаме Варна по-скоро от недалечното минало, обвита в романтика. Описани са места, които вече не съществуват, като бръснарницата на Амигов и концертите на Духовия оркестър на крайморската алея, където хората са танцували валс и танго.

Много важни персонажи са съседите на главния герой, сред които има библиотекар и меломан. Те са и автори във вестника, който Амигов започва да издава - „Крайморска среща“. Елена Владова е взела решение да отпечата в действителност този вестник и той също ще бъде представен на премиерата на книгата. Тя се надява в бъдеще изданието да има свой живот и да излиза поне веднъж в годината. В съдържанието на пилотния брой е включена кръстословица, както и статии от Владова, журналиста Васил Павлов и библиотекарките Кристиана Димчева и Калина Михайлова с интересна информация за старите къщи в Морската градина, един ден при рибарите, любовта край морето в някои песни от 60-те години, чара на плажния волейбол, начините да си направим сами къщички за птици.

На премиерата в събота изданията ще представят литературният критик Десислава Неделчева и
Росица Тодорова, завеждащ отдел „Изкуство“ на Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ във Варна. Петдесет книги ще бъдат предложени с притурка вестник, съобщи Елена Владова. Нейният проект се осъществява с финансовата подкрепа на Фонд „Култура“ на Община Варна.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници
3 причини, поради които умните жени предлагат да платят сметката
Извратената истина за това защо жените казват „да“ на секса, когато имат предвид „не“

Напишете дума/думи за търсене