Какво е Вива маджента - цветът на 2023 година

Снимка: Сайт на "Пантон"

Пурпурночервеното изразява чиста радост без задръжки, обясняват избора си от института “Пантон”

Вива маджента - това е цветът на 2023 г., обявен традиционно през декември от Института за цветовете “Пантон”.

Това е нюанс на червеното, който говори за силата и жизнеността, необходими за изграждането на по-позитивно бъдеще, обясняват от института. За модните диктатори вива маджента, нюанс на пурпурночервено, говори за силата и жизнеността.

“В епохата на технологиите гледаме да черпим вдъхновение от природата и това, което е истинско. Вива маджента произлиза от семейството на червеното. Вкоренен в изначалното, той ни свързва отново с оригиналната материя. Призовавайки силите на природата, цветът стимулира духа ни, помагайки ни да изградим вътрешната си сила”, казва Летрис Айземан, изпълнителен директор на института.

Тазгодишният цвят на годината изразява чиста радост и насърчава експериментирането и себеизразяването без задръжки. Вива маджента приветства всеки със същия хъс за живот и бунтарски дух. Това е цвят, който е дързък, пълен с остроумие и включващ всичко”, е отбелязано в сайта на Института за цветовете “Пантон”.

“Избрахме този цвят, защото смятахме, че това е нетрадиционен нюанс за нетрадиционно време, нещо, което може да ни представи нова визия”, казва изпълнителният директор на института пред списание “Тайм”.

Институтът за цветовете “Пантон” е изследователски център на компанията “Пантон”, който определя цвят на годината от 2000 г. насам. От самото начало идеята да се лансира един определен тон, който да властва цели 12 месеца, постигна световен успех.

Избирането на цвят на годината е наречено “самоизпълняващо се пророчество”. И причината е очевидна, всеки път, след като се съобщи кой ще е основният нюанс, в стотици сфери настъпват промени. Дизайнери, производители и търговци в различни отрасли се чувстват длъжни да се съобразят с актуалната линия. И ако до този момент са пропуснали да използват този цвят в продукцията си, то бързат да внесат корекции. Цветът навлиза не само в гардероба и макиажа, той става част от интериорното обзавеждане, домакинските уреди, появява се дори при автомобилите.

Синьо с виолетово-червен оттенък Пантон 17-3938 вери пери беше определен като цвета на годината за 2022-а.

Снимка: Инстаграм на Георги Тошев
Снимка: Инстаграм на Георги Тошев
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Черната Златка се снима с новото гадже
Бриджит Фонда не иска да е звезда, чукна 60 г. като типична домакиня
Кейт Уинслет: Да си известен е ужасно, след "Титаник" животът ми беше неприятен
143 филма показват на поредния "София филм фест"
Соня Йончева: Свободата винаги ме е водила

Напишете дума/думи за търсене