Национална научна конференция “Изборът на поета“, посветена на Ивайло Иванов, във Великотърновския университет

Национална научна конференция “Изборът на поета“, посветена на 50-годишнината на поета Ивайло Иванов, се провежда във Великотърновския университет, съобщиха организаторите.

Ивайло Иванов (1972–2016) е едно от най-оригиналните пера в българската литература от 90-те години на 20 век и през следващите десетилетия, той е роден в Троян, но е възпитаник на ВТУ “Св. св. Кирил и Методий“, където пише и първите си стихотворения, затова мястото на този форум е точно тук, каза пред журналисти в пресклуба на БТА във Велико Търново доц. Мая Ангелова от ВТУ “Св. св. Кирил и Методий“.

Организатори на форума са катедра „Българска литература“ на Великотърновския университет и департамент „Нова българистика“ на Нов български университет. Заявка за участие са подали близо 30 учени, изследователи и преподаватели по българска литература от почти всички академични центрове в страната.

Конференцията бе открита на 9 декември (петък) от 10:00 ч. в зала „Европа“ на Ректората от проф. Христо Бонджолов, ректор на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ и от проф. Пламен Дойнов, ректор на Нов български университет.

Първият панел на конференцията е озаглавен „Личност и поезия: почеркът като избор“. Втората дискусионна зона е наречена „Природи, сънища, любови: жанрове и поетика“.

Конференцията ще завърши с дискусия по темата “Публичност и самотност: техники на присъствието и фигури на отсъствието“. Ивайло Иванов е явление в българския литературен живот, защото той заявява себе си със своята програма и поетически търсения, неподвластен на модите, и може би един от най-властно заявяващите своя избор как вижда българската литература във времето, когато е участник в нейното създаване, посочи доц. Ангелова.

Една от целите на конференцията е да бъде подложено неговото творчество на задълбочено проучване и на аналитична преценка, посочи проф. Пламен Дойнов. По думите му Ивайло Иванов е единственият завършен голям творец от последните три десетилетия, част от новата литературна история, с който Велико Търново може да се гордее.

През 90-те години на миналия век започна един нов етап в българската поезия, който тепърва ще се изучава и Ивайло Иванов е едно от най-ярките имена на това поколение, каза проф. Димитър Михайлов, един от знаковите преподаватели във Великотърновския университет. Той уточни, че повечето от участниците в конференцията са или преподаватели на Ивайло Иванов или негови приятели във времето, а проф. Михайлов е свързан с първите от деветте издадени приживе книги на поета, както и с последната „Нов сън за щастие“.

Сред учените, които анализират и изследват текстовете на поета, са още проф. Иван Станков, проф. Михаил Неделчев, доц. Гергина Кръстева, доц. Мира Душкова, проф. Антоанета Алипиева, проф. Сава Василев, доц. Йордан Ефтимов и много други. Това са изследвачи, ангажирани с поглед върху съвременната българска литература, историци на съвременността, която още не е изстинала, но се отдалечава във времето и вече е дошъл моментът да бъде историзирана, каза проф. Дойнов.

Докладите от конференцията, посветена на Ивайло Иванов, ще бъдат издадени в тематичен сборник от библиотечната поредица „Присъствия“ на Нов български университет.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Лев Толстой: Щастието не зависи от външните неща, а от начина, по който го виждаме
Бейби бумър нокти. Какво представлява тази тенденция в маникюра?
Ефектът Ромео и Жулиета - отнася ли се за вас?
Характеристики на 5-те вида лидери
Лъчезар Чоткин е големият победител в Hell's Kitchen

Напишете дума/думи за търсене