Дъблин стана Холивуд - 14 номинации за “Оскар” за ирландци

Колин Фарел в кадър от филма "Баншите от Инишерин"

Церемонията по връчването на наградите ще бъде на 12 март

Късметът е за ирландците. Така филмови критици коментираха тазгодишните номинации за “Оскар”, след като ирландци получиха общо 14 номинации за най-престижната филмова награда.

Един от най-нашумелите филми за 2022 г. - “Баншите от Инишерин”, е с 9 номинации за “Оскар” в 8 категории. Филмът е режисиран от Мартин Макдона, а в главната роля е ирландският актьор Колин Фарел.

Именно той получи номинацията за най-добър актьор. Негов конкурент обаче е съгражданинът му Пол Мескал, познат с ролята си в минисериала “Нормални хора”. Това е и първата му номинация за “Оскар”, която получава за участието си в продукцията “След слънце”.

Същевременно “Мълчаливото момиче” стана първата ирландскоговореща лента, номинирана за “най-добър чуждоезичен филм”.

Някои дори се пошегуваха, че церемонията по връчването на оскарите трябва от Холивуд да се премести в Дъблин.

Научнофантастичната лента “Всичко навсякъде наведнъж” с участието на Мишел Йео и Джейми Лий Къртис е с най-много номинации, като има цели 11, включително и за най-добър филм.

Добрата новина тази година е за 64-годишната и много талантлива Джейми Лий Къртис (“Риба, наречена Уанда”, “Истински лъжи”), която въпреки десетките си превъзходни роли, за първи път е номинирана за “Оскар” за играта си във “Всичко навсякъде наведнъж”. Младият актьор Остин Бътлър, който се превъплъти в Елвис Пресли във филма “Елвис”, също получи първата си номинация.

Предложенията в 23-те категории бяха представени от актрисата Алисън Уилямс и актьорът и продуцент Риз Ахмед.

95-ото издание на церемонията по раздаването на престижните награди на Американската филмова академия ще се състои на 12 март в театър “Долби” в Холивуд. Тя ще бъде излъчена на живо в над 200 места по света.

Водещ ще бъде комикът Джими Кимел, който два пъти вече се е качвал на същата сцена и в същата позиция - през 2017 и 2018 година. 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!
След развода с Брад Пит Анджелина Джоли е придобила 100 млн. долара
Йордан Лечков стана за първи път дядо

Напишете дума/думи за търсене