Две комети преминават близо до Земята в следващите дни

Падащи звезди Снимка: Pixabay

Две комети преминават близо до Земята в края на януари и началото на февруари и ще бъдат достъпни за наблюдение и от любители-астрономи.

Успоредно с кометата C/2022 E3 (ZTF), открита при наблюдения по програмата Zwicky Transient Facility (ZTF) от обсерваторията Паломар, Калифорния, сравнително близо до Земята се очаква и кометата 96P/Махолц.

Тя повишава рязко яркостта си в края на януари, каза за БТА Пенчо Маркишки, физик в Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при БАН и катедра "Астрономия" при СУ "Св. Климент Охридски". Тази комета, открита от американския астроном любител Доналд Махолц на 12 май 1986 г., при наблюдения с бинокъл, ще премине през своя перихелий на 31 януари, на разстояние 17,42 млн. км от Слънцето и на 17,65 млн. километра от Земята, каза още той.

Когато една комета е в перихелий, тя се намира в най-близката до Слънцето точка от своята орбита, уточни физикът. Тогава нейното ядро се нагрява най-силно от слънчевите лъчи и под действието на топлината от него се отделя най-много газ и прах. Последните формират временна атмосфера около ядрото, наречена кома, и кометни опашки, дълги милиони километри. Именно те правят кометата лесно забележима и красива, добави той.

„Въпреки, че на датата на перихелия се очаква нейната яркост да се повиши доста – до 0,6 mag (видима звездна величина), кометата ще бъде близо до Слънцето и затова няма да може да се наблюдава. Ще можем да я видим рано в утрата след 3-4 февруари, но трудно – съвсем ниско над източния хоризонт и за кратко преди изгрев слънце. Очаква се тогава тя да бъде с яркост около 5 mag – близо до границите на възможностите на невъоръженото око. Предвид това и заради нейната малка височина над хоризонта, ще ни трябва добър бинокъл или зрителна тръба, за да я видим. В следващите утра яркостта на 96P бързо ще спада“, допълни Маркишки.

Той припомни, че кометата 96P/Махолц се счита за родителско тяло на метеорния поток Ариетиди, видим рано сутрин през май и юни, както и на метеорния поток Южни Делта-Аквариди, видим през юли и август. Кометата е късопериодична – минава през своя перихелий веднъж на всеки 5,29 години, уточни физикът.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
"

Напишете дума/думи за търсене