Бели риби мамят на яз. "Копринка"

Лодките навлизат във водата

40 лодки атакуват водоема, изпускат голям сом

Тази зима е мека засега и хищните риби не спят. Доказа го и мащабно състезание с лодки, проведено на язовир "Копринка" край Казанлък през януари.

Поредица от бели риби и дори изпуснат едър сом белязаха надпреварата. Участие в нея взеха цели 40 лодки, които бяха с екипаж от по един или двама риболовци. Това бе и първото по рода си състезание по джиг риболов Fishing Zone Cup 2023, което се провежда по това време от годината. Желаещите за турнира бяха много повече, но имаше наложено ограничение за броя на плавателните съдове, които трябваше да заемат два своеобразни сектора във водоема. 

Според регламента след трите часа в първия манш последва размяна на секторите от страна на лодките. Рибите бяха измервани единствено по дължина, след което веднага освобождавани и връщани обратно в язовира. Джиг риболовът е специфичен и представлява спускане на силиконови примамки с тежест към дъното. Белите риби бяха активни, особено в началото на състезанието. Най-любопитният момент обаче дойде, когато на въдицата на Румен Лазаров и Цанимир Панайотов се закача голям сом. След продължителна борба рибата успява да скъса и да остави рибарите с празни ръце.

Големият победител в зрелищната надпревара стана Филип Филипов, участвал сам в лодката. Той успя да улови две едри бели риби с дължина по 80 см и 50 см, което се оказа напълно достатъчно за титлата. На почетната стълбичка се качиха още Станимир Атанасов и Марин Маринов, както и Ненчо Георгиев и Миро Велинов.

Всички приходи от събраните такси за участие бяха дарени на ЦРОО "Копринка" за зарибяване и закупуване на съвременни средства за контрол на язовира в борбата с бракониерството.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
"

Напишете дума/думи за търсене