Актрисата Далила ди Ладзаро: 11 години не станах от леглото и не се мих

Актрисата е родена в град Удине през 1953 г.

След катастрофа звездата на италианското кино от 80-те започнала да страда от хронична болка, но не й вярвали

Италианската актриса и бивш модел Далила ди Ладзаро, за която мнозина се питаха защо изчезна от екраните, най-после обясни на какво се дължи отсъствието й от толкова дълго време.

Преди 25 години русокосата красавица, смятана за секссимвол в киното, претърпява катастрофа. След това започва да изпитва хронична болка, заради която не е в състояние нито да се вдигне от леглото, нито дори да се измие. Хранела се единствено легнала. И така – 11 години. Това разказа самата тя в интервю пред Мара Вениер в предаването„Доменика ин” на РАИ 1.

„Беше кошмар, защото лекарите не ми вярваха. Навремето не се говореше за хронична болка в Италия”, пояснява звездата, по която въздишаха милиони мъже.

Далила ди Ладзаро е секссимвол през 70-те и 80-те години
Далила ди Ладзаро е секссимвол през 70-те и 80-те години

1991-a се оказва за Ди Ладзаро фатална година, изпълнена с трагедии. Първо умира 22-годишният й син Кристиан, който е премазан от кола на улицата в Рим. Далила го ражда едва 16-годишна, след като забременява от гаджето си Франко. Бяга от къщи, за да се омъжи едва 15-годишна. Ражда момчето си на 5 април 1969 г., но с Франко след това се разделят. За да издържа детето си, започва да работи като модел. Смъртта на Кристиан обаче преобръща живота й и я подтиква към писането на книги, за да може по някакъв начин да излее болката си. През 2006 г. публикува автобиографията си „Моето небе”, а после написва и разказ за сина си „Ангелът на живота ми”, в който разказва как синът й й изпраща непрекъснати сигнали от отвъдния свят под формата на сърца. Далила пише и други книги за сина си.

Далила преживява и друг ужас в живота си - инцидент по време на самолетен полет, при който рискува живота си. „Не обичах да пътувам със самолет. Бях в Маями с една приятелка и с мъжа си решиха да наемат частен самолет, за да отидем на Бахамските острови. За да стигнем до там, трябваше да прелетим над Бермудския триъгълник. В един момент липсваше достатъчно херметизация и самолетът започна да пада с носа надолу дотогава, докато не се удари във водата. От този удар се преобърна няколко пъти, океанът направо щеше да го засмучи. Аз бях ни жива, ни умряла. Измъкнаха ме и ме поставиха да седна върху самолета”.

Далила в дома си
Далила в дома си

Третата трагедия в живота на актрисата идва след инцидент с мотор - пада от него заради дупка на римска улица. Чупи шиен прешлен, заради което остава прикована на легло 2 години. Продължава обаче да чувства непрекъсната болка, но лекарите не й вярват, правят й рентгенови снимки само от врата надолу и не си дават сметка за причините на страданието й. Болката става хронична, затова Далила 11 години не може да стане от леглото си и дори не се мие. Страда от хронична болка и до днес. За да намери малко утеха, отива да се лекува в Аризона и там не могат да повярват, че в Италия по онова време не се говори за това, какво е хронична болка. На всичкото отгоре през 2000 година претърпява и втори инцидент – този път се удря в ръба на един басейн.

В действителност трагедиите в живота на актрисата следват издевателствата в детството й. Родената в град Удине в семейството на бивш боксьор и шивачка Далила е изнасилена няколко пъти от свой братовчед, когато е едва 6-годишна. Вторият път пък е изнасилена на 17 г., след едно модно ревю. 50-годишен мъж от Торино я държи в плен три дни, през които я изнасилва непрекъснато. Третият път е изнасилен, когато е 40-годишна. „Той беше милиардер. Ако бях завела дело срещу него, щеше да ме смачка. Успях да намеря у себе си сила да преодолея всичко това и да простя”, казва Ди Ладзаро. Тя не уточнява името на въпросния човек.

През 2017 г. в интервю за седмичника „Оджи” Далила ди Ладзаро призна, че е била любовница на покойния Джани Аниели, бившия собственик на „Фиат”. “Беше гуляйджия и циничен”, казва актрисата за него. Навремето актрисата е имала и флирт с Ален Делон, който признава, че е бил тайно влюбен в нея.

Милиони италианци още въздишат по Далила ди Ладзаро от 70-те и 80-те години на миналия век, когато е на върха на славата си. Тя е изключително привлекателна с очите си с изумруден цвят и с перфектното си тяло и е като магнит за киното. След кариерата си на модел в младините си момичето от провинцията стига до Рим, където е взета под крилото и почти „осиновена” от кинопродуцента Карло Понти, мъжът на София Лорен. Голямата дива обаче не одобрява това и Далила е отдалечена от Понти, така вратите на световното кино се затварят за нея.

Ди Ладзаро, която в първите си филми използва и артистичния псевдоним Ламар, прави серия от филми. През 1976 г. жъне успех с „О, Серафина” на Алберто Латуада. После участва и в „Една буржоазна драма” (1979), „Феномена” на Дарио Ардженто (1984), „Паганини” (1989). Снима и много тв сериали. Връща се към телевизията и през 2013 г, когато снима сериал.

Актрисата по време на тв предаването “Доменика ин”
Актрисата по време на тв предаването “Доменика ин”

Какво точно представлява хроничната болка?

Като такава се определя болката, която продължава повече от нормалното време за излекуване на дадена рана или възпаление, обикновено 3-6 месеца, и продължава години. Хроничната болка е призната като патология заради тежките последствия за човека, страдащ от нея, от физическа, психическа, социална гледна точка. На практика хроничната болка блокира или затруднява изцяло каквато и да е дейност на страдащия от нея, водейки и до депресирането му, до изпитването на чувство за недоверие към себе си. Болките в гърба, мигрената, ендометриозата, фибромиалгията, невралгията са някои от заболяванията, които ако не бъдат лекувани, мога да доведат до хронична болка. Това значи, че хората, които са поразени от нея, живеят в непрекъснато страдание. Тя е характерна за всички възрасти, като е по-често срещана при жените. Днес в Италия хроничната болка е призната за патология и страдащите от нея се лекуват чрез националната здравна система.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Когато обичаме и мразим партньора си едновременно
Най-странните фетиши в секса
Котките наистина ли пазят от лоша енергия?
Неочаквано 93-годишният Клинт Истууд се появи на публично събитие (Видео, снимки)
5 храни, които повдигат настроението, според науката

Напишете дума/думи за търсене