Приказният свят на Любен Зидаров в “Квадрат 500” дни след смъртта му

Любен Зидаров

Художникът, илюстрирал българските издания на “Хари Потър”, рисува също приказките на Андерсен и “Подир сенките на облаците” на Пейо Яворов

“Приказният свят на Любен Зидаров” - под това поетично име галерия “Квадрат 500” подбира и показва 10 илюстрации на големия художник по известни произведения за деца и възрастни, дни след като той ни напусна на 3 януари.

Селекцията разкрива пред зрителя малка част от творчеството на Любен Зидаров – изключително отдаден на работата си, със задълбочено отношение и любов към това, на което се е посветил, обяснява уредникът на Националната художествена галерия (НХГ) д-р Таня Станева. Според нея “любопитството на художника към заобикалящата го действителност, неуморимото желание за работа и богата фантазия” се запечатват върху илюстрациите, които са естествено визуално продължение на текста в книгите. А за почти всяко преиздаване на поредния том Любен Зидаров доработва и доразвива своите рисунки, прави ги по-различни и по-живи. В продължение на седем десетилетия творческият почерк на художника претърпява развитие и достига до уникален и разпознаваем стил, допълва Станева. 

Илюстрация към романа “Островът на съкровищата” СНИМКА: Галерия "Квадрат 500"
Илюстрация към романа “Островът на съкровищата” СНИМКА: Галерия "Квадрат 500"

Зидаров създава многобройни илюстрации и комикси за различни издания, сред които вестник “Септемврийче” и списание “Славейче”. Той е и главен художник на издателство “Народна младеж” в периода 1967 – 1970 г. Сред значимите му илюстрации са тези в книгите “Български народни приказки”, “Островът на съкровищата” на Робърт Луис Стивънсън, “Приказки на Шехеразада”, “Подир сенките на облаците” на Пейо Яворов, “Том Сойер” на Марк Твен, “Приказки” на Ханс Кристиян Андерсен и др. През 2019 г. илюстрира българските издания от поредицата “Хари Потър” и във фейсбук се разразява истинска буря от коментари. Някои обругаха илюстрациите, въпреки че те бяха одобрени лично от авторката на поредицата Джоан Роулинг.

За творчеството си е удостоен с държавното звание “Народен художник”. Носител е на различни награди, сред които отличието “Борис Ангелушев” на Съюза на българските художници (СБХ) за илюстрация (1976 г.) През 1959-а печели сребърен медал от Международната изложба на книгата в Лайпциг, а по-късно получава и златен медал (1965 г.) 

“Вампирова булка”, илюстрация към книгата “Български приказки”
 СНИМКА: Галерия "Квадрат 500"
“Вампирова булка”, илюстрация към книгата “Български приказки” СНИМКА: Галерия "Квадрат 500"

Изложбата “Приказният свят на Любен Зидаров” може да бъде видяна до 26 март.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене