Пъстървите започнаха ударно

Балканската пъстърва е хит след 1 февруари

Сезонът се откри от февруари, на река Огоста е фурор

Продължилата 4 месеца забрана за риболов на пъстърви изтече! Най-нетърпеливите ентусиасти вече замятат въдици в планинските реки от 1 февруари. До тази дата пъстървовите видове са в размножителен период и затова уловът им не беше разрешен. Първите отзиви от новия сезон са отлични. Рибите са активни, гладни и атакуват смело примамките.

Най-голям фурор се получава по река Огоста в района на град Монтана, под стената на едноименния язовир. Там от години се поддържа отлична популация от балканска пъстърва, но режимът е строг - "хвани и пусни". Всяка уловена риба трябва да бъде върната обратно във водата независимо от състоянието й с цел да се запази числеността на тези толкова ценни риби.

Повечето любители на този риболов залагат на изкуствени примамки в преследването на речните хищници. Воблери, блесни или силикони - това е основното, което е необходимо за улова на балканските пъстърви. Други все пак залагат на стръв като бели червеи, ручейници и други ларви, на които водните обитатели не биха отказали.

По други планински реки и потоци няма ограничение за задължително връщане на рибите. Трябва да споменем, че става въпрос за видове като балканска пъстърва, сивен, сиг, пелед и езерна сьомга. След еднодневен риболовен излет при осъществяване на риболов в събота, неделя и на празнични дни риболовците могат да запазват за себе си до 2 кг пъстърви, но не повече от 6 бройки.

В делнични дни риболовците са длъжни да пускат обратно всяка уловена пъстървова риба. За всички останали видове риба се запазват норми до 3 кг с изключение на единичен екземпляр с по-голямо тегло.

През седмицата рибите се пускат обратно
През седмицата рибите се пускат обратно
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
"

Напишете дума/думи за търсене