Земята май първо я чака по-голямо замърсяване, преди да стане чиста и зелена

Добивът на материалите за изграждането на “зелена” енергетика може допълнително да замърси Земята.

Редките суровини, необходими да забравим за петрола, се оказаха не чак толкова редки

Как да се прекрати използването на петрол като основна движеща сила на модерния свят, е един от големите въпроси, с които се занимават учени и правителства. Защото за нефта ще трябва заместител - зелената революция изисква изключително много ресурси.

А тези минерали са нужни, за да се произвеждат достатъчно соларни панели, вятърни турбини, водноелектрически и атомни централи и батерии. Всички те ще трябва да произведат и съхранят енергията, която ни е нужна, за да изоставим напълно изкопаемите горива като петрола и въглищата. Битката за достатъчно ресурси досега правеше тези алтернативни източници на енергия скъпи. Част от тях се смятат за изключително редки и надеждата бе да се открият допълнителни количества в Космоса.

Зелената революция обаче рязко се оказа възможна, а очевидно ще дойде и на по-приемлива цена. Светът разполага с достатъчно важни суровини, за да премине от изкопаеми горива към възобновяеми източници за производство на електричество, което значително ще ограничи глобалното затопляне, сочи ново проучване, цитирано от Асошиейтед прес.

Редките минерали, наричани още елементи, всъщност въобще не са толкова редки. А

геоложката служба на САЩ дори ги описва като относително изобилни

Те са от съществено значение за производството на мощни магнити, необходими за вятърните турбини. Срещат се и в смартфоните, компютърните дисплеи и LED крушките.

Ключов елемент за производството на соларни панели е телурът, но за него има заместители.
Ключов елемент за производството на соларни панели е телурът, но за него има заместители.

В новото проучване, цитирано от Асошиейтед прес, се разглеждат не само тези елементи, но и още 17 различни суровини, нужни за получаването на електроенергия, сред които някои съвсем обикновени и базови ресурси като стомана, цимент и стъкло.

Учените проучили минералите, някои от които не са били интензивно добивани в миналото, както и още 20 различни източника на енергия. Те изчислили наличните запаси, както и евентуалното замърсяване при добива им, ако производството на зелена енергия рязко се увеличи дотолкова, че да се намалят достатъчно парниковите емисии, генерирани от изкопаемите горива.

Необходим е много по-интензивен добив, но има достатъчно минерали и тяхното сондиране няма да повлияе зле върху глобалното затопляне. Това твърди заключението на изследването, публикувано в научното списание “Джаул”.

“Декарбонизацията ще бъде мащабна и трудна, но можем да се справим с нея. Не се притеснявам, че тези суровини ще свършат”, казва съавторът на изследването Зик Хаусфатер - климатолог от технологичната компания “Страйп енд Бъркли Ърт”.

Преди повече от 20 години двама геолози правят сериозна прогноза в Scientific American. “Вероятно до 10 години световното производство на конвенционален петрол ще започне да намалява”, пишат те. Този аргумент, станал известен като пик на петрола, привличал общественото внимание за повече от десетилетие, предизвиквайки тревоги, че

богатите запаси от петрол ще свършат, ще има препълнени бензиностанции и неимоверно висока инфлация

Сега, когато светът започва бавно да преминава към възобновяеми енергийни източници, се обръща ново внимание на материалите, които ще са необходими за изграждането на електромобили, слънчеви панели, вятърни турбини и много други. Според Международната агенция по енергетика средностатистическият електромобил изисква шест пъти повече минерални суровини от конвенционален, задвижван с петролно гориво. В същото време една вятърна турбина в морето изисква девет пъти повече минерални суровини от типична електроцентрала, захранвана с газ.

Опасенията по отношение на декарбонизацията са свързани най-вече точно с транспорта и батериите за електромобили, в които се влага много литий, а проучването не се занимава с този проблем. Да се проучат минералите, които се влагат в батериите, е по-сложно и затова екипът на Хаусфатер тепърва се заема с този въпрос.

Например диспросият е минерал, който се използва за магнити във вятърните турбини, и при голям натиск за по-чиста електроенергия ще са необходими три пъти повече диспросий от произвежданите количества в момента. Но запасите от диспросий, чието име на гръцки означава “недостъпен”, са повече от 12 пъти по-големи от тези, които биха били необходими при този натиск за чиста енергия, се твърди в проучването.

Друг ключов елемент е телурът - рядък метал, който се влага в индустриалните соларни паркове, който наистина може да се окаже, че е недостатъчен спрямо нуждите при голям натиск за екологично производство. Но тези материали имат и налични заместители, успокоява Хаусфатер.

Има достатъчно резерви от материали,

анализът е надежден и това проучване развенча опасенията за изчерпване, казва Даниел Ибара - професор по околна среда в университета “Браун”, който не е участвал в проучването, но разглежда количествата от литий. Той съобщава, че производственият капацитет трябва да се увеличи за някои ключови метали, а един от важните въпроси е колко бързо това може да се случи.

Налице са и опасения, че добивът на все повече редки материали ще освободи в атмосферата твърде много парникови газове. Учените изчисляват, че вероятно става дума за около 10 милиарда метрични тона, което е около една четвърт от годишните обеми, изпускани в атмосферата.

“Възобновяемите енергийни източници изискват повече материали за производство на енергия, отколкото изкопаемите горива, тъй като са по-децентрализирани”, твърди Хаусфатер. Но растежът на въглеродното замърсяване заради увеличения добив на редките суровини ще бъде компенсиран от огромното намаляване на емисиите, изпускани при изгарянето на изкопаеми горива, добавя още той.

Роб Джаксън от Станфордския университет, който също не е участвал пряко в проучването, твърди, че макар многобройните доказателства да показват, че има достатъчно минерали, все пак е необходим баланс. И освен за увеличаване на добива да се правят съпки към по-ефективното им използване.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Подкаст: Нели Хаджийска: Благодарна съм на "старата" Нели, без нея нямаше да стигна до тук
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници

Напишете дума/думи за търсене